Herkes ‘Palto’yu taşıyamaz!

Palto ile ilgili beni çok etkileyen çağrışımlar var hayatımda. Güzel, derin ve anlamlı izler bırakmış hepsi zihnimde.

Palto çağrışımları; Edebiyattan siyasete, sokaklardan filmlere, aktörlerden gangsterlere, liderlerden beyefendilere, diplomatlardan kabadayılara, ağır ağabeylere, güzel ve şık kadınlara kadar geniş bir yelpazeye yayılmaktadır. Zihinlerimizde, hafızalarımızda çeşitli resimlerle yer etmiş önemli imgelerdir.

Kadının da erkeğin de gardırobunun en ağır parçasının ‘Palto’ olduğunu düşünüyorum. Şıklığın en üst noktası bence paltodur. Paltonun insanı sarıp sarmalayan bir şıklığı var. Üstelik yalnızca bedenimizin değil, şıklığın da koruyuculuğunu yapıyor. Bir palto ile ne karizmalar yaratıldı filmlerde, fotoğraflarda, hayatlarda... Kadın, erkek fark etmez; Palto, sahibinin imzasıdır. Çocukluğum dahil, palto yaşamımızda her daim adeta bir karakter olarak evlerimizde var olmuştur. Satın alınması, giyilmesi, hatta askıya asılması yaşantımızın tanıdık hareket unsurlarından biri olmuştur. “Annene palto alacağız”, “Babanın paltosunu as”, “Paltonu giymeden çıkma”, “Ben paltonuzu tutayım” gibi kareler var gözümüzün önünde... Paltolar, dünya markalarının kış koleksiyonlarının en merakla beklenen parçalarından oldular hep. Christian Dior’un siyah uzun kaşmir paltosu tüm zamanların starıdır.

Paltonun boyu, kumaşının cinsi, dikişinin özeni, düğmelerinin tasarımı, modelinin özgünlüğü hep bir kalite ölçütüdür. Kullanılan aksesuarlar da hem paltomuzu hem de bizim tarzımızı çok belirleyici unsurlardır. Palto modelleri, kuşakları peşi sıra sürükledi yıllarca. Anneannelerimiz, annelerimiz, kendi şıklıklarını yarattılar çeşitli kombinlerle. Biz de kendi styling’imizi yapalım paltolarımızla şimdi: İçimize küçük siyah bir elbise giyip, üzerimize güzel kaşmir bir palto alırsak hem çok seçkin hem de çok şık görünürüz.

Haberin Devamı

Herkes ‘Palto’yu taşıyamaz
Yıllardır çeşitli palto boyları kullanılıyor. Bu sezon hepsi gündemde. Diz altı, diz üstü, bilekte, bilek üstü boylarda paltolar tasarlanmış. Siyah yine egemenliğini büyük bir ihtişamla sürdürüyor. Uzun bilekte biten, siyah, yünlü paltolar günün her saatinde kış günlerinin vazgeçilmezi olarak popülerliğini koruyor. Benim favorilerimin başında Maxmara’nın uzun, devetüyü kaşmir paltosu geliyor.

Aksesuarın dış giyimde kullanılması bu yıl çok moda. Paltoların yakalarına birkaç broşu birlikte takabiliriz. Diz üstü paltolar bence çok modern, çok özgün ve çok havalı duruyor. Bacakları ince ve düzgün olanlar için tabii... Çorapların kalitesi ve giyilen ayakkabıların veya botların modelleri şıklığın tamamlanmasında çok önemli. Paltoların başrolü aldığı kombinlerde, çoraplar ve ayakkabılar tamamlayıcı olarak görev almalılar. Belden kuşaklı, diz üstü boyda olan paltolar bizi biraz kalın gösterebilir, dikkat! Diz altı palto boyu kullanışlıdır fakat vücudumuzun orantısına uyumlu bir boy seçmeliyiz. Bacağımızı ya da bedenimizi en güzel gösterecek boyu mutlaka tespit etmeliyiz. Hiç unutmuyoruz ki şıklık bize yakışanla oluşur.

Bu yılın trendlerinden biri de etek palto takımları... Bordo, marsala renginde tek renk veya çizgili ya da kareli etek palto ikilisi içine giyilen beyaz gömlekle fark yaratan bir şıklık oluşturabiliriz.

İçimize ‘Lazy Sunday’ veya ‘Sokak Modası’ ilhamıyla giydiğimiz, rahat bol pantolon ve tişörtün üzerine büyük, kaşmir, yerlere kadar bir palto çok yakışacaktır. Ben yumuşacık ince yünlü kumaştan renkli paltolara bayılıyorum. Uçuk mavi, turkuaz, pudra rengi bulut gibi, döküm döküm kumaşlardan yapılmış paltolar, bence bu sezonun tahtına oturdular. Açık mavi, uzun, ince kaşmir bir paltoyu geçir sırtına içine ne giyersen giy hep çok şık olursun...

Geldik yine sohbetin sonuna... Bu kadar paltolardan söz etmişken, dünyaya mal olmuş iki önemli değerden bahsetmeden geçemem. Birincisi ‘Palto’ sözcüğünün en büyük çağrışımlarından biri; edebiyatın en unutulmaz yazarlarından Gogol’un ‘Palto’ adındaki öyküsü. Türkiye’de defalarca sahneye kondu. Ben de seyretme şansı elde ettim. Eser kadar Dostoyevski’nin, “Hepimiz Gogol’un paltosundan çıktık” sözü meşhurdur ve çok kıymetlidir.

İkincisi; bence paltonun çok yakıştığı adamlardan biri olan büyük sanatçı Yılmaz Güney’in, o uzun paltolu hali sohbetimiz boyunca gözümün önündeydi. Anısına sevgili Melike Demirağ’dan ‘Arkadaş’ şarkısını dinleyelim. Bir yönetmenimiz “Biz de hepimiz onun paltosundan çıktık” demiş. Yolu ışık olsun. Rahmetle ve saygıyla anıyorum. Hoşçakalın.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR