Akşamcılar ve reklamcılar

Rivayet o ki eğer bir Amerikan filminde elinde rakı şişesiyle dolaşan sarhoş bir Türk askeri gösterilirse, Türkler öfkeyle ayağa kalkarmış: “Vay, dünyaya bizi kötü tanıtıyorlar” diye

Haberin Devamı

Rivayet o ki eğer bir Amerikan filminde elinde rakı şişesiyle dolaşan sarhoş bir Türk askeri gösterilirse, Türkler öfkeyle ayağa kalkarmış: “Vay, dünyaya bizi kötü tanıtıyorlar” diye.

Ama aynı Amerikan filminde sarhoş bir Yunan askeri elinde uzo şişesiyle gösterilirse, zil takıp oynarmış Yunanlılar: “Yaşasın, dünyaya uzonun reklamını yapmışlar!” diye.

Yani reklam nazik mesele bu işlerde.

***

Bugünlerde sinemaya gidenleri güzel bir şey bekliyor: Yeni Rakı reklamı. Rafineri Ajansı tarafından hazırlanmış. Reklamda bestekâr Zeynettin Maraş’ın unutulmaz nihavendi “İnleyen Nameler”, Ebru Yazıcı’nın billur sesiyle gönül telimizi titretiyor.

Yeniköy, Kuzguncuk ve Rumelihisarı’nda yapılan çekimler, İstanbul hasreti çeken birini bunalıma sürükleyecek kadar güzel. Reklamın yönetmeninin kim olduğuysa herhalde bir sır: Şahsen internette bile bulamadım.

***

Aslında geç keşfettim reklamı. Çocuklu olduktan sonra sinemaya eskisi kadar sık gidemiyorsunuz (gerçi çocuk milletinin her hareketi ayrı film olduğundan, eksiklik hissetmiyorsunuz pek). Ama söz konusu reklam için kafa yormuş, uykusuz kalmış, sabah gözlerinin altı halka halka dolaşmış herkesi geç de olsa tebrik etmek isterim, naçizane.

Bu arada, seyrettiğim film Yeni Rakı’dan çok rakının bizzat kendi reklamı sanki. Yani günün birinde milli içkimizin dünya “relansmanını” yapmak istesek pekâlâ işe yarayabilir. Çünkü rakıya ve rakı kültürüne bir övgü karşımızdaki. Bizi birbirimize bağlayan nihavende, Boğaz’ın balıkçılarına, yalının balkonundaki o incecik kadına bir güzelleme.

***

Reklam filminin adını bir türlü öğrenemediğim yönetmeni, Attilâ İlhan’ın şiirini okumuştu belki de çekime gitmeden.

“O şehrâyin fakat çıkar mı akıldan

Çarkıfeleklerin renk renk geceye dağılması

Sırılsıklam âşık incesaz

Kadehlerin mehtaba kaldırılması”

Hayatta her şeyin bir şiiri var, görmeyi bilenlere... Benim meçhul yönetmen de bize reklamdaki şiiri göstermiş işte. Böylece ömrümüze hiç yoktan güzellik katmış. Beyazlamış çay bardağımı kendisine kaldırıyorum, müsaadenizle.

DİĞER YENİ YAZILAR