Gazete Vatan Logo

Tüp bebek tedavisi öncesinde nelere dikkat edilmeli?

Tüp bebek tedavisi öncesinde nelere dikkat edilmeli?

Türkiye'de her yedi evli çiftten biri kısırılık problemi ile karşı karşıya. Çocuk sahibi olma sıkıntısı yaşayan yaklaşık 1,5 milyon çiftin başvurduğu ilk yöntem ise tüp bebek tedavisi. Mozaik Tüp Bebek Merkezi Koordinatörü Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, başarılı sonuçlara ulaşabilmek için tüp bebek tedavisinden önce de dikkat edilmesi gereken çok önemli konular olduğunu belirtti.

Tüp bebek tedavisinin başarısı her ne kadar doktor ve tedavi odaklı olsa da, oldukça komplike olguların sağlıklı ilerlemesiyle istenilen sonuç elde edilebiliyor. Tedavinin ekip işi olduğunu ve çiftlerin de bu süreci destekleyici davranışlarda bulunması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Koray Altunay, “Stres hali ile birlikte çiftlerin hatalı davranışları süreci olumsuz yönde etkileyebiliyor. Tedaviye başlamadan önce çiftler tüp bebek tedavisi hakkında doğru bilgileri edinmeli. Bu faktörler dışında çiftlerin tedaviye başvurulmasının ardından tedaviyi destekleyici davranışlarda bulunulması ve doktorlarının önerilerine dikkat etmesi gerekir” dedi.

Haberin Devamı

Mozaik Tüp Bebek Merkezi Koordinatörü Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, tüp bebek öncesi anne ve baba adaylarının dikkat etmesi gerekenleri sıraladı.

Tüp bebek tedavisi öncesinde baba adaylarının dikkat etmesi gerekenler:

* Kronik bir rahatsızlıktan dolayı düzenli olarak ilaç kullanımı var ise tedavi öncesi doktora kesinlikle bildirilmesi gerekir.

* Genital rahatsızlıklarda uçuk gibi enfeksiyonel bir durum söz konusu ise doktora bildirilmesi gerekir. Ayrıca bu tarz hastalık geçmişinin olması halinde de, doktorun bilgilendirilmesi gerekmektedir.

* Ağır ve aşırı spor programlarının, tedaviye başlamadan üç ay önce bırakılması önerilmektedir.

* Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkların tedaviye başlamadan 3 ay önce bırakılması gerekir.

* Ailede kalıtsal rahatsızlıkların ve kısırlık vakalarının bildirilmesi gerekir.

* İç çamaşırında pamuklu ve vücudu sıkmayan ürünlerin tercih edilmesi gerekir.

* Tüp bebek tedavisine başlamadan üç gün önce cinsel ilişkiye girilmemesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

* Tüp bebek tedavisine başlamadan önce baba adaylarının son 3 ay hamam, sauna ve kaplıca gibi aşırı sıcak ortamlarda bulunmaması gerekir. Bunun nedeni ise, sıcak ortamların sperm üretimini ve kalitesini etkilemesidir.

* Tüp bebek tedavisine başlamadan iki ay içerisinde eğer ateşli bir hastalık geçirilmiş ise, mutlaka doktorun bilgilendirilmesi gerekir. Ateşli hastalıklarda erkeklerin sperm üretimini ve kalitesini etkileyebilmektedir.

* Genital enfeksiyon vakası ya da daha önceden geçirilmiş olan rahatsızlıkların mutlaka doktora bildirilmesi gerekir.

Tüp bebek öncesinde anne adayının dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

* Daha önce geçirmiş oldukları ya da hala mevcut olan genital enfeksiyonlarını mutlaka doktora bildirilmesi gerekir.

* Çeşitli hastalıklardan dolayı düzenli olarak kullanılan ilaçlar hakkında doktorun bilgilendirilmesi gerekir.

* Daha önce erken doğum, bebek ölümü ve düşük gibi yaşanan üzücü tecrübelerin doktora bildirilmesi gerekir.

Haberin Devamı

* Tedaviye başlamadan önce ağır fiziksel aktivitelerin bırakılması ve özellikle karın bölgesi egzersizlerinden uzak durulması gerekir.

* Anne adaylarının tüp bebek tedavisine başlamadan önce mutlaka sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklarına son vermesi ve tedavi süreci boyunca kesinlikle uzak durması önerilmektedir.

* Günde maksimum iki bardağı geçmeyecek şekilde asitli ve kafeinli içecekler tüketilebilir. Fakat mümkünse hiç tüketilmemesi önerilmektedir.

* Tüp bebek tedavi süresi boyunca doktorun bilgisi dışında kesinlikle ilaç kullanılmaması gerekir. Bu durum, baş ağrısı için küçük dozlardaki ağrı kesiciler içinde geçerli olmaktadır.

* Eğer anne adayı tedaviye başlamadan önce diyet programı uyguluyor ise, tedavi ile birlikte bu diyete son vermesi gerekir. Artık hem kendi hem de bebeğinin sağlıklı gelişimi için vücudun ihtiyacı olan besinlere ağırlık vermesi, tedavinin desteklenmesi açasından önem kazanmaktadır.

* Anne adaylarının tedaviye başlamadan üç ay önce bebeği sağlıklı gelişimi için önemli bir yere sahip olan folik asit desteğine başlaması önerilmektedir.

Haberin Devamı

* Ayrıca sağlıklı bir gebelik süreci ve sağlıklı bir bebek için, anne adayının öncelikle kendi sağlığına çok dikkat etmesi ve vücut direncini arttıracak besinlere ağırlık vermesi önerilmektedir.

* Tüp bebek tedavisi ile ilgili aklınızda kalan herhangi bir soru işaretini doktorunuzla çekinmeden paylaşmanız gerekir. Sorularınızın cevaplarını aldıkça, duyduğunuz endişe ve stres hali azalacaktır.