Çobanın Aba’sından, Prada’nın Mantosuna!

Çobanlar! Dağların yalnız adamları… Diğer yalnız adamlardan farklılar…

Çobanın Aba’sından, Prada’nın Mantosuna

Yalnızlık onların ruhsal bir lüksü değil, yaşamlarını kazanırken oluşan sert koşullardan biri. Çobanların yediği, pişirdiği, giydiği hep bir şekilde topluma yayılmış ve kültürün parçasına dönüşmüş. Deyişlere, yemeklere, bölgelere, beldelere konu olmuş, sıfat olmuş. Ben de ‘kepenek’lerini diğer bir deyişle ‘aba’larını çok ilham verici buluyorum. Bu çok amaçlı, çobanların giydiği, içinde uyuduğu, sayesinde yağmurdan, kardan, soğuktan korunduğu kepenek şahane bir malzemeden yapılır; Keçe…

Kışı uğurlarken keçeyi tanıyalım biraz. Bu yıl kullanmak için önümüzde kısa bir zaman var. Gelecek kışa gardroplarımızda keçe istiyorsak bu ucuzluk döneminden yararlanalım istedim. Yer yüzünün bilinen en eski tekstil ürünü keçe; çok naif, çok doğal, çok kullanışlı aynı zamanda çok şık bir malzeme. Yapımı, üretimi ve kullanımı çok eskilere dayanıyor. Dokuma tezgahları yokken özellikle göçebe kavimler keçeyi üretmişler. Keçenin ana malzemesi yündür. Koyun, tavşan, deve, lama gibi hayvanların kıllarının yanında keçi kılları kullanılır ve yapımı için sadece su ve sabun yeterlidir. Atkısız ve örgüsüz bir şekilde sıkıştırılmış bir kumaştır.

Haberin Devamı

Çobanın Aba’sından, Prada’nın Mantosuna

Keçe her zaman yaşamın içinde oldu. Bazen şıklığı ve kombinasyonlara kattıklarıyla göz önünde, bazen daha derinlerde işlevsel olarak hep var. Geçen yıllarda bazı tasarımcıların defilelerinde görmeye başladığımız keçeler etkisini artırarak sürdürüyor. Prada’nın ve Philip Lim’in gri paltoları Celine’nin çantaları büyük bir keçe şovu olarak moda tarihine geçmeli bence.

Topluma bakınca yeşile olan sevgi ve saygının bazılarında artarken, bazılarında azaldığını görüyoruz. Ben, naçizane, tasarımcı olarak şüphesiz sevgisizliğe ve saygısızlığa karşı tepkisi artan gruptayım. Yeşil modaya, başka bir deyişle ekolojik veya sürdürülebilir modaya çok inanıyorum. Keçenin saf ve doğal hali beni malzeme olarak çok etkiliyor. 2017 koleksiyonumda armağan etmek üzere kış gelinleri için bir keçe gelinlik, yaz gelinleri için de tezgahta dokunan ham ve doğal malzemeden bir gelinlik tasarlıyorum.

Haberin Devamı

Çobanın Aba’sından, Prada’nın Mantosuna

Keçeyle yapılan kombinleri oluşturalım beraberce

- Kırmızı, uzun, bol bir palto (içine ne isterseniz giyebilirsiniz)

- Uzun, koyu gri, büyük cepli, büyük düğmeli oversize bir palto,(içine ne isterseniz giyebilirsiniz)

- Keçe kumaşından takım; koyu yeşil midi etek+midi pardesü+siyah bluz+siyah kalın deri kemer+siyah veya bordo ayakkabı

- Deri mont+boy friend jean+dik yaka kazak+kovboy çizmeleri+büyük koyu gri keçe çanta

- Kapişonlı, uzun, ekru rengi keçe pelerin (içine istediğiniz kombini yapabilirsiniz)

Geldik yine sohbetimizin sonuna. Pazar akşamı, Oscar’ı seyretmeden önce Muhteşem aktrist Merly Streep ve genç çok başarılı, tatlı Anne Hathaway’in başrollerini oynadığı ‘Şeytan Prada Giyer’i tekrar seyredeceğim. Kırmızı halıdan önce modayı solumak istiyorum. Size de çok çok öneriyorum. Doğa dostu yeşil seven, barış ve sanat dolu bir dünya bizim olsun. Sevgiyle Kalın!

DİĞER YENİ YAZILAR