Gazete Vatan Logo

Türban bildirisini imzalamayan kardeşine ne yanıt verdi?

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Semiha Bahçeli: Hiçbir şekilde karışmıyorum

ISPARTA Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) 34 profesör, 35 doçent, 36 yardımcı doçent ve 3 doktor, üniversitelerde türbana serbestlik tanınmasını isteyen bildiriye imza attı. İmza atanlar arasında, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kızkardeşi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Semiha Bahçeli yer almadı. Prof. Dr. Bahçeli, konuyla ilgili görüş bildirmeyeceğini belirterek, "hiçbir şekilde karışmıyorum" dedi. Bildiriyi Üniversite Rektörü ile diğer iki yardımcısı da imzalamadı.

Süleyman Demirel Üniversitesi'nde 34 profesör, 35 doçent, 36 yardımcı doçent ve 3 doktorun imzaladığı bildiri şöyle:

"Öğretim üyeleri olarak bizler kılık-kıyafet konusunda yıllardır uygulanan politikaları ve son günlerde yapılan tartışmaları yakından ve kaygıyla takip ediyoruz. Üniversitelerin düşünce, ifade, din ve inanç özgürlükleri ile eğitim ve öğretim gibi en temel insan hakları karşısında yasakçı değil, özgürlükçü bir tavır alması gereken kurumlar olduğunu düşünüyoruz. Üniversitelerimizin çağdaş uygar toplumlara yaraşır biçimde, özgürlüklerle ve bilim üretimiyle anılmasını istiyoruz. İstisnasız her demokratik ülkede olduğu gibi üniversitelerimizde de kılık- kıyafet serbestliğinin; hiçbir din, inanç, düşünce, ırk, grup ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın bütün öğrencilere tanınması gereğine inanıyor; aksi yöndeki tüm düzenleme ve uygulamalara bir an önce son verilmesini talep ediyoruz."

PROF. BAHÇELİ: KARIŞMIYORUM

Üniversitelerde türbana serbestlik tanınmasını isteyen bildiriyi imzalayanlar arasında, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kızkardeşi 13 yıldır SDÜ'de görev yapan Fen Edebiyat Fakş ltesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Semiha Bahçeli yer almadı. Geçen yıl SDÜ rektör yardımcılığı görevine de atanan Prof. Dr. Bahçeli, konuyla ilgili görüş bildirmeyeceğini belirterek, "Hiçbir şekilde karışmıyorum" dedi.

BAHÇELİ KIZKARDEŞİNİN AÇIKLAMASINI YORUMLADI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, başörtüsü
tartışmaları ile ilgili olarak, "Türkiye Cumhuriyeti'ni ümmetten
millete getiren bir çizgi kalkıp tersine mi dönecek böyle şey mi olur?"
dedi.

Bahçeli, partisinin grup toplantısından sonra gazetecilerin, "MHP'nin
milliyetçi çizgiden, ümmetçi çizgiye kaydığı" yönünde açıklamalar
olduğuna dair soruları üzerine, "Son günlerde MHP'nin 40 yıla yaklaşan
net, berrak, açık düşüncelerini bilmelerine rağmen belli çevrelerin
teklini doğrultusunda haksız ve adaletsizce bir suçlama var. Bu o
cümleden bir tanesidir. Biz bunların kim olduklarını da biliyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti'ni ümmetten millete getiren bir çizgi kalkıp tersine
mi dönecek. Böyle şey mi olur?" diye konuştu.

Gazetecilerin, "Kız kardeşiniz üniversitede türbana evet düzenlemesine
destek vermedi bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki bir başka
soru üzerine Bahçeli, bu konuyu gündeme getirenin bir siyasi partinin
lideri olduğunu belirtti.

Devlet Bahçeli, şunları söyledi:
"Kardeşimin üniversitede paralel hareket etmesi, rektör yardımcısı
olması sebebiyle MHP'nin düşüncesini üniversite yönetimine yansıtması
anlamına gelir. Bu nazik konuyu kavrayamayanlar tabiki bundan bir sonuç
çıkarmaya çalışacaktır. Doğan grubuna da yeni bir kaynak oluşmuştur.

Zannederim bir hafta da bunu yazarlar..."
Bahçeli, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in basında çıkan
açıklamalarının hatırlatılması üzerine de bu konuda yorum yapmak
istemediğini, cevabı tarihin vereceğini ifade etti.

"Türban konusunda üniversitelerdeki farklı uygulamaları çözecek bir
makam yok mu?" sorusuna da MHP Genel Başkanı Bahçeli, "Zannediyorum
Başbakan'a düşer" yanıtını verdi.

İMZA ATANLAR

Profesörler: Talat Sakallı, Mesut Akgül, Bahattin Tunç, T. Ahmet Serel, İbrahim Güngör, Hasan Özçelik, İdris Oğurlu, Remzi Varol, Namık Delibaş, Cahit Kurbanoğlu, Ali Kökçe, Erdoğan Küçüköner, Mustafa Merdan, Ali Bilgin, Hüseyin Vural, Ramazan Özcankaya, Mehmet Kunduz, Mustafa Şahin, Muhittin Görmüş, Mustafa Karaşahin, Musa Genç, Hüseyin Padem, Halis Köylü, Fatih Gültekin, Ali Kemal Yakut, Mehmet Saffet Sarıkaya, Kudret Kabar, Hasan İbicioğlu, Harun Doğru, İ. Hakkı Akçay, Tahsin Karadoğan, Nuri Özek, Abdullah Diler, Mustafa Cengiz.

Doçentler: İbrahim Atilla Acar, Bilal Sambur, Nejdet Gürkan, Nevin Karabela, Şeref Kalaycı, Hüseyin Certel, Sedat Aktan, Zekeriya Akman, Yunus Emre Boyacı, Metin Topçuoğlu, Sebahattin Albayrak, Hakan Türkkahraman, Adem Korkmaz, İlker Çarıkçı, Ramazan Gülendam, Osman Gökalp, Veysel Ayhan, Habil Şentürk, Hüseyin Yavuz, Recep Sütçü, Hasan Ali Görgülü, Mustafa Öztürk, Bilal Gökkır, Faruk Turhan, Ahmet Kamil Bayhan, Abdullah Özsoy, Adnan Koşum, Akif Kutlu, Selamı Akkuş, Menderes Coşkun, Ahmet Yıldırım, Talip Türcan, Rifat Okudan, İbrahim Diler, Mustafa Keren.

Yardımcı doçentler: Ayşe Sıdıka Oktay, Ahmet Doğan, Vahdettin Aydın, Muharrem Gürkaynak, Saadettin Özdemir, Haluk Songur, Fahrettin Önder, Murat Okçu, Yüksel Metin, Bahri Türen, İhsan Aktaş, Nebi Bilir, Süleyman Dost, Latif Hacınebioğlu, Mustafa Türkmen, Mustafa Reşit Usal, Mehmet Özçelik, Zeynel Abidin Mirkelam, İsmail Gökdayı, Hikmet Orhan, İsmail Dutkuner, Mehmet K. Derdiman, Mehmet Kılıç, Nihat Yılmaz, Ramazan Kayacan, İsmet Titiz, Abdurrahman Özkan, Ali İnce, Emre Sancak, Ahmet Şahiner, Sibel Dikmen, Erdal Dikmen, Fatih Ali Canlı, Yusuf Açıkel, H. Veli Döndüren, Ebubekir Gündoğdu.

Doktorlar: Ömer Lütfi Antalyalı, Hilmi Demirin ve Hicran Hiçyılmaz.

REKTÖR VE YARDIMCILARI DA İMZALAMADI

Bildiriyi Üniversite Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar ile diğer Rektör yardımcıları Prof. Dr. Vecihi Kırdemir ve Prof. Dr. İsmail Karaca da imzalamadı.

Bahçeli'nin atom mühendisi kardeşi

Başbakan Yardımcısı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kız kardeşlerinden Semiha Bahçeli Atom ve Molekül Fiziği üzerinde çalışıyor

Daha önce Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nde öğretim üyesi olan şimdi ise Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nin "Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalı" başkanlığını yapan Semiha Bahçeli de ağabeyi gibi bekar. Sık sık Ankara'ya ablası Serpil Bahçeli ile kalan Devlet Bahçeli'yi ziyaret eden Prof. Semiha Bahçeli kardeşlerine çok düşkün.

Aslın Devlet Bahçeli'nin kendisinden büyük Duran, Nurten, Servet ve Serpil, kendisinden küçük de Semiha Bahçeli isimlerinde toplam beş kardeşi var. Duran, Nurten ve Servet Bahçeli Osmaniye'de yaşamlarını sürdürüyor. Servet Bahçeli, 1986'da kurduğu Özel Bahçeli Lisesi'ni işletiyor ve matematik öğretmenliği yapıyor. Servet Bahçeli, 1994'ten bu yana Osmaniye'de ilk beş sıradaki vergi rekortmenleri arasında yer alıyor. Fettahlıoğlu aşiretinden olan Bahçeli'nin aşiretinde ünlüler de bulunuyor. Bahçeli, Çanga, Soylu, Algan, Aksay ve Türker soyadlarını taşıyan aşiretin 500 yıllık geleneği var. Gazeteci Abdurrahman Dilipak anne tarafından Bahçeli ile akraba. Devlet eski bakanı Hasan Aksay, YSK Başkanı Tufan Algan da baba tarafından Devlet Bahçeli'nin akrabalarından.


Haberin Devamı