Günlük ritüeller

Bayramın son gününde, yarın iş başı yapmaya hazırlanırken belki de bir teşvik olur diye son okuduğum kitaptaki bazı ayrıntılara dikkat çekmek istedim.

Yaz gelince edebi ağırlığı olan eserlerden çok, günlük edebiyata bakıyor insan. Daha kolay okunuyor ve insanın aklına hiç gelmeyecek konularda bilgi sahibi olmasını sağlıyor.

Günlük Ritüeller, böyle bir kitap... İçinde yüz kırk altı tanınmış ismin hayatta takip ettiği ve asla vazgeçmediği ritüeller var. Tam da bu ritüel sözcüğünün hakkını verdiğimiz bayram günlerinde, başkalarının başarı yolunda takip ettikleri alışkanlıklarının neler olduğuna bakmak çok keyifliydi...

Kitabın yazarı Mason Currey, Pensilvanya’nın Honesdale kasabasında dünyaya gelmiş, Asheville’de, North Carolina Üniversitesi'nde okumuş. Şimdi Brooklyn’de oturuyor ve State, Metropolis, Print gibi dergilerde yazarlıkla meşgul... Belli ki hayatın içinde kendine önemli yerler edinmiş insanların hayatları, başarıları, o yerlere nasıl geldikleri dikkatini çekmiş. Bu sebeple ciddi bir araştırmaya girişmiş. Yüzün üstünde insanın biyorgrafilerinin belki de en ince ayrıntısı diyebileceğimiz ritüellerinin neler olduğunu tek tek bulmuş.

Haberin Devamı

Günlük ritüeller

Kitabın solganı: “Akıllı insanda rutin, ihtirasın işaretidir.”

İnsanın aklını kullanarak tutkuyla bağladığı, azıcık da hırsına kulak verdiği yerde başarı da gizlidir, gerçeğine bizi verdiği örneklerle daha da çok yaklaştırıyor.

Yazarın, Thomas Mann’in Venedik’te Ölüm adlı kitabında sorduğu: “Sanatçının sırrını kim çözer? Santçıyı oluşturan azgınlıkla disiplin içgüdülerinin sımsıkı kaynaşmasını kim kavrar?” sorularına cevap bulmak için yazdığı bu kitap, gerçekten çok farklı ve zevkli...

Ernest Hemingway’den Henry Miller, Franz Kafka’dan Louis Amstrong’a, Victor Hugo’dan Mark Twain’e kadar birçok başarılı sanatçının olmazsa olmazları var kitapta... Yazar, bu araştırmalara Franz Kafka’nın bir sözünü okuduğunda başlamaya karar vermiş:

”Zaman kısa, direncim sınırlı, ofis kabus gibi, evim gürültülü ve şayet keyifli, basit bir hayat mümkün değilse insan ustaca manevralarla kendine yer açmak zorunda kalıyor."

Haberin Devamı

Neydi bu ustaca manevralar?

Kişinin kendini kısa bir zaman niçin de olsa rutin diye bilinenin dışına çıkarak kendi kendine yarattığı ritüellerin peşine takılması mıydı?

Bazıları kavgadan, bazıları karmaşadan, bazıları güzel bir film izlemekten, müzik dinlemekten, dans etmnekten, sıcak bir fincan kahvenin kokusunu içine çekmekten hoşlanıyordu; bazılarıysaerken saatlerde yazarak, olur olmadık zamanda banyo yaparak, öğle yemeğinin ardından iki sularında yürüyüşe çıkarak, bütün gün uyuyup geceleri çalışarak, masa başında altı saat oturup her gün bir beste yaparak kenidlerine ritüeller belirlemişlerdi.

Tutku denen o cazip his, belli alışkanlıkların takip edilmesiyle mi tam yaşanabiliyordu acaba?

Ünlü ve başarılı pek çok sanatçının başkalarına belki de takıntı denecek türdeki bu alışkanlıkları mıydı onları bu kitaba girecek kadar büyük isimler haline getiren?

Bu yapılanlar, sadece bir uğur olma, şans getirme durumu muydu yoksa bir keramet var mıydı bu işte?

Haberin Devamı

Bütün bu soruların cevaplarını bulacağınız bu kitap, kendinize son anda alacağınız bir bayram hediyesi olsun. İyi bayramlar.

DİĞER YENİ YAZILAR