Hafta sonu okuması

Orhan Pamuk ‘Kırmızı Saçlı Kadın’da hem Batı’nın hem de Doğu’nun zengin metinlerini kaynaştırıyor. Vedat Ozan, ‘Kokular Kitabı’ serisinde parfümlerin izini sürmeye devam ediyor.

İtaat ve isyanı sorgularken

İlk aşk deneyimi bütün bir hayatı etkiler mi? Yoksa kaderimizi çizen yalnızca tarihin ve efsanelerin gücü müdür?

Nobel Edebiyat Ödülü yazarımız Orhan Pamuk’un yeni kitabı, bir aşk romanı… İçinde psikoloji, sosyoloji, edebiyat, mitoloji, kısacası insanı insan yapan dün, bugün yarına dair bilinen, bilinmeyen ne varsa var…

Yazar olmak, her zaman en iyisini hissederek, düşünerek yazmaktan geçiyor. Bu sebeple o, ne zaman otursa masa başına sahici romanlar kaleme aldı. Nobel’den önce de sonra da… Her zaman ustaydı. Bunun ödülle ilgisi yok. İlerleyen yaşla da… Bunun hayatın içinde olmakla, aşkı takip edebilmekle ve yaşadıklarının farkında olmakla ilgisi var.

Bu romanda ilk aşkını yaşayan liseli bir delikanlının hayatının farklı zamanlarında bu aşkla tekrar nasıl yüzleştiğini; aşkla, sevgiyle, mecburiyet ve seçimlerle hayatının nasıl şekillendiğini anlatmış. ‘Kırmızı Saçlı Kadın’ kitabın sadece adı değil, baş kahramanın aşkı… Bütün hikayenin kilit noktası… Onun sevinçleri, hüzünleri, hayalleri, hayal kırıklıklarının ve yaşamının sebebi...

Haberin Devamı

İlk aşk, neden farklı ve özeldir? Hayatın şekillenmesinde ne kadar rol oynar? Bir kadın, bir adamın yürüyeceği yolların mihmandarı mıdır her zaman?

İşte tüm bu sorulara Orhan Pamuk’un kalemiyle cevap bulacaksınız.

Hafta sonu okuması

YKY, 195 sayfa, 12TL

Kokuyla ilgili bilmediğiniz her şey

Kokular Kitabı’nda, koku denen olgunun tarihe, mitolojiye, hayatın içine, kadınların ve erkeklerin tercihlerine nasıl sığdığına bakacaksınız... Bir adam düşünün, koku eğitmeni, bir parfümör… Vedat Ozan, bu konuyu çok sevdiği, merak ettiği için araştırmaya başlamış ve ortaya iki ciltlik, neredeyse tüm bilim dallarına kaynaklık edecek bir araştırma ortaya çıkmış. Kitabında koku mefhumunun ne kadar büyülü bir gerçeklik olduğunu anlatmış. Tıbbın bazen yetersiz kaldığı, insan hislerinin ve tahminlerinin mucizevi biçimde elde ettiği parfümlerin hikayesini anlatıyor.

Haberin Devamı

Hafta sonu okuması

Neden ihtiyaç duydu insanlar güzel kokmaya? Bunun içinde aşkın, sevilme ihtiyacının ya da kişisel mutluluğun ne kadar önemi vardı? Güzel kokular, karşı cinsi arzulamada en temel nokta. Ama beyler, durum sizin için ne yazık ki böyle değil!

Karşı cinsi etkileme, kendinden emin olma gibi konularda parfüme ihtiyaç duyanları da uyarıyor Vedat Ozan: “Erkek parfümleri, bütün hanımlarda ortalama yüzde 1 kan akış hızının düşmesine yol açıyor. Şapır şupur parfümler sürünüp sevgilileriyle buluşmaya giden beyleri uyarmak isterim.

O süründükleriniz aslında pek işe yaramıyor, eğer randevunuzun devamında bir şeyler oluyorsa, bunun parfümünüzle alakası yok.”

Demek ki kadınlar kokulardan önce dokulara dikkat ediyorlar, öncelikleri farklı, beklentileri başka…

Yine de güzel kokan bir adam ya da kadından kimsenin şikayet etmeyeceği düşünülürse; parfümlerin ve kokuların tamamının nasıl ortaya çıktığın ve kendilerine nasıl bir saltanat kurdukların öğrenmek gerek, bunu da bir profesyonel olan Vedat Ozan’ın iki kitabını okuyarak yapabilirsiniz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR