Gazete Vatan Logo

Turistik ilçede denize sıfır açık cezaevi

Turistik ilçe Didim’de denize sıfır açık cezaevi konusu tekrar gündeme geldi. İlçe halkı ve çevreciler planlanan cezaevi için “Akla mantığa aykırı” diyerek tepki gösterdi.

Turistik ilçede denize sıfır açık cezaevi

Aydın’ın Didim ilçesine cezaevi yapımı ilk olarak 12 Mayıs 2014 tarihinde gündeme geldi. Dönemin Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Taşburnu ile Akköy mahalleleri arasındaki denize sıfır konumdaki 9 bin dönümlük bir hazine arazisinin açık cezaevi yapılması için Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nün Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden yer tahsisini talep ettiğini ve bakanlıklar arasındaki yazışmaların sürdüğünü açıklaması tepkileri de beraberinde getirmişti.

CHP’li Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay da konuyu araştırdıklarını belirtirken Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ile dönemin Milliyetçi Hareket Partisi Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, “Didim’e cezaevi yapmak, akla mantığa aykırı” diyerek, tepkilerini ortaya koymuştu.

AKP’li vekiller de karşı

AK Parti Aydın milletvekilleri de Adalet Bakanlığı’na mektup göndererek Didim’i açık cezaevi için uygun görmediklerini iletmişlerdi.

Tekrar raftan indirildi

Didim’de yapılması planlanan, zeytincilik ve hayvancılığın gelişmesine de katkı sağlayacağı ifade edilen açık cezaevi projesi, 1.5 yıllık aranın ardından raftan indirildi. Tekrar gündeme gelen cezaevi konusuyla ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Deniz Atabay, “Burada geniş bir alandan bahsediyoruz. Akköy’ün dağlarından başlayıp, Taşburun’da deniz kenarına kadar inen bir arazi. Gündeme geldiği 2014 yılında oluşan tepkiler üzerine Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, projeyi iptal ettiklerini bizlere söylemişti. Ama 1.5 yıl sonra proje yeniden gündeme geldi. Konuyu ilçe kaymakamımız ve AK Parti İlçe Başkanı ile de görüştüm. Önümüzdeki hafta içerisinde Aydın valisi ile görüşeceğini söyledi” dedi.

Haberin Devamı

1. derece SİT alanı

Didim Belediye Başkan Deniz Atabay söz konusu arazinin içinden antik dönemin Kutsal Yolu’nun geçtiğini ifade etti. Atabay “Burası 1. derece doğal SİT alanı. Daha önce Aydın Koruma Kurulu’ndan ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan görüş istenmiş, kurul, pafta üzerinde Kutsal Yolu ve yaklaşım mesafesini işaretleyerek vermiş. Buranın içerisinde bizim Katı Atık Çöp Toplama Deposu da var. Bununla ilgili, kaymakamlık, valilik ve bakanlık nezdinde itiraz yoluna başvuracağız” dedi.

Haberin Devamı