Gazete Vatan Logo

Tuncel'in milletvekilliği düşebilir!

Tuncel'in milletvekilliği düşebilir!

BDP’li Sebahat Tuncel’e PKK silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Yurt dışı çıkış yasağı da konulan Tuncel’in hapis cezası Yargıtay tarafından onanırsa Tuncel’in milletvekilliğinin düşmesi gündeme gelebilecek

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in örgüt üyeliğinden yargılandığı davadan karar çıktı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya katılmayan Sebahat Tuncel’i iki avukatı temsil etti. Duruşmada esas hakkındaki görüşü sorulan savcı Bilal Bayraktar, daha önce verilen mütalaalar kapsamında Tuncel’in “Terör örgütü üyesi olmak suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Savcının esas hakkındaki görüşüne karşı savunması sorulan Avukat Ercan Kanar, müvekkili hakkındaki davanın “milletvekili olduğu” için durdurulması gerektiğini belirtti. Tuncel’e yönelik ciddi deliller olmadığını savunan Kanar, müvekkilinin beraatine karar verilmesini istedi. Esas hakkındaki görüşe ilişkin savunmasını yapan Avukat Baran Doğan, mahkemelerin artık polis ağzıyla konuştuğunu belirterek “Yaptığım savunmalar ve itiraz ettiğim şeyler yüzünden mahkeme başkanı bana ‘Atarım seni dışarı’ diyor. Bu nasıl bir üsluptur? Bu polis uygulamasıdır” dedi.

Tuncelin milletvekilliği düşebilir

Siyasal yargı tartışması

Türkiye’de mahkemelerin siyasilerin sözlerine göre yargılama yaptığını iddia eden avukat Doğan, “Memlekette siyasiler bir şey söylüyor yargı değişiyor. İdris Naim Şahin bir şey söyledi, gazeteciler tutuklandı. Başbakan ‘Asrın Hukuk Bürosu diye bir yer var’ dedi. Avukatlar tutuklandı” dedi. Avukatın bu sözlerinden sonra araya giren mahkeme başkanı Ömer Diken “Bana kimse talimat veremez. Türkiye Cumhuriyeti’nde hiçbir makam bize talimat veremez. Başbakan’ın Cumhurbaşkanı’nın sözleri onları bağlar. Biz Türkiye Cumhuriyeti halkı adına yargılama yapıyoruz” deyince avukat, “Siz halk adına karar veriyorsunuz. Benim müvekkilim halkın seçtiği biridir” dedi.

Yargıtay Başkanı’nın sözlerini hatırlatarak “Siyasilerin sözleri yargı kararına geçti bugünlerde” diyen avukata bu kez duruşma savcısı Bilal Bayraktar ve üye hakim İbrahim Balık gülümseyerek “Bize bir şey söyleyen olmadı” dedi. Mahkeme Başkanı Ömer Diken ise “Söyleseler de kabul etmeyiz” derken avukat Ercan Kanar, “İnşallah emekli olduğunuzda sizinle konuşuruz” dedi.

Seçme ve seçilme hakkından yoksun bırakılacak

Savunmaların ardından davayı karara bağlayan mahkeme heyeti Sebahat Tuncel’in yasadışı PKK silahlı terör örgütüne üye olmak suçunu işlediğini belirterek, suçun işleniş biçimi, suçun işlendiği yer ve zaman, suçun konusunun önem ve değeri ve kastının yoğunluğunu dikkate alarak 7 yıl hapis cezası verdi. Verilen cezayı yarı oranında artırarak 10 yıl 6 ay yapan mahkeme son olarak Tuncel’in geleceği üzerindeki olası etkilerini de göz önüne alarak 8 yıl 9 aya indirdi.

Yurt dışına çıkış yasağı konuldu

Mahkeme ayrıca Tuncel’in TCK’nın 53. Maddesi kapsamında belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına hükmeden mahkeme Tuncel’in TBMM üyeliği, seçme ve seçilme hakkından da yoksun bırakılmasına hükmetti. Mahkeme Tuncel’e verilen cezanın miktarı ve tutuklulukta geçirdiği süreyi göz önüne alarak yurt dışına çıkış yasağı da koydu.

Yargıtay onarsa milletvekilliği düşebilir

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Tuncel bu davada tutuklu yargılanırken 2007 yılında milletvekili seçilmiş ve tahliye edilmişti. Karar Yargıtay tarafından onaylanırsa, karar meclise gönderilecek. Böylece Tuncel’in mileltvekilliğinin düşürülmesi gündeme gelebilecek.

Karara itiraz edeceğiz

Tuncel’in avukatı Ercan Kanar, “Yasama dokunulmazlığı gereği mahkeme milletvekiliyle ilgili yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol kararı veremez. Biz de bu konuyla ilgili bir üst mahkeme olan 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunacağız” dedi.

Davanın geçmişi

Sebahat Tuncel, terör örgütü PKK’nın üst düzey yöneticileri ile Bağlar Demokratik Toplum Partisi(DTP) binasında toplantı yaptıklarına dair ihbar doğrultusunda, 5 Kasım 2006’da gözaltına alınmıştı. Tuncel, ”DTP’nin delegesi olarak pasaportuyla yasal yollardan 12 Haziran 2004’te Şırnak-Habur sınır kapısından Kuzey Irak’a geçtiği, örgütün 2004’te Kuzey Irak kamplarında yapılan PKK Demokratik Kurtuluş Partisi (PRD) kongresine örgüt mensuplarının giydiği kıyafetlerle katıldığı, 20 Ağustos 2004’te Habur sınır kapısından yurda giriş yaptığı, 5 Kasım 2006’da yasa dışı örgüt mensuplarının Bağcılar DTP ilçe binasında yaptığı toplantı sırasında yakalandığı ve PKK üyesi olduğu anlaşıldığı” gerekçesiyle tutuklanmıştı. Tuncel hakkında, ”terör örgütü üyesi olma” suçundan dava açılmıştı. BDP’li Sebahat Tuncel, 27 Temmuz 2007’deki genel seçimlerde, İstanbul 3. Bölge’den bağımsız milletvekili seçilmiş ve yargılandığı bu dava kapsamında tutuklu bulunduğu Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi’nden 24 Temmuz 2007’de tahliye edilmişti.

Tacizden sabıkalı sürpriz tanık

Tuncel’in avukatı Ercan Kanar ise kararın ‘hukuk dışı’ olduğunu belirtirken, “Bir gizli tanık ve bir itirafçının suçlamalarıyla savaş hukuku mantığıyla verilen bir karar. Hukuki bir delil söz konusu değil. Somut bir veri yok. Tamamen davanın bitimine az süre kala dinlenen bir gizli tanık var. Nereden bulundu bilmiyorum. Bir de adli bir cinayet ve çocuk cinsel istismarından hakkında soruşturma bulunan birisinin şahitliğiyle ceza verildi. Yargıyı ne olduğu kim olduğu belli olmayan gizli tanıklar yönetiyor. Temyiz edeceğiz. Yurtdışına çıkış yasağı konması tamamen milletvekili dokunulmazlığına aykırı bir karar. İtiraz edeceğiz” dedi.

Benzeri kararlar artacak

BDP Grup Başkanvekili İdras Baluken ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘yargıya gerekli talimatı verdik’ sözünün ardından bu cezanın geldiğini belirtirken, “Anlaşılan o ki yargı talimat doğrultusunda çalışmaya başlamış. Biz bu cezayı ve veriliş şeklini Başbakan Erdoğan’ın Kürt sorununa yaklaşımıyla ilgili ve siyasi bir karar olduğunu düşünüyoruz. Şimdi yargıya verilen talimatın Yargıtay ve parlamentoya nasıl verildiğini ve bunun sonuçlarının ne olacağını göreceğiz. Bu talimatın bir tek arkadaş için verildiğini de düşünmüyoruz. Önümüzdeki dönemde AKP ve Başbakanın siyasi talimatları doğrultusunda kararlar verilebilir” dedi

Haberin Devamı