Türkiye filminin müziği: “Toprak”

“Rock müziğinin ak sakallı dervişi” Cahit Berkay, 42. sanat yılında yeni bir grup ve yeni bir albümle döndü. Grubun adı “Zan”, albümün adı “Toprak”

Haberin Devamı

“Rock müziğinin ak sakallı dervişi” Cahit Berkay, 42. sanat yılında yeni bir grup ve yeni bir albümle döndü. Grubun adı “Zan”, albümün adı “Toprak”.

İddia ediyorum: Türkiye eğer bir filmse, “Toprak” albümü de o filmin “soundtrack”idir.

Mesela, “Cumhuriyet Mitingi”nin görüntülerini düşünerek dinleyin, kendinizi epik bir film seyrediyor gibi hissedecek ve heyecanlanacaksınız.

Ya da isterseniz bugünlerde erguvanlarla bezeli Boğaz kıyılarını hayal edin dinlerken... Bu sefer de çiçeklenmiş genç kızlara doğru kanat açar ruhunuz.

Ama iyimser bir gününüzde değilseniz Anadolu’dan eksik olmayan acıları, yoksulluğu, kavimlerin birbirlerine ettiklerini de getirebilirsiniz gözünüzün önüne. “Bereketli topraklar üzerinde” yaşayan insanların bitmeyen çilesini derin derin düşünerek.

Sonra ister Antalya’da “topless” güneşlenen sarışınları resimleyin, ister Eyüp’te alışverişe çıkmış kara çarşaflı kadınları... Çöp karıştıran Diyarbakırlı çocukları ya da gece kulübünde saçını savurarak dans eden kalem topuklu kızı...

İster Abdullah Gül’ü oynatın başrolde, ister Deniz Akkaya’yı... “Toprak” albümündeki müziğin her defasında başka anlama geldiğini şaşırarak göreceksiniz.

***

“Zan” grubu Cahit Baba’nın dışında Zafer Sanlı (Bas gitar), Aydın Şeref (Davul) ve Nevzat Yılmaz (Tuşlu çalgılar) gibi tecrübeli müzisyenlerden oluşuyor. Ayrıca, Hüsnü Şenlendirici klarnetiyle, Mehmet Akatay perküsyon çalarak, Mahmut Turan ise hastası olduğum tulumu üfleyerek katkıda bulunmuş...

Yapımcı koltuğunda yine tanıdık bir isim bekliyor bizi: Moğollar’ın en genç üyesi Serhat Ersöz.

Cahit Berkay’ın yıllardan ve yollardan sonra dönüp kendi geçmişine bir selam çaktığı, o geçmişe günümüzün tınılarını eklediği bir çalışma “Toprak”.

Elektro gitar bağlamayla cilveleşiyor yine, yaylı tanbursa Hammond B3 ile tatlı tatlı muhabbet halinde... Dinlerken bir kez daha anlıyorsunuz ki Cahit Berkay Türk rock müziğinin soyağacının bir dalı değil, o ağacın köklerini saldığı topraktır...

Bu nedenle albüm ismi olarak “Toprak” çok doğru bir tercih olmuş bence...

DİĞER YENİ YAZILAR