Gazete Vatan Logo

Tünelin ucunda ışık görüldü

Coca-Cola’nın, kârını 1.54 milyar dolara çıkardı

Coca-Cola’nın, 2009 yılının dördüncü çeyreğinde kârını, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55 artırarak 1.54 milyar dolara çıkardığı bildirildi. Coca-Cola açıklamasına göre, şirket 2008 yılı dördüncü çeyrekte 995 milyon dolar yani hisse başına 43 cent olan kârını, 2009 yılı aynı döneminde yüzde 55’lik artışla 1.54 milyar dolara, hisse başına 66 cente çıkardı. Açıklamada, şirketin gelirlerinin yüzde 5.3 artarak 7.51 milyar dolara yükseldiği ifade edildi. Coca-Cola Şirketi Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Muhtar Kent, insanların artık tünelin sonunda ışık görmeye başladığını vurguladı. “Pek aydınlık olmayabilir fakat bundan öncesi kapkaranlıktı” ifadesini kullanan Kent, Japonya, Avrupa ve Kuzey Amerika gibi gelişmiş dünyada iyileşmenin yavaş olacağını ve bunun farkında olduklarını belirtti.

Almanya toparlanmakta zorlanıyor

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya, ekonomik toparlanmada bocalıyor. Ekim-Aralık dönemine ilişkin ilk veriler, gayri safi yurtiçi hasılanın bir önceki çeyreğe göre değişmediğini ortaya koydu. Son çeyreğe ilişkin veriler bir önceki yılla karşılaştırıldığında ise gayri safi yurtiçi hasıla yüzde 2.4 geriledi. Federal İstatistik Ofisi, ihracatı tek olumlu katkı olarak belirlerken, ithalat, tüketici harcamaları ve sermaye yatırımı düştü. Geçen yıl genelinde ise Almanya ekonomisi yüzde 1,7 küçüldü. Almanya geçen yaz durgunluktan ihracat sayesinde çıksa da 2009 yılı genelinde ihracatı yüzde 18.4’e düştü. Böylece, 1950 yılından bu yanaki en büyük düşüş kaydedilmiş oldu ve “dünyanın en büyük ihracatçısı” unvanı Çin’e kaptırıldı.

AHE’nin pazar payı yüzde 27.4’e çıktı

Anadolu Hayat Emeklilik’in (AHE), 2009 yılında da en fazla hayat primi üreten şirket olduğunu ve pazar payını yüzde 21.9’dan yüzde 27.4’e çıkardığını bildirdi.

Anadolu Emeklilik’ten yapılan yazılı açıklamada, şirketin, 2008 yılına oranla yüzde 44.8’lik toplam prim artışı ile sektörde 500 milyon lira prim üretimine ulaşan ilk hayat ve emeklilik şirketi olmayı başardığı belirtildi. Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, “2009 yılında hayat branşında elde ettiğimiz sonuçlarla, liderliğimizi daha da güçlendirdik. Hayat branşındaki pazar payımızı yüzde 21.9’dan yüzde 27.4’e çıkardık. Sektör, hayat branşında toplam 245 milyon lira prim üretimi ile yüzde 15.57 artış elde ederken, bu prim artışının yüzde 63’ünü tek başına sağlayan Anadolu Hayat Emeklilik sektörün lokomotif şirketi oldu. Hedefimiz, 2010 yılında da lider konumumuzu sürdürmek olacak” dedi.

Hazine zorlu virajı 4 ihaleyle dönecek

Hazine Müsteşarlığı, gelecek hafta 4 tahvil ihalesi gerçekleştirecek. 17 Şubat’ta 13 milyar 730 milyon TL iç borç ödemesi yapacak olan Hazine Müsteşarlığı, 15 Şubat’ta 18 Ağustos 2010 itfa tarihli TL cinsi İskontolu Referans Hazine Bonosu ihalesi ile 6 ayda bir kupon ödemeli TL Cinsi TÜFE’ye Endeksli Devlet Tahvili ihalelerini yapacak. İskontolu Referans Hazine Bonosu ihalesinde Hazine, 3 milyar 66 milyon TL borçlanacak. Hazine 16 Şubat’ta ise TL Cinsi İskontolu Devlet Tahvili ile 3 ayda bir kupon ödemeli TL Cinsi Değişken Faizli Devlet Tahvil’inin ihalesini yapacak. Hazine Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamada, “Şubat-Nisan 2010 İç Borçlanma Stratejisi” çerçevesinde 15 Şubat tarihinde 2, 16 şubat tarihinde 2 olmak üzere gelecek hafta toplam 4 ihale gerçekleştireceği bildirildi.

Motorola 2011’de ikiye bölünüyor

ABD’li cep telefonu üreticisi Motorola, 2011 yılının ilk çeyreğinde iki ayrı şirkete bölünerek cep telefonu ve televizyon üstü cihaz üretimiyle, network faaliyetlerini birbirinden ayırmak istediğini açıkladı. Motorola’nın yaptığı açıklamada, iki ayrı bağımsız ve halka açık şirket olarak faaliyet göstermenin, farklı pazarlardaki konumunun güçlenmesine katkıda bulunacağı belirtildi. Şirketin faaliyetlerinde canlanma sağlayabilmek için ne gibi adımlar atacağı konusunda aylardır çeşitli spekülasyonlar yapılıyordu. Motorola’nın, bir süredir zarar eden mobil cihazlar birimi, geçen yılın sonunda piyasaya çıkan Droid modeli telefon ilgi gördüyse de, yeni smartphone türü cihazlarla rekabet etmekte zorlanıyordu.

Rusya’da bütçe açığı için alarm zili çalıyor

Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Tatiana Nesterenko, harcamalar kısılmadığı takdirde bu yıl 166 milyar ruble (5.5 milyar dolar) dolayında bütçe açığı verilmesi tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını söyledi. Nesterenko gazetecilere yaptığı açıklamada, “Şu anda, eğer harcamaları aşağı çekmezsek bütçe açığının GSYH’ye oranı yüzde 7.2’yi bulabilir” dedi.

Bunun kısmen güçlü ruble beklentisine bağlı olduğunu da hatırlatan Nesterenko, “Bu, hiç de olumlu bir gelişme olmayacağından Maliye Bakanlığı, kredi derecelendirme kuruluşları ve herkes için alarm zili çalıyor” dedi.

Haberin Devamı