Bir filme gidememek

İç savaşta bir Sırp tarafından tecavüze uğrayan Esma önce reddettiği bebeğe bir kere emzirdikten sonra bağlanır. Babasının bir şehit olduğunu zanneden Sara büyüdükçe huzursuz ve asi bir gence dönüşecektir.”

Haberin Devamı

İç savaşta bir Sırp tarafından tecavüze uğrayan Esma önce reddettiği bebeğe bir kere emzirdikten sonra bağlanır. Babasının bir şehit olduğunu zanneden Sara büyüdükçe huzursuz ve asi bir gence dönüşecektir.”

“Esma’nın Sırrı” adlı filmin konusu kısaca böyle...

Bu filme bir türlü gidemiyorum. Dün Atlas Sineması’nın önünden üç defa geçtim ama giremedim içeri.

Hikâyenin içimi burkacağını bildiğim için mi? Başkalarının acısına iki saatliğine ortak olamayacak kadar yorulduğumdan mı? Onlar için bir şey yapamamış olmanın vicdan azabıyla yüzleşmek istemediğimden mi yoksa?

Marquez’in “Yüz Yıllık Yalnızlık” romanındaki köylüler, günün birinde gidip sinema salonunu yerle bir eder. Çünkü çok etkilenmişlerdir gördükleri filmlerden.

“Bizim derdimiz bize yeter. Bir de hayali insanların dertleri için ağlamak istemiyoruz” derler.

“Esma’nın Sırrı” nda anlatılan hikâyeyse gerçek...

***

Yaşça benden epey büyük bir yazar bir arkadaşım, işkenceyi anlatan bir oyun üzerinde çalışıyordu.

Kendisi de bir işkence mağduruydu. Biraz da bu yüzden kabul etmişti genç tiyatrocuların teklifini. Onlar da aynı nedenle kapısını çalmışlardı zaten. İşkence gerçeğini en iyi onun kaleme alabileceğini düşünüyorlardı.

Ama aylarca çabalayıp ağır sancılar çektikten sonra oyunu asla yazamayacağına karar verdi.

Nedenini soranlara da şöyle dedi: “Gerçeğin yanında sanat o kadar anlamsız kalıyor ki... Ne yazsam yapay ve sahtekârca geliyor bana. Çünkü arkadaşlarımın çığlıkları hâlâ kulaklarımda...”

***

Berlin Film Festivali’den Altın Ayı ödülüyle dönen “Esma’nın Sırrı” filminde tecavüze uğrayan Boşnak kadını bir Sırp oyuncu canlandırıyor.

Belgradlı sanatçı Mirjana Karanoviç’in bu rolü üstlenmiş olması bile başlı başına bir insanlık durumudur.

Mirjana’nın hatırı için yarın yine gideceğim Beyoğlu’na...

Filmin hüzün dolu afişine bakıp şansımı ve ruhumu bir kez daha deneyeceğim. İnsanlığın korkunç öykülerinden birini daha güzel bir filmde bulmayı umarak...

DİĞER YENİ YAZILAR