Gazete Vatan Logo

Turizmci türbanı gördü, telefonları kilitledi

Bayındır, “İstanbul, 2010’da Avrupa kültür başkenti olacak. Türbanlı tanıtım imajımızı etkiliyor” dedi

Madrid’deki turizm fuarında İstanbul’u
türbanlı görevlinin tanıtmasına Timur Bayındır, “İstanbul, 2010’da Avrupa kültür başkenti olacak. Türbanlı tanıtım imajımızı etkiliyor” dedi

İspanya’da devam eden dünyanın en büyük turizm fuarı FITUR’daki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin standında çalışan ’türbanlı görevli’ sektörde tepkilere neden oldu. Dün Vatan Gazetesi’ne konuyla ilgili açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın tanıtım ve organizasyon şirketi Kültür A.Ş’nin Genel Müdür Yardımcısı Atıf Bilir’in “Bizim için sorun yok” açıklamalarını da sert dille eleştiren sektör temsilcileri “Tam da Türkiye’de gündemi oluşturan türban tartışmalarının yaşandığı günlerde sergilenen bu davranış bilinçli olarak yapılmış” değerlendirmesinde bulundu.
Olaya tepki gösteren Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, “Türkiye’yi tercih eden turistlerin büyük çoğunluğu Avrupa ve eski Sovyet ülkelerinden geliyor. Sadece Rusya’dan gelen turist sayısı Ortadoğu ülkelerinden gelen turist sayısının 4-5 katı” hatırlatmasını yaptı.
Bayındır, “11 Eylül saldırılarından sonra zedelenen Türkiye’nin imajını düzeltmek ve Türkiye’nin laik bir ülke olduğunu anlatmak için yoğun bir çabaya girmişken bu tür davranışlar Türkiye’yi Ortadoğu ülkesi olarak göstermek isteyenlerin elini güçlendiriyor” dedi.
“İstanbul, 2010 yılında Avrupa kültür başkenti olacak. tartışmalar imajımızı zedeliyor” diyen Bayındır, önceki gün yaşanan türbanlı görevli tartışmasının sektörde büyük tepki çektiğini de ekleyerek, “Üyelerimiz, firma sahipleri bizleri arayarak rahatsızlıklarını dile getirdi” diye konuştu.

Tam bir vehamet

“Bu fuar Dubai’de veya başka bir Arap ülkesinde değil, turizmin merkezi İspanya’da yapılıyor. Dubai’de bile yapılsa bu şekilde yapılmaz” açıklamasını yapan Bayındır, “Madrid fuarı için, aylarca hazırlık yapıldı. Bu fuar bizim olduğu kadar rakip ülkeler için de önem verdiği bir fuar” ifadesini kullandı. Başka bir turizmci ise İstanbul’un tanıtımını üstlenen Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi Kültür A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı’ndan Genel Müdürü’ne kadar tüm yetkililerin Madrid’de olduğunu ve bu yaşanların gözden kaçabilecek bir yanlışlık olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Sektör yetkilisi, “Eğer bilinçli yapılmışsa bu olay tam bir vehamet olur” diye konuştu..

NE OLMUŞTU?

* Madrid’te 3 Şubat’a kadar sürecek FİTUR’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin standında türbanlı görevlinin tanıtım yapması, fuara katılan şirketlerin büyük tepkisine yol açmıştı. 28 yıldır düzenlenen ve 180 ülkenin katıldığı fuarda yaşanan olayla ilgili konuştuğumuz Kültür A.Ş Genel Müdür Yardımcısı, ”İstanbul’un türbanlı bir görevli tarafından tanıtılmasında hiçbir sakınca yok. İstanbul’a gelen turistler zaten görüyorlar”demişti.


Haberin Devamı