Gazete Vatan Logo

Turistlere anne yemeği pişiriyorlar

Seyahate gittiğiniz ülkenin kültürünü ve yemeklerini yakından tanımak artık çok kolay. VizEat, EatWith siteleri sayesinde dünyanın farklı yerinde yaşayan yerlilerin evinde size özel hazırlanan yemekleri tadabilir, lezzetli vakit geçirebilirsiniz.

Turistlere anne yemeği pişiriyorlar

Gündelik hayatta ve seyahatlerde yerelin önemi giderek artıyor. Teknolojik imkanlar sayesinde yerel halkın tercih ettiği restoranları öğrenebiliyor, turist tuzaklarını atlatabiliyoruz. VizEat, Cookening, EatWith gibi oluşumlar, bu amaçla hareket eden turistler için çıtayı yükseltiyor ve seyahat ettiğiniz şehirde bir eve akşam yemeğine ya da sabah kahvaltısına katılıp bölgenin yerel yemeklerini birinci elden tadabilir ve ev kültürünün içine girebilirsiniz.

Peki sistem nasıl işliyor? Türkiye’de VizEat aktif olarak turistlere evde yerel yemekleri yiyebilecekleri buluşmaları sağlıyor.VizEat.com üzerinden şehri, ev sahibini, hazırladığı mönüyü ve tarihi seçtikten sonra online ödeme yapıyor ve randevu tarihinde evin kapısını çalıp misafir olarak yemeğe katılabiliyorsunuz.

Dört kriter üzerinden değerlendiriliyorsunuz

Sisteme ev sahibi olmak için başvurabilmek ve kabul edilmek için bir dizi güvenlik uygulamasından geçmeniz gerekiyor. Kullanıcılarının sağlığına ve güvenliğe çok önem veren VizEat, ev sahibi olmak isteyenleri dört kriter üzerinden değerlendiriyor: Yemeğin kalitesi, insan ilişkileri, temizlik ve ambiyans. Yemeğin fiyatını ev sahibi belirliyor. Genellikle kişi başı 35-50 dolar arasında değişen ücretin yüzde 15’ini VizEat alıyor.

Haberin Devamı

Yemekler arasında en çok tarhana çorbası ilgi çekiyor

İşletme mezunu olan 30 yaşındaki Asude Yağmur 1.5 yıldır geçimini turistlere evinde yemek yaparak sağladığını belirtiyor. Üsküdar’daki evinde bugüne kadar 100’ün üzerinde turist ağırlayan Yağmur, yerel kültürleri deneyimlemek isteyenlere üç farklı mönü sunuyor. Mönülerden ilki klasik Türk ailesinin yediği yemekler. Yağmur, “Amaç normal bir Türk ailesi bir günde neler yer onu misafirlerime gösteriyorum. En az 8 çeşit yemek oluyor sofrada, ana yemek, çorba, mezeler, tatlı” diyor ve ekliyor: “Yemeklerden en çok tarhana çorbası ilginç geliyor turistlere, bu çorbanın hikayesini anlatıyorum, ana yemeklerden güveç ilginç geliyor onlara...

Ayrıca ikinci mönüyü tercih eden turistler 3 euro fazla ödeyerek sokak kedilerini de besliyorlarmış. Yağmur bu yemekten sokak kedilerine de pay ayırıyormuş.

Haberin Devamı

Haftada 10 kişi ağırladığını söyleyen Yağmur, her misafir için 25 euro alıyor. Bu yemeği organize eden VizEat sitesi de 5 euro komisyon kesiyor.

Türkiye kesmedi dünyaya yemek pişiriyor

Derya Özyuvalı ise İstanbul Çiftehavuzlar’daki evinde 350-400 kadar yabancı turisti misafir etmiş. İstanbul’daki ilk Eatwith şefi olmuş. “Bu sosyal ortam çok eğlenceliydi sürekli turistler geliyor evinize onlara yemek pişirip ahbap oluyorsunuz” diyen Özyuvalı şöyle konuşuyor: “1.5 yıl aktif bir şekilde misafir ağırladım. Şimdi 37 ülkeyi aştı yemek pişirdiğim ülkeler. 190 ailenin evinde yemek pişirdim. Ücretler ülkeye göre değişiyor, İstanbul’da kişi başı 30 euro. İskandinav ülkelerinde ise 50 euro aldım. Hünkar beğendi, humus, gavurdağı salatası, cacık, mercimek çorbası en çok tercih edilen yemekler.