Gazete Vatan Logo

Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olabilirsiniz

Çiftlerin çocuk sahibi olma isteği bazı durumlarda gerçekleşememekte ve sonucu hayal kırıklığı olabilmektedir. Günümüzde ise çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin başvurduğu bir yöntem olan tüp bebek tedavisi oldukça başarılı sonuçlar vermekte. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç.Dr. Türkan Örnek Gülpınar, tüp bebek tedavisi hakkında merak edilenleri anlattı.

Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olabilirsiniz

Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek yöntemi son 30 yılda hayatımıza girmiş ve oldukça popüler bir yöntem haline gelmiştir. Halk arasında tüp bebek olarak bilinen in vitrofertilizasyon (IVF); bir yumurtanın sperm tarafından vücut dışında suni bir şekilde döllenme sürecidir. IVF, kısırlık tedavisi başarısız olduğunda kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Tüp bebek tedavisinde, kadın ve erkek üreme hücreleri vücut sıcaklığına hakim olan bir ortamda bekletilir. 48 saatlik bekleme sürecinde elde edilen yumurtaların, yarısında döllenme oluşur. Döllenen yumurtalar embriyo, yani halk arasında cenin olarak adlandırılır ve sonrasında kadın rahmine yerleştirilir. Ardından embriyo transferi gerçekleştirilir ve bu transferde, embriyolar rahim ağzından ince bir katater ile rahim içerisine yerleştirilir. Bu yöntem ile gebelik oluşur ama oluşacak gebeliklerin bir kısmı düşük ile sonlanabilir.

Tedavi sırasında çeşitli ilaçlarla kadının yumurtalıklarının uyarılması gerekmektedir. Buradaki amaç ise embriyo oluşturmayı sağlayacak birçok yumurta elde etmektir. Embriyo transferi sırasında ne kadar çok embriyo rahim içine yerleştirilirse gebelik şansı o kadar artmaktadır.

Haberin Devamı

Tüp Bebeği Kaç Defa Deneyebilirsiniz?

Tüp bebek tedavisi yorucu ve uzun bir süreçtir. Çiftlerin tedavi hakkında bilgi sahibi olması oldukça önemlidir.

Tüp bebek yönteminde herhangi bir deneme sınırı bulunmamaktadır. Tedavilere rağmen gebelik oluşmamışsa, beklentide bir azalma olacaktır. Başarı oranı çok denemeye bağlı değildir.Önemli olan çiftlerin yaşı ve kaliteli embriyo elde etmektir. Ancak 10. denemeden sonra bile gebeliğe ulaşan çiftler mevcut. Belirsiz nedenlerden dolayı tutunamama problemi yaşayan çiftler, birçok denemeye rağmen gebeliği yakalayabilmektedir.

Tüp Bebek KimlereUygulanmalı?

Tüp bebek yöntemi kısırlığa yol açan bütün nedenlerde kullanılabilir.

Çiftlerde genetik hastalıkların olması

İnfertilite

Spermle ilgili sorunlar olduğunda

Kadının ileri yaşta olması ve hamile kalamaması durumunda

Tüplerle ilgili problemler olduğunda

Rahim bozukluklarında

Haberin Devamı

Yumurtalık ve yumurtala ile ilgili sorunlar olduğunda tüp bebek tedavisi kullanılabilir.