Gazete Vatan Logo

Tünelin ucu karanlık

Otomotivde tünelin ucu 2015’e kadar karanlık

Krizin gölgesinde devam eden Paris Otomobil Fuarı’nda sektör, umudunu Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere bağladı. Otomotiv devlerinin yöneticilerinin verdiği mesajlar tünelin ucundaki ışığın 2015’e kadar görünmeyeceğini söylüyor.


Önceki gün kapılarını açan Paris Otomobil Fuarı ile dünya devi şirketler, umudunu Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya ve Türkiye gibi ülkelere bağladı.

Krizin gölgesinde devam eden fuarda konuşan sektörün önde gelen yöneticileri, verdiği mesajlarla tünelin ucundaki ışığın görünmesi için 3-5 yıla daha ihtiyaç olduğunu vurguladı.

‘Gelecek, şimdi’ sloganıyla devam eden ,fuar 114 yıllık tarihinin en sönük organizasyonlarından birini yaşıyor. Otomotiv şirketleri bu kez fuarda şov modelleri yerine gerçek ve uygun fiyatlı otomobillere ağırlık verdi. Krizin şirketleri daha global düşünmeye yönlendirdiğini belirten Citroen Automobiles Genel Müdürü Frederic Banzet, yeni C sınıfı sedan modeli C-Elysee’in Citroen’in gelecekteki en önemli global modeli olacağını söyledi. Banzet, geçen yıl dünyada satılan her üç modelden birinin sedan olduğunu ifade ederek, Citroen’in kriz dönemini Avrupa dışındaki pazarlara ağırlık vererek geçireceğini vurguladı.

Otomobil hep tutku olacak

Peugeot Automobiles Genel Müdürü Maxime Picat da, sert bir krizle karşı karşıya olduklarını ve krizin 2015 yılına kadar süreceğini belirterek, “Ancak otomotiv sektörü olarak iyi bildiğimiz bir konu var. Otomobil her zaman bir tutku, heyecan nesnesi olacak” dedi. Picat, fuarın öne çıkan modellerinden biri olan 301’in Peugeot’nun tüm kimlik kodlarını üzerinde taşıdığını ve Türk müşterilerin beklentilerini karşılayan bir model olacağını dile getirdi.

Fuarda Avrupa dışındaki ülkelere yönelik sedan rekabeti dikkat çekerken sedan satışlarında Çin, Türkiye ve Rusya gibi ülkeler hala başı çekiyor.

Renault Uluslararası Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Carlos Tavares ise Avrupa’da agresif olmaya devam edeceklerini anlattı. Fuarın en güçlü modellerinden biri olan ve Bursa’da üretilen Clio 4’le ilgili çok önemli tepkiler aldıklarını söyleyen Tavares, Renault’nun Türkiye ve dünya pazarlarındaki gücünü B ve C segmentinin oluşturduğunu dile getirdi.

630 bin euroluk Ferrari’ye Türkiye’den 4 sipariş

FerraRI standında yeni F12 Berlinetta göz doldurdu. 740 beygir güç üreten motorla donatılan otomobil sadece 3.1 saniyede 100 km hıza ulaşabiliyor. Otomobil henüz Türkiye’ye gelmeden 4 sipariş aldı bile. Fiyatı ise adeta dudakları uçuklatıyor: 630 bin euro.

Sedan rekabetine hızlı girecek

Skoda’nın B segmentinde yer alan modeli Rapid, pazara rekabet getirecek. Fabia ve Octavia’nın arasındaki otomobil,

5 farklı motor seçeneğine sahip. Rapid’in ön satışı Aralık’ta başlıyor.

Opel’den ‘ADAM’ gibi otomobil

Krizden çıkış yolunu arayan markalardan olan Opel, Paris’te tüm standını yeni ürünü ADAM’a ayırdı. Markanın kurucusunun isminin verildiği otomobil retro ve sıra dışı tarzıyla ilgi topladı. Araç, 2013’ün ilk çeyreğinde Türkiye yollarına çıkacak. ADAM’ın 3 farklı donanım seviyesi olacak. 1.2 litre ile 1.4 litre benzinli motorlar bulunacak.

Ford B-MAX Ekim’de satışta

Ford, satışa sunucağı 6 yeni modeli sergiledi. Orta sütunu olmayan ve yana doğru kayar kapıya sahip B-MAX Ekim ayından itibaren 38 bin 250 liradan başlayan fiyatlarla satışa çıkacak. Fiesta ise 2013 ilk çeyrekte geliyor.

Cross Country Ocak’ta geliyor

Volvo’nun yeni modeli V40’ın Cross Country versiyonu ile R Design V40 İsveçli markanını yenilikleri arasında bulunuyor. V40’a göre 3 cm yüksek olan V40 Cross Country, Ocak’ta Türkiye’de satılacak.

İşte Peugeot’nun geleceği

Onyx isimli konsepti markanın gelecek tasarımıyla ilgili ipuçları verdi. V8 HDI Hybride yarış motoru bulunan araç karbon malzemeden şasi ile tasarlandı.

Süuper-otomobil olmanın yanında Peugeot’nun teknoloji ve tasarımdaki vitrini oldu.

Haberin Devamı