Gazete Vatan Logo

Turizime maaşallah!

Antalya, Alanya, Side, Kemer, Belek ve Bodrum'daki beş yıldızlı oteller ve tatil köyleri daha şimdiden yabancı turistle doldu. Tesislerin yüzde 90 doluluk oranına ulaştığını belirten turizmciler, "NATO Zirvesinde bir aksilik yaşanmazsa, bu yıl turizmi kimse tutamaz" diyor

Güneye turist akını, otellere 'full' çektiriyor. Antalya, Side, Kemer, Alanya, Belek ve Bodrum'da beş yıldızlı oteller ve tatil köylerinde doluluk oranları daha şimdiden yüzde 90'a ulaştı. Özellikle Rus turistlerin bu yıl Alman turist sayısmı geçerek, ilk sıraya oturması bekleniyor. Ortadoğu ve Balkan ülkelerinden gelen turist sayısındaki artış ise, yılın 'bonus'u oldu. Turizmciler bazı tesislerin doluluk oranlarının 2003'e göre yüzde 50 arttığını kaydederken, "Turizmin maşallahı var. Umarız bir aksilik çıkmaz da turizmde vites küçültmek zorunda kalmayız" dedi.

20 milyon turist 14 milyar $ gelir
Tesislerin doluluk oranlarındaki artış, Türkiye'ye gelen turist sayısıyla da benzer bir seyir gösteriyor. Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre Mayıs ayında Türkiye'ye 1 milyon 799 bin 964 turist geldi. Gelen turist sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 57 artarken, yılın ilk beş ayında gelen turist sayısı ise yüzde 52.8 artışla 4 milyon 829 bin 889'a ulaştı. Bu rakam Türkiye'nin yılın ilk beş aylık dönemleri itibarıyla şimdiye kadar ağırladığı en yüksek turist sayısını oluşturuyor. Trendin bu şekilde sürmesi halinde yıllık turist sayısının 20 milyon kişiye, turizm gelirlerinin ise 14 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Ruslar Güney'in gözbebeği oldu
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Osman Ayık, "Geçen seneye göre bu sezonda gelen turist sayısında yüzde 50 artış var. İnşallah daha da artış olacak. Özellikle Alanya, Side, Manavgat ve Belek bölgesindeki büyük oteller ve tatil köylerinde doluluk oranları yüzde 90'lara yaklaştı" dedi. Henüz yurtdışında da okulların tatil olmadığını hatırlatan Ayık, "Okulların kapanmasıyla birlikte bu artış katlanarak büyüyecek. Bu sene güneyde Rus turistler ilk sırayı kaptı. İkinci sırada ise Almanlar var" diye konuştu.

Dinler Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Dinler, Alanya'daki otellerinde doluluk oranının yüzde 90'a ulaştığını belirtti. Genelde Haziran 15'ten sonra bu doluluk oranlarına ulaştıklarını anlatan Dinler, "Bu kez Mayıs ayından itibaren ciddi bir hareketlenme başladı" diye konuştu.

Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Başkanı (TUROB) Timur Bayındır da, "Turizm nefes almaya başladı" dedi. "Güneydeki büyük otellerde doluluk oranları yüzde 90'ı buldu" diyen Bayındır, özellikle Side, Kemer, Alanya ve Bodrum'daki işletmelerin doluluk oranlarmda artış olduğunu ifade etti. Bayındır, "Bir ay içinde özellikle Ortadoğu'dan da ciddi bir turist akışı başlayacak" öngörüsünde bulundu.

Hillside'da doluluk yüzde 100'ü buldu
Alarko Grubu'na ait Antalya'daki Hillside Su ve Fethiye'deki Hillside Beach Club tesislerinde doluluk oranının yüzde 100'e yaklaştığı belirtildi. Hillside yetkilileri, "Türkiye'de turizm sektöründeki başarılı gelişmelerden ötürü sezon sonuna kadar aynı oranları sürdüreceğimizi düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.

Balkan ülkelerinden yoğun talep var
Sunrise Otelleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Saadettin Ulubay, "NATO Zirvesi'ni de kazasız belasız atlatırsak, bu sezon turizmi hiçbir kuvvet tutamaz" dedi. Side ve Antalya'daki Sunrise Otelleri'nin doluluk oranının daha şimdiden yüzde 85'in üzerine çıktığını belirten Ulubay, "Yeni destinaşyon olarak Hırvatistan, Macaristan, Polonya ve Yugoslavya'dan çok ciddi bir talep var. Türk turizmi için büyük bir potansiyel söz konusu" diye konuştu.

Sheraton Çeşme Yönetim Kurulu Üyesi Cihat Göker ise "Güneyle birlikte Çeşme bölgesinde de yurtdışı rezervasyonlarda ciddi bir artış var" dedi. Göker, "Henüz sezon başlamadığı halde doluluk oranı yüzde 70'e yaklaştı. Temmuz-Ağustos'ta yüzde 100'lere ulaşacaktır" dedi.

Hollandalı Bodrum'u markaja aldı
Bodrum Turistik Otelciler Derneği Başkanı Halil Özyurt ise "Beş yıldızlı oteller ve tatil köylerindeki doluluk oranı yüzde 95'lere ulaştı. Geçen seneye göre yüzde 40 civarında artış var" dedi. Bodrum'daki pansiyon ve 1, 2 ve 3 yıldızlı otellerin henüz yeterli doluluk oranlarına ulaşmadığının altını çizen Özyurt, şöyle konuştu: "Bodrum İngilizler'in yurdu diye bilinir. Bu yıl İngiliz ekonomisindeki daralma nedeniyle önceliği Hollandalı turistler aldı. Ancak yine de İngilizler ve Ruslar da Bodrum'u tercih ediyor."

Haberin Devamı