Gazete Vatan Logo

TÜPRAŞ'tan temettü müjdesi

Yatırımcılarına iyi haber geldi

TÜPRAŞ’ın dün gerçekleştirilen 53’üncü Genel Kurulunda, 2012 yılı karından hissedarlara 964,1 milyon TL temettü dağıtılması kararlaştırıldı.

Tüpraş’ın Körfez İlçesi’nde kurulu İzmit Rafinersi’ndeki Genel Müdürlük binasında gerçekleştirilen 53’üncü genel kurul toplantısında Divan Başkanlığını Tüpraş Yönetim Kurulu Üyesi ve Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu yaptı. Toplantıda Yönetim Kurulu’nun 2012 yılı kazancının dağıtılması ve dağıtım tarihi konusundaki önerisi kabul edilerek, 2012 yılı cari dönem karından 964 milyon 113 bin 920 TL’nın 4 Nisan 2013 tarihi itibariyle hissedarlara dağıtılması kararlaştırıldı. Bu doğrultuda yüzde 385 nispetinde ve 1 TL nominal değerde bir adet hisse senedine, hissedarların vergi mükellefiyetine göre 3,85 TL brüt, 3,2725 TL net nakit temettü ödenecek.

Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinin seçiminin de yapıldığı toplantıda, Yönetim Kurulu Üyeliklerine Rahmi M. Koç, Semahat Arsel, Mustafa V. Koç, Ömer M. Koç, Ali Y. Koç, Osman Turgay Durak, Temel K. Atay, Erol Memioğlu, Ahmet Aksu, Kutsan Çelebican, Osman Mete Altan, Gökçe Bayındır seçilirken, Denetim Kurulu Üyeliklerine ise Ali Tarık Uzun, Serkan Özyurt ve Ahmet Turhan seçildi.

HEDEFLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç hissedarlara verdiği mesajında, iyileşme beklentilerinin öngörülenin altında kaldığı, küresel ekonominin dalgalı ve kırılgan seyrine devam ettiği 2012 yılında, rakiplerinden daha iyi performans göstererek finansal ve operasyonel hedefleri gerçekleştirebilmenin verdiği gururu paylaşmak istediğini ifade ederek şunları söyledi:

"2012 yılında küresel ekonominin beklentiler doğrultusunda yavaşlamaya devam etmesine rağmen, Yunanistan’ın kontrolsüz iflasının önüne geçilmesi, ABD’den gelen pozitif haberler küresel ekonomik gidişata yönelik olumlu beklentileri artırmıştır. Öte yandan İspanya ekonomisine dair endişeler merkez bankalarının likidite önlemleriyle yatıştırılmıştır. Ancak Avrupa Birliği ekonomilerinin krizden çıkış için aldığı tasarruf tedbirleri, geçmiş dönemlerde güçlü büyüme performansı gösteren gelişmekte olan ülkeleri de olumsuz yönde etkileyerek, büyüme ivmelerini yavaşlatmıştır. Toparlanmanın beklenenden yavaş seyretmesi enflasyon riskini azaltırken ABD, AB ve Japonya başta olmak üzere merkez bankalarının, likidite genişlemesi ve varlık alımı yöntemleriyle ekonomiye destek olmayı sürdürmeleri, Çin ve OECD dışı ekonomilerde yaşanan olumlu gelişmeler, gelişmekte olan piyasalara yönelik fon akışını hızlandırmıştır."

ÜRÜN ÜRETİMİ VE PAZAR PAYINDAKİ ARTIŞLAR

2012 yılında Tüpraş’ın, motorin satışlarında pazar büyümesinin üzerinde artış sağlayarak pazar payını 1,6 puan artışla yüzde 53,1’e çıkardığını belirten Ömer M. Koç konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Pazardaki daralmaya rağmen, depolama ve terminal altyapısından gelen rekabetçi gücünün olumlu katkısıyla benzin pazar payını yüzde 91,5’ten yüzde 96,4’e yükseltmiştir. Havayolu taşımacılık sektöründeki hızlı büyümeye paralel olarak yurt içi sivil jet yakıtı satışı geçtiğimiz yılın 499 bin ton üzerinde gerçekleşmiş, Tüpraş’ın jet yakıtı satışları da yüzde 20 oranında artmıştır.Toplam ürün satışlarının 25,44 milyon ton olduğu 2012 yılında, 5,0 milyar ABD doları ihracat olmak üzere toplam 47,1 milyar TL (26,3 milyar ABD doları) ciro gerçekleştirilmiş olup, 1,35 milyar TL FAVÖK ve 1,46 milyar TL net kar elde edilmiştir."

FUEL OİL DÖNÜŞÜM PROJESİ

Sürdürülebilirliğin temel taşlarından olan sağlık ve emniyetin Tüpraş’ta her zaman ön planda tutulduğunu vurgulayan Ömer M.Koç, uygulamaların sürekli geliştirildiğini, çalışanlar ve paydaşların sağlık ve emniyeti güvence altına alındığını belirterek şöyle konuştu:

"Kısa ve orta vadeli başarıları daha uzun vadelere taşımak için başlattığımız ve Kasım 2014’te devreye alınmasını hedeflediğimiz Fuel Oil Dönüşüm Projesi planlandığı şekilde ilerlemekte olup, 2012 yıl sonu itibariyle 1,263 milyar dolarlık harcamanın yapıldığı yatırımda proje geneli gerçekleşmesi yüzde 54’e ulaşmıştır. Fuel Oil Dönüşüm Projesi sonrasında tüm rafinerilerin kapasite kullanımlarının yükseltilmesinin yanı sıra, beyaz ürün verimi yaklaşık yüzde 14 artırılacak, İzmit Rafinerisi Nelson Kompleksitesi 7,8’den 14,5 seviyesine yükselerek dönüşüm oranı en yüksek rafinerilerden birisi olacaktır. Ülkemiz dış ticaret açığın azaltılmasına yaklaşık 1 milyar dolarlık katkı sağlayacak projenin tamamlanmasıyla 500’ün üzerinde ilave istihdam sağlanmış olacaktır."

BAŞARI ARTARAK SÜRECEK

Ömer M. Koç başarılı operasyonel ve finansal sonuçların yanı sıra, iş güvenliği, enerji verimliliği, ArGe, çevre, ihracat ve finansman alanlarında atılan adımlar ve elde edilen başarıların, Tüpraş’ın yatırımcısına yüksek ve düzenli kar payı ödeyen şirketler sıralamasında en üst sıralarda yer almasını sağladığını söyledi. Ömer M. Koç, "Dünyada ve bölgemizde önemli rafineri kapasite girişlerinin beklendiği 2013 yılında da, her geçen gün artan rekabet gücümüz ve kalıcı hale gelen operasyonel, finansal başarılarımızı sürdürerek hissedarlarımız, paydaşlarımız ve ülkemiz için değer üretmeyi sürdüreceğimize olan inancım tamdır" dedi.

Haberin Devamı