Gazete Vatan Logo

Türbanlı liseliler kameraya böyle yansıdı

Kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı ama...

Başakşehir’deki Çınar Koleji’nde çok sayıda türbanlı öğrenci okuyor. Okuldan kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı olmasına rağmen türbanlarıyla çıkan öğrenciler, okul bahçesinde de öğretmenlerinden hiçbir uyarı almıyor

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan Başakşehir 4. Etap’taki Çınar Koleji’nde çok sayıda türbanlı öğrenci okuyor. Okul binasından bahçeye türbanlarıyla çıkan öğrenciler, öğretmenleriyle birlikte teneffüslerini geçiriyor. Kılık kıyafete ilişkin yönetmelikte ise bu görüntünün tam aksine kız öğrenciler için “Baş açık, saçlar temiz ve düzgün taranmış olup uzun olması halinde örülür veya arkaya toplanarak bağlanır” ifadesi yer alıyor.

Özel Çınar Eğitim Kurumları bünyesinde faaliyet gösteren Başakşehir’deki Çınar Koleji, anaokulu, ilköğretim ve biri Anadolu Lisesi statüsünde olmak üzere Çınar ve Akçınar liselerinden oluşuyor.

1995 yılında eğitim öğretim hayatına başlayan ve şu an 1341 öğrenciye hizmet veren kolejin karma lise bölümünde okuyan birçok kız öğrenci türbanlı. Okul binasından kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı olmasına rağmen türbanlarıyla çıkan öğrenciler, okul bahçesinde de öğretmenlerinden hiçbir uyarı almıyorlar.

İlköğretimde yok
Okul bahçesinde bu fotoğrafların çekildiği 3 Nisan Perşembe günü öğle saatlerinde, kolejin ilköğretim sınıflarında öğrenim gören kız öğrenciler ile erkek öğrenciler teneffüs zili çaldığında okul bahçesine çıkarak çeşitli oyunlar oynadı.

Bu öğrencilerin giysileri kılık kıyafet yönetmeliğine uygundu. Kız öğrenciler arasında başörtülü olan yoktu.
Aynı saatlerde çok az sayıda lise bölümü öğrencisi okul bahçesine çıktı. Beden eğitimi dersi için binadan çıkan eşofmanlı öğrenciler yalnızca erkeklerden oluşuyordu. Saatler ilerledikçe okul binasından ikişer üçer kişilik gruplar halinde kız öğrenciler de çıkmaya başladı. Bu öğrencilerin birçoğu türbanlıydı.

Çıkış zilinin çaldığı 15.30 sıralarında da binalardan çok sayıda türbanlı öğrenci çıktı. Öğrencilerin bir kısmı basketbol sahasının olduğu bölümde bekleyen servislere binerken, bir kısmı da yürüyürek okulu terk etti.
Gün içinde okula girip çıkanlar arasında çarşaflıların da olduğu gözlenirken, okul öğretmeni ve personelinin bir kısmının da türbanlı olduğu iddia edildi.

Okul kılık kıyafetine ilişkin yönetmelik
Yönetmeliğe göre lise ve dengi okullarda kız öğrenciler için şu düzenlemeler geçerli:
“Okulca seçilen bir renkte vücut hatlarını belli etmeyecek şekilde, yırtmaçsız, kolsuz ve diz kapağını örtecek boyda bir forma giyerler.
Bu forma içine, mevsimin özelliklerine göre formayla uyum sağlayacak şekilde, kapalı yakalı uzun veya yarım kollu bluz veya kazak giyerler. Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve düzgün taranmış olup uzun olması halinde örülür veya arkaya toplanarak bağlanır.
Makyaj yapılmaz, kaşlar alınmaz, tırnak uzatılmaz ve cilalanmaz. Yüzük, küpe, kolye, iğne ve bilezik gibi süs ve ziynet eşyası takılmaz.”

Haberin Devamı