“Eksik” şairler

Sezen Aksu, şarkı sözlerini “Eksik Şiir” adlı kitapta toplamış. Biraz da tedirgin olmuş; yazdığı önsözden belli

Haberin Devamı

Sezen Aksu, şarkı sözlerini “Eksik Şiir” adlı kitapta toplamış. Biraz da tedirgin olmuş; yazdığı önsözden belli. Müziği dinlemeden okumanın, şarkı sözlerine haksızlık olabileceğini düşünüyor, haklı olarak.

Hani bazen olur ya, şarkıyı dinlerken bizi büyüleyen sözler kâğıda döküldüğünde bir bakarsınız bütün sihir uçup gitmiş.

Demek ki şiir başka, şarkı sözü başka. Şiir kendi başına bir bütün. Güzel bir şiiri sevmek için müziğe gerek yok. Nâzım Hikmet okurken kemanlar, nefesliler ve davullar gelmiyor mu kulağınıza?

Şarkı sözüyse şiiri “eksik” yazma sanatı. İçine müziğin dolacağı körfezler, nehir yatakları bırakarak yol alma becerisi. Bu yüzden en baba şairler bile zorlanabiliyor şarkı sözü yazarken.

***

“Eksik şiir” demiş Sezen Hanım yazdıklarına... Bu durumda o da “eksik şair” oluyor. Bülent Ortaçgil’i, Âşık Veysel’i ya da Mazhar Alanson’u ölümsüz kılan da bu özellikleri değil mi? “Eksik” de olsa hepsi birer şair sayılmaz mı aslında?

Tıpkı “bırak köpeğin olayım, köpeğinin gölgesi olayım, yeter ki beni terk etme” diyen Jacques Brel gibi.

Tıpkı “galiba seni özlüyorum, galiba seni affediyorum...” diyen Leonard Cohen gibi.

“Yavaşlayın biraz atlarım, ne olur yavaşlayın. Benim bu can yakan kamçıma aldırmayın...” diyen Vladimir Visotsky gibi ya da.

***

Sezen Aksu da her zaman özel bir şarkı yazarı oldu. Çağdaş şiirimizden beslenmeye dikkat etti. Türkçe bilen herkesin yüreğine dokunan şarkılar hediye etti bize.

Kim bilir kaç kuşak hüznü ve kahkahayı Sezen Aksu’dan öğrenmiştir. Asker yolu bekleyen annenin ve yavuklusu dağa çıkmış genç kızın beraber dinleyip ağlayacağı şarkılar yazmak kaç kişiye kısmet olur?

Yüreklerimizi buluşturan az sayıda şeyden biri o şarkılar. Üstelik çoğu çocuklarımızın sevinçlerine ve acılarına miras kalacak. Hepsine gözümüz gibi bakmamız lazım. İşte bu zevki yaşamak ve şiir-şarkı sözü ilişkisi üzerine düşünmek için “Eksik Şiir” kitabı güzel bir fırsat.

***

Bu arada, Sezen Hanım’ı rahatlatacak bir şey söyleyeyim: Biz sözleri okurken onun kalbimize kurduğu orkestra da şarkıları çalıyor; hiç merak etmesin.

DİĞER YENİ YAZILAR