Gazete Vatan Logo

Turiste koruma kalkanı

Turiste koruma kalkanı

Gümrük Bakanlığı, yurtdışında dolandırılan yerli turisti korumak için harekete geçti. Taksi, hediyelik eşya ve romantik ilişki dolandırıcılığına maruz kalan turistlerin mağduriyeti Türkiye’nin üye olduğu ICPEN ağı sayesinde kısa sürede çözülecek

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yurtdışında dolandırıcılık vakasına maruz kalan Türk turistleri korumak için harekete geçti. Satın aldığı ürün ya da hizmet için fazla para ödediğini öğrenen, aldığı eşya kalitesiz çıkan her turist Türkiye ile birlikte 36 ülkenin dahil olduğu Tüketiciyi Koruma ve Uygulama Ağı'na (ICPEN) ait econsumer.gov internet sitesine bireysel başvuruda bulunarak mağduriyetlerini dile getirecek. Türkiye'den yapılan başvuruların takibini ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yürütecek. Haklılığı ispat edilen vatandaşı dolandıran firmaya yaptırım uygulanarak alınan ürünlerin iadesi sağlanacak. Türkiye'nin kısa bir süre önce geçtiği uygulamaya şimdiye kadar Türkiye'den 10'a yakın başvuru olurken, bunların büyük bölümünü hediyelik eşya ve taksi ücreti dolandırıcılığı oluşturdu. Bir kişi ise romantik ilişki dolandırıcılığa maruz kaldığı iddiası ile başvuruda bulundu.

Haberin Devamı

ACENTELERİN OPERASYONU

Gümrük Bakanlığı, ayrıca son yıllarda ülkelerinin siyasi kararları çerçevesinde Türkiye'ye gelen turist sayısını düşürmeye çalışan uluslararası acenteler ve turizm örgütlerinin yürüttükleri algı operasyonlarına yönelik karşı atağa geçti. Bir yandan Türkiye'yi güvenliksiz bir ülke gibi göstermeye çalışan bir yandan da Türk esnafının turistleri dolandırdığını ileri süren acentelere cevap kendi ülkelerinde yaşanan hukuksuzlar gösterilerek verilecek. Bakanlık yürüttüğü çalışmayla hem Türk turistleri yurtdışında da korumayı hem de Türkiye'ye gelen turistlerin şikâyetlerini alarak talepler doğrultusunda çalışma yapmayı planlıyor.

İNTERNETTEN BAŞVURU

ICPEN ağına birkaç yıl önce geçen Türkiye, buradaki etkinliğini daha da artırma kararı aldı. Sınır ötesi sorunlara ilişkin bilgi paylaşımı yaparak ve yasa uygulayıcı kuruluşlar arasında küresel işbirliğini teşvik ederek dünya genelinde tüketicilerin ekonomik çıkarlarını korumayı amaçlayan sistemde 36 ülkenin tüketicinin korunması kuruluşları veya yasa uygulayıcı kuruluşları yer alıyor. Söz konusu ülkelerin ilgili kuruluşları da ortak kullanılan econsumer. gov'da yer alıyor. Econsumer. gov üzerinden uluslararası dolandırıcılık vakaları için bildirimde bulunulabilirken, dolandırıcılıkla mücadele konusunda atılabilecek adımlara ilişkin bilgiler de edinilebiliyor. Toplanan şikâyetler, dünya genelinde tüketicinin korunması kuruluşlarının eğilimleri tespit etmesine ve uluslararası dolandırıcılığın önlenmesinde beraberce çalışmasına imkân da tanıyor.

Haberin Devamı

İSPATLAYANIN MAĞDURİYETİ KISA SÜREDE GİDERİLECEK

Türkiye'den yapılan şikâyetlerin takibini Gümrük Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü yapıyor. İspatlanması halinde Türk turistlerin mağduriyetini gidermek için ilgili ülke kuruluşları ile iletişime geçerek kişilerin zararlarının tanzim edilmesini talep edebiliyor. IPCEN ağına üye ülkeler: ABD, Avustralya, Belçika, Bulgaristan, Kanada, İsviçre, Şili, Kosta Rika, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Mısır, İspanya, Estonya, Finlandiya, Birleşik Krallık, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İsrail, İtalya, Japonya, Kenya, Kore, Litvanya, Letonya, Meksika, Zambiya, Nijerya, Hollanda, Norveç, Yeni Zelanda, Filipinler, Polonya, Surinam, İsveç ve Türkiye. (SABAH)

Haberin Devamı