Gazete Vatan Logo

Tüm dünyanın gözü Yellen'ın üzerinde

Uluslararası piyasalarda dikkatler, Fed'in faiz artırımının zamanlamasına ilişkin işaret alabilmek için Yellen'ın yapacağı konuşmaya çevrildi.

Tüm dünyanın gözü Yellen'ın üzerinde

Asya enerji hisseleri, artan ham petrol stoklarının baskısı ile düşen petrolde ile birlikte geriledi. Dolar, traderların Fed'in bu yıl faiz artırımına gideceğine falz ikna olmaması ile birlikte önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi düşüşünü dördüncü güne genişleterek son üç ayın en uzun kayıp serisini gerçekleştirmeye yönelirken, petrol Pazartesi günü yedi haftanın en yüksek seviysinden başlattığı düşüşünü devam ettirdi. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Cuma günü ABD'nin borçlanma maliyetlerinin görünümü konusunda işaretlerin gelebileceği Fed Başkanı Janet Yellen'ın Jackson Hole'da yapacağı konuşma öncesi, son bir ayın en büyük iki günlük çıkışını sonlandırdı. Yeni Zelanda doları, merkez bankasının faiz indirimlerinin hızının keskin olmayacağını kaydetmesinin ardından güçlendi.

Küresel piyasalar bir haftadır Fed'in faiz artırımının zamanlamasına ilişkin speküülasyonunun baskısı altında. Aralarında William Dudley ve John Williams'ın bulunduğu bölgesel Fed başkanlarından gelen yorumlar, ABD'de borçlanma maliyetlerinin gelecek ay artırılabileceğini işaret etti. Ancak bu yorumlar, Fed'in Temmuz ayı tutanaklarındakine göre daha şahin bir tondaydı. Piyasalarda dikkatler şimdi, daha fazla işaret alabilmek için, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Cuma günü Jackson Hole, Wyoming'de yapacağı konuşmaya çevrildi. Vadeli kontrat fiyatları, Fed'in Aralık ayında faiz artırma olasılığını yüzde 51 olarak gösteriyor.

Tokyo'da SMBC Friend Securities kıdemli stratejisti Toshihiko Matsuno, "Yatırımcıların Yellen'ı beklemesi ile birlikte, hisse senedi piyassında muhtemelen güçlü bir yön görmeyeceğiz," dedi ve "Son dönemde sıçrama yapan petrol, tekrar düzeltme yapmaya başladı ve emtia ile ilgili hisse senetlerini aşağı çekiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Tanınmış fon yöneticisi ve Allianz SE'nin baş ekonomi danışmanı Mohammed El-Erian, Fed yetkililerinin faizi düşük tutmanın maliyetini düşünmesi gerektiğini söyledi ve bu durumun, tasarruf edenleri cezalandırarak ve dahha iyi getiri arayan fon yöneticilerinin tedbirsiz işlemlerini cesaretlendirerek finans piyasalarında sıkıntılara neden olabileceği uyaarısında bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde enerji hisselerini içeren alt endeks, Tokyo saati ile 11:10'da yüzde 0.8 aşağıda seyrediyordu ve bu hisseler, endeksteki 10 sanayi grubu arasında en fazla düşüş gösteren sektör oldu.

Haberin Devamı