Gazete Vatan Logo

Tüpraş'ın son zammı maliyete göre insafsız çıktı

Son beş günde dünya petrol fiyatları ve döviz kurlarındaki yükseliş Tüpraş'ın maliyetlerini yüzde 1 artırdı. Ancak şirket benzinin fiyatını yüzde 10.7 yükseltti

Bir hafta geçmeden benzine yüzde 10.7 gibi son dönemlerin en yüksek zammını yaparak tepkileri üzerine çeken Tüpraş'ın hammadde maliyetinin aslında yüzde 1 arttığı ortaya çıktı. Böylece son zam Tüpraş'ın yılbaşındaki "Fiyatları uluslararası piyasalardaki 5 günlük ortalama değere göre belirleyeceğim" taahhüdüne de ters düştü. Birçok tüketici ise uluslararası fiyatlar artarken yapılan zamların, dış piyasada petrol düşerken geri alınmadığından şikayet ediyor. Tüpraş yılbaşından bu yana 11 fiyat ayarlaması yaparken bunların 8'i artırım, üçü de indirim yönünde oldu.

Akaryakıta bundan önce 18 Mart'ta zam yapan Tüpraş kurşunsuz benzinin rafineri çıkışı ton fiyatını 472.55 YTL'ye çıkarttı. Son zamla fiyat 523.21 YTL'ye yükseldi. Yani 5 gün içinde fiyat yüzde 10.72 arttı. Tüpraş'ın maliyetlerinde ise farklı bir durum var. Şirketin gösterge kabul ettiği Brent petrolün varil fiyatı aynı dönemde 55.46 dolardan 53.8 dolara indi. Yani uluslararası fiyatlar yüzde 2.99 düştü. Maliyeti belirleyen diğer etken olan dolar ise yüzde 3.63 yükseldi. Sonuç olarak Tüpraş'ın maliyeti sadece yüzde 1.01 artmış oldu.

Öte yandan benzinin pompa fiyatları da dünden geçerli olmak üzere yaklaşık yüzde 2.1 ile yüzde 2.5 oranında yükseldi. İstanbul'da kurşunsuz benzinin litresi BR Petrol Ofisi, Opet ve Shell'de 2.49 YTL oldu. Yılbaşından sonra benzinin pompa fiyatı yüzde 7.1 arttı.

Haberin Devamı