Aşık Veysel Shakespeare ve Aşk

Aşık Veysel’in “Güzelliğin on para etmez, bu bendeki aşk olmasa” dizeleri ve Shakespeare’in 130. sonesinin, “Benim sevgilimin gözleri hiç de öyle güneş gibi değil, mercan onun dudaklarından çok daha kırmızı…” mısraları aynı mesajda buluşuyorlar. Yani bu iki büyük ustaların ustası, aşk ve güzellik arasındaki neden sonuç ilişkisini evrensel ifadelerle tersten kurmuşlar: Aşkı doğuranın sevgilinin güzelliği olduğunu reddedip, aşkı yüzeysel beğeninin sonucu olmaktan çıkartmışlar.

Aşık Veysel Shakespeare ve Aşk

Aşkın kimyasını ve aşkı bir uzmanla moda ekseninde konuşacağız ileride. Ben şu anda, naçizane, aşık olunana karşı hissedilen ilk çekimi yorumlamak istiyorum. Beğeniden aşka doğru açılan yelpazede, sevgili hangi basamakta yer aldığıyla cazibe arasındaki ilişkiye değineceğim. Aşk çok özel, çok kompleks bir duygu. Güzelliği bile takamıyoruz bazen arkasına. Biz, az biraz anlayabildiğimiz, üstüne gidebileceğimiz beğeni veya cezbetmek ile ilgilenelim şimdilik. Güzelliğin daha çok Allah vergisi olduğunu biliyoruz. Şimdilerde her ne kadar “altın oranı” kadın estetiğine sokmak için çeşitli girişimler mevcutsa da, güzellik diyince dominant faktör hâlâ ve hâlâ anne ve babadan taşınanlar. Bizim elimizde yapılandırabileceğimiz çok önemli ve çok pratik bir değer var: Havalı olmak. Havalı olmak, ilk göründüğümüz anda havada bir cazibe elektriği yaratıp beğenilmek ve çevrede etkileyici bir alım yaratmaktır. Gündelik hayatımızda küçük dokunuşlarla bunu sağlamak mümkün. Bence tüm zamanların gelmiş geçmiş en havalı kadını Brigitte Bardot olmuştur. Onun havası 50 film çektirmiş, adına yazılan birçok şarkıya ilham olmuştur. Havası öyle kuvvetlidir ki, St. Tropez’i bir gecede meşhur etmeye yetmiş, kendisine tüm zamanların en büyük stil ikonluğu tahtının yolunu açmıştır. Simone de Beauvoir gibi bir entelektüele Bridget Bardot’u inceleyecek bir kitap yazdıran, BB markasını yaratan ve daha birçok kimseye nasip olmamış değerleri çağlayan gibi kucağına akmasına sebep yine havasıdır. Öyle güçlü oturmuştur ki tahtına, öyle güvenmiştir ki alımına, yaşamı boyunca hiçbir estetik girişimde bulunmamıştır.Türkiye’de de, bence en havalı kadın tacı kayıtsız şartsız Ajda Pekkan’ındır. Gördüğümüz gibi bu iki ikonun ortak paydaları, fevkalade güzellikleri değil, kendilerini büyüten havalarıdır.

Haberin Devamı

Aşık Veysel Shakespeare ve Aşk

Haberin Devamı

Biz şimdi, havalı olma konusunda küçük tüyolardan söz edelim. Bazıları, bu uygulamaları klişe bulabilir. Siz hiç aldırmayın, istediğinizi uygulayın, Çok işe yarayacaktır...

1) Siyah büyük gözlükler

2) Deri eldivenler

3) Parmaksız deri, dantel, yün eldivenler

4) Seyrek kahküller ve yanlardan düşen çeşitli boylarda perçemler

5) İyi bir at kuyruğu

6) Beyaz gömlek

7) Deri veya deri görünümlü ceket

8) Yırtık veya skiny jean

9) Maksi, kaşmir uzun siyah palto

10) Büyük küpeler

11) Siyah, bordo veya koyu kırmızı ojeler

12) Kırmızı ruj

13) Dumanlı göz makyajı ve nude dudaklar

14) Dekolte yün kazak

15) Sırtı açık yün kazak

16) Omuz dekoltesi

17) Uzun açık bej rengi veya koyu ekru trençkot tipi pardesü

18) Deri veya deri görünümlü pantolon

19) Uzun bol dantel etek, süet düz (veya gizli topuk) bootieler ve kot ceket

Haberin Devamı

20) Smokin ceket

21) Frak ceket

22) Küçük siyah elbise

23) Gömlek elbise

24) Uzun maksi taklit kürk

25) Yüksek topuklu ayakkabılar

26) Tabanı kırmızı topuklu ayakkabılar

27) Kalın çorap, mini etek ve düz ayakkabı

28) Dantel siyah etek, atlet, siyah deri mont, bootieler veya kovboy çizmeleri

29) Dağınık topuz

30) Püsküllü kovboy ceketi

31) Kovboy çizmeleri

32) Fötr şapka

33) Süet düz botlar

Daha listede çok tüyo var ama, yerimiz kalmadı bu hafta, ileride bu listeye devam edeceğiz.

Veda ederken, aradan geçen yüzlerce yılı, farklı kültürleri, farklı dilleri, farklı coğrafyayı hepsini aşıp aşkın felsefesinde buluşmuş ve dünyaya koşulsuz aşkla seslenmiş, büyük adamlar Aşık Veysel ve Sheakspeare ile veda etmek istiyorum.

Güzelliğin on par’etmez

Bu bendeki aşk olmasa

Eğlenecek yer bulamam

Gönlümdeki köşk olmasa

DİĞER YENİ YAZILAR