Gazete Vatan Logo

Tüm metriklerde rekor var, iyi hissediyoruz

New York Borsası’nda Türk bayrağını bir kez daha dalgalandıran Turkcell, 2017’nin ikinci çeyrek ve ilk 6 ay sonuçlarına göre gelir ve FAVÖK’te son 10 yılın rekorunu kırdı. Turkcell Grubu 4.3 milyar TL ciroya ulaştı. Grup net kârı 704 milyon TL oldu. Turkcell Genel Müdürü Terzioğlu, “Tüm metriklerde rekor var, kendimizi iyi hissediyoruz” dedi

Tüm metriklerde rekor var, iyi hissediyoruz

New York Borsası’nda (NYSE) Türk bayrağını bir kez daha dalgalandıran Turkcell, hem grup hem de Turkcell Türkiye olarak 2017’nin ikinci çeyrek ve ilk 6 ay sonuçlarına göre gelir ve FAVÖK’te tüm zamanların en yüksek sonuçlarına ulaştı.

New York Borsası’na kote tek Türk şirketi olan Turkcell, rekor büyüme sonuçlarını NYSE’de Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, Yönetim Kurulu Üyeleri Atilla Koç, Bekir Pakdemirli ve Genel Müdür Kaan Terzioğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen toplantının ardından kapanış gongunu çalarak duyurdu. Turkcell yılın ikinci çeyreğinde grup olarak yüzde 28.5 büyüme ile 4.3 milyar TL ciroya, yüzde 41.6 artışla 1.5 milyar TL FAVÖK’e ve yüzde 33.8 FAVÖK marjına ulaştı. Grup net kârı yüzde 69.2 artışla 704 milyon TL olarak gerçekleşti. Grup gelirlerinin yüzde 88’ini oluşturan Turkcell Türkiye’de ise gelir yüzde 26.4 büyürken, FAVÖK yüzde 40.6 arttı ve EBITDA marjı 3.4 puan artışla yüzde 34.1’e ulaştı.

Dijitalin katkısı büyük oldu

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, ilk 6 aydaki başarılı performans ve Turkcell müşterilerinin dijital servislere olan yüksek talebinden güç alarak 2017 yılı gelir ve FAVÖK marjı beklentisini yukarı yönlü revize ettiklerini söyledi. Terzioğlu, “Ülkemize güveniyoruz ve yatırımlarımıza devam ediyoruz. 2017 sonunda 10 milyar TL’lik 3 yıllık yatırım planımızı gerçekleştirmiş olacağız. Bu çeyrek sonu itibariyle son 3 yıllık faaliyetlerimiz neticesinde Hazine’ye lisans, vergi ve yasal yükümlülük olarak aktardığımız kaynak toplamı 19.2 milyar TL’ye ulaştı. Böylece 3 yılda Türkiye’ye sağladığımız toplam katkı 29.2 milyar TL’ye ulaştı. Yatırımların karşılığında müşterilerimizin gösterdiği teveccüh attığımız adımların doğru olduğunu gösteriyor ve bizi daha da cesaretlendiriyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Beklentiler revize edildi

Terzioğlu, bu çeyrekte hem gelir hem de FAVÖK’te tüm zamanların en yüksek sonuçlarını ve son 10 yılın rekor büyüme oranlarını elde ettiklerini de belirterek, şöyle devam etti: “Yarıyıl bazında Turkcell Grubu ve Turkcell Türkiye olarak hem gelir hem FAVÖK’te tüm zamanların en yüksek sonuçlarına ulaştık. Genişleyen müşteri bazımız, yükselen data talebi, yenilikçi ürün ve servislerimiz ve bu talebi dayandırdığımız hızlı ve gelişmiş altyapı teknolojimiz sayesinde elde ettiğimiz güçlü sonuçlar 2017 beklentilerimizi gözden geçirip gelir büyümesini yüzde 21-23, FAVÖK marjını yüzde 33-35 olarak yukarı yönlü revize etmemizi sağladı.”

Haberin Devamı

Türk Telekom’u geçti

Turkcell, 2016 yılında 3 yıllık öngörüsü olarak belirttiği ve 2018’i işaret ettiği telekomünikasyon sektörü liderliğine 1 yıl öncesinden varacak gibi gözüküyor.

İnşaat gelirleri hariç bakıldığında Türk Telekom 2017’nin ikinci çeyreğinde 4 milyar 292 milyon TL ciro açıklarken, Turkcell’in aynı dönemde elde ettiği grup konsolide ciro miktarı 4 milyar 316 milyon TL olarak gerçekleşti.

Turkcell’in dijital servislerdeki yenilikçi yaklaşımı müşteri memnuniyeti ve müşteri artışına da olumlu biçimde yansıdı. Son 6 yılın en yüksek müşteri kazanım oranına ulaşan Turkcell, çeyrek bazında 850 bin, yıllık bazda 2.1 milyon yeni aboneyi müşterileri arasına ekledi. Mobil tarafta faturalı müşteri oranı, son 5 yılın en yüksek kazanımıyla yüzde 53.2’yi buldu.

Haberin Devamı

Fiber müşteri sayısı bu çeyrekte 32 bin artışla 1.1 milyona ulaşırken toplam sabit genişbant müşteri sayısı 2 milyonu aştı. Mobil tarafta ses, data ve dijital servislerden her üçünü de kullanan müşteri oranı yüzde 46.7’ye çıkarken 4.5G kullanıcılarının data kullanımı Haziran’da 5.9 GB’ı bulurken, tüm kullanıcıların kişi başı data kullanımı 4.5G’nin katkısıyla geçen yıla göre yüzde 69 artarak 4.1 GB olarak gerçekleşti. Data kullanımındaki bu artışta Turkcell şebekesindeki akıllı cihaz oranındaki hızlı yükseliş etkili oldu. Şirket 2018 yılı hedefi olarak koyduğu yüzde 70 akıllı cihaz penetrasyonuna daha bu çeyrek sonunda ulaştı.

Finansal hizmetler alanında Financell markası ile hizmet veren Turkcell Finansman A.Ş bugüne kadar 3.7 milyon adetten fazla kredi vererek kredi adedi bakımından Türkiye’nin lider tüketici finansman şirketi haline geldi.

Haberin Devamı

3 milyar TL’lik temettünün ilk taksiti ödendi

Turkcell hissedarlarının ortak kararıyla, 25 Mayıs 2017 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurul toplantısında 3 milyar TL temettü dağıtım kararı alınmıştı. İlk taksiti 15 Haziran’da ödedi. Kalan taksitler ise 15 Eylül ve 15 Aralık’ta ödenecek. Bu kararla birlikte Turkcell 2010 yılından bu yana elde edilen net kârının yüzde 54’ünü, temettü politikasına paralel olarak, hissedarlarına dağıtmış olacak.