Gazete Vatan Logo

Tüm kadınların sesi oldular

Kadınların iş ve toplum hayatındaki tüm sorunları ve çözüm önerileri, ‘TOTAL Oil Türkiye’ işbirliğiyle gerçekleşen ‘Sesim Olur Musun?’ panelinde tartışıldı

Tüm kadınların sesi oldular

TOTAL Oil Türkiye A.Ş. işbirliği ile gerçekleşen, kadının toplum ve çalışma hayatındaki yerinin tüm yönleriyle ele alınıp, sorun ve çözüm önerilerinin tartışıldığı ‘Sesim Olur Musun?’ Paneli, 25 Nisan 2018 Çarşamba günü Demirören İstiklal bünyesinde, “Social İstanbul İstiklal”de gerçekleştirildi. Duygu Candaş moderatörlüğünde gerçekleşen panele, haber spikerleri Buket Aydın, Didem Arslan Yılmaz; Total Oil Türkiye A.Ş. Strateji, İkmal ve Ticaret Direktörü Evrim Akalın ve Demirören Holding Hukuk Müşavir Yardımcısı Avukat Burçak Ildır konuşmacı olarak katıldı. Panelde, kadınların iş gücü piyasasındaki genel durumu ve istihdamına yönelik sorunlar ele alındı, iş hayatında kadın istihdamının artırılması ve toplumsal hayatta kadınların yaşadığı sorunlar dile getirildi.

Canbaş: Sosyal zorunluluk...

Panelin moderatörü Duygu Canbaş açılış konuşmasında şunları söyledi: “Bundan bir süre Reyhan Özdemir ile başladığımız ‘Sesim Olur Musun’ panelleri, bir ‘sosyal sorumluluk’ değil aslında ‘sosyal zorunluluk’ projesi. Çünkü kadınların karşılaştığı birçok problemin yanı sıra, Türkiye’de her 10 genç işsizden 6’sı kadın. Koşulların iyileştirilmesi ve kadınların yararına bir noktaya gelmesi için uygulamadaki sınırların ortadan kalkması lazım. Biz de bu sınırların yok edilmesi adına neler yapabiliriz, geçmişten bugüne hangi noktadayız ve yarın için ne yapmalıyız bu panelde bunları ele alacağız. Bir kişinin bile hayatını değiştirirsek ne mutlu bize…”

Haberin Devamı

TOTAL’de dünya standartlarında hizmet veriliyor!
DEMİRÖREN İstiklal’de bulunan ‘Social İstanbul İstiklal’de yapılan ‘Sesim Olur Musun?’ paneline TOTAL üst yönetim kadrosu da katıldı. Total Oil Türkiye, ülkemizin 5. büyük akaryakıt şirketidir. Eurodiesel ve mobil ödemenin öncüsü olan Total, Türkiye’de yaklaşık 500 istasyondan oluşan dağıtım ağı ile müşterilerine kaliteli hizmet ve yüksek performanslı ürünler sunuyor. Şirket, geniş istasyon ağının yanı sıra lojistik açıdan çok güçlü bir alt yapıya sahip olup Gebze, Aliağa ve Samsun’da akaryakıt, Yarımca, Ankara ve Aliağa’da LPG olmak üzere toplam yaklaşık 300 bin m3 kapasiteli tesisleri ile dünya standartlarında depolama ve dağıtım hizmeti sağlıyor. Nisan 2016 tarihinde Demirören Holding bünyesine katılan Total Oil Türkiye müşterilerine yenilikçi hizmetler sunmaya devam ederek pazardaki payını güçlendirmeyi sürdürecektir.
Aydın: Kadına şiddet, işsizlik - eğitimsizlik...
Kanal D ana haber spikeri Buket Aydın: “Biz iş hayatında kadını konuşuyoruz ama toplumsal olarak da kadına bakmamız lazım. Toplumsal algıyı da biraz değiştirmemiz gerekiyor diye düşünüyorum. Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi tarafından her yıl gerçekleştirilen ‘Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’nın 2018 sonuçlarına göre kadının en büyük sorunu şiddet. İkinci sırada işsizlik, üçüncü sırada ise eğitimsizlik geliyor. Kadının toplumda yaşadığı en büyük dördüncü sorun ise sokakta baskı ve taciz. Kadınlar ekonomik olarak bağımsız olmalı mı sorusuna ise erkeklerin yüzde 56’sı evet derken, yüzde 44’ü hayır diyor. Aynı araştırmaya göre kadınların yüzde 28’i aktif olarak çalışıyor, yüzde 46’lık kesimse hiç çalışmamış. Bu yüzde 46’lık hiç çalışmamış kesime çalışmak isteyip istemedikleri sorulduğunda, yaklaşık yüzde 70’i ‘hayır’ cevabı veriyor. Bu da esas sorunumuzun kadınları çalışma hayatına yönlendirmek olduğunu gösteriyor. Araştırma sonucunda eşitlikçi toplumsal cinsiyet algısı en azından ülkemizde güçleniyor gibi gözüküyor. Hem kadınlar hem de erkeklerin arasında eşitlikçi bir anlayışın arttığı gözüküyor...”
Yılmaz: Değişim kadınla olacak
Habertürk haber spikeri Didem Arslan Yılmaz : “Değişim öncelikle kadınlarla olacak. Kadınların güçlü olması ile birlikte toplumun çok daha güçlü olacağına yürekten inanıyorum. Aynı zamanda kadınların ve erkeklerin işbirliği ile hem istihdamın artacağına hem de toplumun kalkınacağına inanıyorum. Fakat biz kadınlar maalesef iş hayatında erkeklerden çok daha farklı sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Örneğin, birçok iş ilanında erkek çalışan aranması beni çok üzüyor. Bazı sektörler ve iş verenler erkek çalışanları öncelikli olarak tercih edebiliyorlar. Bazı işe alım mülakatlarında önden özür dileyerek, adaya evlenmeyi ve çocuk sahibi olmayı düşünüp düşünmediğinin hala sorulduğunu biliyorum. Herhangi bir kriz döneminde personel azaltılması yönünde karar alındığında, performansa bakılmaksızın, sırf kadın olduğu için, işten çıkarılacak personel olarak kadınlar tercih ediliyor. Kadınlar, duygusal olması bahanesi ile yönetme becerisinden yoksun görülüyor ve tepe pozisyonlardansa kurmay pozisyonlarında çalıştırılabiliyor. Tepe yönetim tarafından kadın çalışanlara keyfi olarak uygulanan, ‘Cam Tavan Sendromu’ olarak adlandırılan, açıkça görülemeyen fakat aşılamayan engeller var. Bu cam tavandan dolayı, kadınlar daha üst pozisyonlara ve farklı yerlere gelmekte sorunlar yaşıyorlar.”
Akalın: Üst yönetimin yarısı kadın...
TOTAL Oil Türkiye A.Ş. Strateji, İkmal ve Ticaret Direktörü Evrim Akalın: “18 yıldır çalıştığım Total Oil Türkiye, cinsiyette hep eşitlik prensibini taşıyan, bunu bir sorumluluk ya da zorunluluk olarak görmekten uzak, tam tersine doğal bir gereklilik ve fayda olarak gören bir kültüre sahip. Biz, Demirören bünyesinde, akaryakıt ve LPG dağıtım sektöründe faaliyet gösteriyoruz ve bu sektör oldukça erkek egemen bir yapıya sahip. Ancak TOTAL Oil Türkiye kadın istihdamı konusunda sektörün istisnai şirketlerinden biri. Beyaz yaka çalışanlarımızın yüzde 37’si, müdürlerimizin yüzde 34’ü, üst yönetim komitesinin ise yüzde 50’si kadın. Sektör, ülke ve hatta dünya geneline baktığımızda yüksek oranlar yakalamış olmamıza rağmen, hala bu konuda ilerlememiz gerektiğinin bilincindeyiz. Bu bakış açısıyla da, işe alımda yüzde 50’ye yakın kadın aday görmeye özen gösteriyoruz.”
Ildır: Kadın yasal olarak korunmalı...
Demirören Holding Hukuk Müşavir Yardımcısı Avukat Burçak Ildır: “Ülkemizde kadınların iş hayatına kazandırılması adına pek çok yasal değişikliğe gidilmiştir. Özellikle 4857 sayılı İş Kanunu’ndaki değişikliklerin kadınlarda doğum izni sürecinin olabildiğince hafifletilmesine yönelik olduğunu söylemek mümkün. Yine bu kapsamda doğum sonrası izinlerin tamamlanması sonrası anne veya babanın, çocuğun zorunlu ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar kısmi süreli çalışma talep etme hakkı var. Kamu çalışanları için de benzer düzenlemeler mevcuttur. Türk Medeni Kanunu’nda kadın ve erkeğin aile birliğini birlikte ayakta tutmasına ilişkin yapılan değişiklikler olumlu ve önemli adımlardır. Pozitif ayrımcılık bakımından yapılan yasal düzenlemeler gerekli ancak tek başına yeterli değil. Başka dinamiklerle desteklenmeli. Özellikle sivil toplum örgütlerine ve bireylere, kadın erkek eşitliği bilincinin sağlanması ve kadına bakış açısının değiştirilmesi noktasında oldukça büyük görevler düşüyor.”

Haberin Devamı