Gümüş ekonominin gümüş ikonları

Benim büyük bir aşkla ve heyecanla içinde olduğum ve yaşamımı kazandığım alan ‘Moda’nın tanımını kolayca yapamıyorum. Sanatsal, estetik, sosyolojik, psikolojik, endüstriyel, bilimsel, kültürel bir çok disiplinin birlikteliği ile oluşmuş bir alan bu…

Gümüş ekonominin gümüş ikonları

Sonuç olarak da muazzam, uçsuz bucaksız, mucizevi, sihirli ama ayağı yerebasan ve gerçek bir sektör oluşmuş. Bu disiplinler arası alanın bir tanımı da “Toplumun tüketim trendlerinin genel ifadesi” olarak belirlenmiş. Bu yaklaşım; işin ekonomik temelinin bir açıklaması… 1946-1965 yılları arasında doğmuş baby-boomer, başka bir deyişle, büyük savaş ertesi herkesin evine döndüğü ve “bebek patlaması” yaşanan dönemde doğanların büyük bir kısmının saçlarına aklar düştü artık ama hala dinamikler, enerjileri yüksek, gelirleri yaşam kalitelerini sürdürmek için yeterli. Baby-boomer’ların bu sevindirici durumu dünyada gümüş ekonomiyi oluşturdu. Gümüş ekonominin ismi; baby-boomer’ların saçlarının renginin artık gümüşe çalmasına atıftır. Bu ekonomik olgu; sağlıktan mimariye, tekstilden modaya bütün sektörleri ilgilendiriyor. Ben gümüş ekonominin moda yansımalarına bayılıyorum. Hatta beni çok duygulandırıyor, hatta hatta feyz alıyorum.

Haberin Devamı

Modanın ilhamını aynı zamanda ekonomik gelişmelerden aldığı gerçeğini biliyoruz. Yeni ekonomik olgu ‘gümüş ekonomi’nin moda endüstrisine uzanan kolu rol model arayışına girdi ve biz de güzelim gümüş ikonlarla tanışma onuruna eriştik. Sanatçı Ari Seth Cohen ‘Advanced Style’ adlı blogunda ileri yaştaki ikonların muhteşem stillerini fotoğrafladı. Ve tabii ki dünya da hayran kaldı, ben de... Sadece modayı değil dünyaya kendilerini takip ettiren, bir çok kampanyanın yüzü gümüş ikonlardan söz edelim şimdi.

Gümüş ekonominin gümüş ikonları

- Iris Apfel : 94 yaşında, moda dünyasının en büyük ikonlarından biri… Başta Metropolitan olmak üzere bir çok müzede gardrobundan bir çok parça sergileniyor. Wise Wear, Alexsis Bittar, Kate Spade gibi markaların kampanya yüzü oldu. Adına bir dokümanter film çevrildi. Büyük gözlükleri, rengarenk giysileri ve ilginç takılarıyla bir ikon tahtında oturuyor.

Haberin Devamı

- Carmen Dell’Orefice : En uzun modellik kariyerine sahip 1931 doğumlu, ilham kaynağı, Salvador Dali’nin de çok etkilendiği modellerden biri. Halen aktif olan bu güzeller güzeli ikon ilk kez 15 yaşındayken Vogue dergisine poz vermiş.

- Yayoi Kusama : 86 yaşındaki Japon sanatçı puanlı ayakkabılar, çantalar ve elbise tasarımlarının dünya çapında estetik imzasıdır. Moda dünyasının en önemli tasarımcılarından ve ikonlarından olan sanatçı bir çok alana ilham kaynağı olmuştur.

Gümüş ekonominin gümüş ikonları

- Linda Rodin : Moda endüstrisinin upuzun soluklu güzellik ve stil perisi. Stilist, model ve marka yüzü olarak, dünyayı kendisine aşık etti.

- Michele Lamy : Hiç kimse Cezayirli Michele Lamy gibi gotik-şık olamaz. Parmaklarına yaptırdığı dövmeleri, altın dişleri ve her sabah alnına çizdiği siyah çizgisi ile bir kraliçe o.

- Daphne Selfe : Süper model 86 yaşında… Vogue ve Dolce Gabbana’ya poz vererek ve Vans’ın kampanyasına katkı vererek onurlandırdı.

Dolce Gabbana’nın ünlü olmayan İspanyol teyzeleri bir devrim niteliğinde. Markaya da bir çok artı kazandırdı. Bu çok özel, yaş almış ama hala öncü olan ve ışık saçan ikon listemiz aslında oldukça uzun. Ama biz yine sohbetimizin sonuna geldik. Ben bu gece büyük bir keyifle ‘Şeytan Prada giyer’ filmini izleyeceğim. Muhteşem Merly Streep ve güzel Anne Hathaway oyunculuklarının keyfini çıkaracağım. Ve hiç unutmayacağım bir gerçekliği hep aklımda tutacağım: “Yaş aslında bir sayıdan ibaret”…

Haberin Devamı

Sevgiyle kalın, hoşçakalın.

Gümüş ekonominin gümüş ikonları

DİĞER YENİ YAZILAR