Gazete Vatan Logo

Turist başına 4.5 dolar!

Seçim öncesi Türk tüketici alışverişten elini çekince AVM’ler için yabancı turist daha da değerlendi. Turist getiren hanutçulara ödenen kişi başı komisyon 1.5 dolardan 4.5 dolara çıktı.

Perakende sektörü, umudunu yabancı turiste bağladı. Kurlardaki yükselme, seçim belirsizliği, hava şartlarındaki değişimler gibi etkenler yüzünden sıkıntı yaşayan sektörün can simidi turistler oldu. Alışveriş merkezlerinde (AVM) turistlerin cirodaki payı yüzde 12 ile yüzde 20 arasında değişirken seyahat acentalarının turist başına aldıkları hanut da 1.5 dolardan 4.5 dolara yükseldi.

Acentalar kral oldu!

Güngören’deki Kale Outlet ile sektörde hizmet veren 3S Kale Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım A.Ş. Genel Müdürü Mevlüt Alp Gürün, yabancı ziyaretçi sayısında ciddi artış olduğunu söyledi.

Gürün, “Kale Outlet’te geçen 7.8 milyon ziyaretçi aldık. Bu yıl 8 milyonu geçmeyi hedefliyoruz. Geçen yıl 160 bin yabancı ziyaretçimiz vardı. Bu yıl ilk 4 ayda 50 bini bulduk. Sadece Nevruz döneminde 20 bin yabancı geldi. Nevruz özellikle İranlılar için önemli bir bayram ve tatil dönemi. Yabancı ziyaretçideki artış seyahat acentalarının işine yarıyor. Yabancı turistleri 1.5 dolar hanutla AVM’lere getiren seyahat acenteleri artık kapıyı 4.5 dolardan açıyor. Bazı acentalar öğle yemeği de koyuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

10 Türk’e bedeller

Bir yabancı turistin 10 Türk kadar alışveriş yaptığına dikkat çeken Mevlüt Alp Gürün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayda 1.2 milyon TL cironun olduğu Kale Outlet’te turistlerin alışverişteki payı yüzde 12’yi buldu. En fazla alışverişi LC Waikiki, DeFacto gibi mağazalardan yapıyorlar. Bir turist 10 Türk müşteri kadar alışveriş yapıyor. Bavulla geliyorlar alışverişe...”

Gürün, bu yıl ziyaretçi sayısında yüzde 20 civarında artış öngördüklerini de dile getirdi.

Kale Kilit’in kurucusu Sadık Özgür’ün temellerini attığı grupta 2010 yılında gayrimenkul yatırımlarını ayırdıklarını ve bu alana üçüncü kuşak olarak kendilerinin baktığını kaydeden Mevlüt alp Gürün, yeni bir AVM planlarının ise olmadığını anlattı. Zor durumda olan AVM’lerle ilgili iddialar olduğunu belirten Gürün, “Yeni bir AVM arayışımız yok. Kale Outlet başarılı bir şekilde yoluna devam ediyor. 26 bin metrekare kiralanabilir alanımız var. Yüzde 100 dolulukla gidiyoruz. 130 markanın olduğu AVM’mizde yeni markalar da sırada bekliyor. Deichmann ve Penti yakında geliyor, 10 marka da sırada” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Son dönemde kurlarda yaşanan yükseliş yüzünden AVM’lerle kiracılar arasında yaşanan tartışmaların dışında kaldıklarını da anlatan Mevlüt Alp Gürün, 2 yıl önce kiralamada TL’ye döndüklerini, bu yüzden kiracılarından tepki almadıklarını vurguladı.

Yeni konut projeleri var

2009 yılında Beylikdüzü’nde konut işine adım attıklarını anlatan Mevlüt Alp Gürün, kentsel dönüşümle ilgilendiklerini belirtti. Gürün, “Beylikdüzü’nde 1.470 konut ve dükkanın olduğu Kale Kent projemizi yaptık. 2 yıldır kentsel dönüşümle ilgileniyoruz. Fenerbahçe’de ilgilendiğimiz yerler var, cevap bekliyoruz. Ayrıca Avcılar’da kendi yerimiz var. Orada konut ve ticari alanlardan oluşan 800 dairelik bir proje düşünüyoruz” diye konuştu.