Gazete Vatan Logo

Tünelde bile çekecek

4G ihalesi şartnamesinde değişiklikle 4.5G teknolojisi kullanım şartı getirildi. Yerli ürün kullanım oranı 3 yılda yüzde 45’e çıkarıldı. Tüneller ve tren hatları da kapsamaya alındı

Tünelde bile çekecek

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 3 ay erteleyerek 26 Ağustos’ta yapılacağını duyurduğu 4G ihalesinin şartnamesi değiştirildi. BTK Başkanvekili Ömer Fatih Sayan, “Değişikliklerin ardından bu ihaleyle Türkiye’de kamuoyunda bilinen adıyla 4.5G teknolojisiyle hizmete başlanacak. 5G teknolojisine yerli teknolojiyle geçilmesinin önü açılacak” dedi. Sayan, ihalenin ardından tahsis edilecek frekanslardan 1 Nisan 2016’dan itibaren yeni teknolojiyle hizmet sunumuna başlanabileceğini bildirdi.

İhale 3 ay ertelenmişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dünya 5G’yi konuşuyor. 4G ile zaman kaybetmemize gerek yok. 3G’de 2 yıl daha sabredersek, 5G’ye geçeriz. Aksi takdirde 4G’ye geçersek Türkiye çöplük haline döner” sözlerinden sonra ihale 3 ay ertelenmişti.

Kamuoyunda 4G olarak tabir edilen IMT (Uluslararası Mobil Telekomünikasyon) yetkilendirmesi ihale şartnamesinde yapılan değişiklikle, kendi Ar-Ge’sini yapan ve yerlilik oranı daha yüksek haberleşme sektörünü hedefleyen bir vizyonun ortaya konulduğunu belirten Sayan, şartnamedeki değişiklikle uzunluğu 1 kilometrenin üzerindeki tüneller ile konvansiyonel tren hatlarının da belirli bir zaman içinde kapsanması şartı getirildiğini belirten Sayan, otoyol ve yüksek hızlı tren hatlarına ilaveten bu tünellerden geçen ve konvansiyonel tren hatlarında yolculuk yapan vatandaşların da seyahatlerinde mobil genişbant hizmeti alabilme imkanına kavuşturulmasının hedeflendiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Yerli ürün kullanım oranı yüzde 30’la başlayacak

Haberleşme ve bilgi teknolojileri sektörünün stratejik öneme haiz olduğunu belirten Sayan, hem cep telefonu cihazlarında hem de haberleşme sektöründe kullanılan baz istasyonu gibi ürünlerde yerli ürün ve üretime büyük önem verdiklerini söyledi.

İhale şartnamesinde yapılan değişiklikle yeni şartnamede zorunlu yerli ürün kullanım oranlarının artırıldığına işaret eden Sayan, “Yerli ürün kullanım oranları ilk şartnamede yüzde 3-8-15 olarak belirlenmişken yeni şartnamede ise birinci yıl için en az yüzde 30, ikinci yıl için en az yüzde 40 ve üçüncü yıl ile devam eden yıllarda en az yüzde 45 yerli ürün kullanma zorunluluğu getirildi. Bu kapsamda baz istasyonu, anahtarlama ve yönlendirici gibi ürünler ile şebeke ve haberleşmeye ilişkin yazılım ve donanımların da belirlenen oranlarda yerli ürünlerden karşılanmasını istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

4.5G teknolojisi şartı getirildi

Yapılacak ihalenin bir frekans tahsis ihalesi olduğunu vurgulayan Sayan, ihale sonrasında bu frekanslar kullanılarak tüketicilere 5G de dahil yeni teknolojilerin sunulabileceğini belirtti. Sayan, yeni şartnamede kurulacak yeni altyapılarda kamuoyunda 4.5G olarak tabir edilen asgari “IMT-Advanced” teknolojisini kullanmaları şartı getirildiğini anlattı.

KOBİ’lerden ürün alacaklar

İşletmeciler yetkilendirmenin ardından 8 yıl içinde Türkiye nüfusunun yüzde 95’ini, tüm il ve ilçelerin nüfusunun yüzde 90’ını kapsamak zorunda. KOBİ’lerin yerli ürün geliştirmelerinin ve kendi imkanlarıyla üretim yapmalarının teşvik edilmesi amacıyla işletmecilere yatırımlarının en az yüzde 10’unu Türkiye’de kurulmuş olan KOBİ niteliğindeki tedarikçiler tarafından Türkiye’de üretilen ürünlerden sağlama yükümlülüğü getirildi.

Haberin Devamı