Kendin ol, hayatı keşfet

Eğitimcileri ilgilendiren bir söyleşiye katıldım. Genellikle böyle söyleşilere giderken müthiş bir ön yargıyla yaklaşırım, elimde değil. Yine bildiğim konularda, kim bilir kaçıncı kez duyacağım cümlelerle dolu bir iki saat geçireceğim diye düşünürüm. Bu sefer başka oldu ama. Bugüne kadar katıldığım en verimli, en keyifli, en gerçek konuşmalardan birini dinledim ve ilk defa “keşke bitmese, biraz daha sohbet etse” dedim kendi kendime.

Söyleşiyi gerçekleştiren Polat Doğru’ydu. 1974’te doğumlu, İstanbul Teknik Üniversitesi’ni bitirmiş ama sosyoloji alanında yüksek lisans yapmış, özel ilgi alanına giren davranış bilimleri konusunda uzmanlaşarak eğitim danışmanlığı yapan bir uzman kendisi.

Ama daha çok karşı komşunun oğlu gibi, eski bir sınıf arkadaşım gibi ya da bazen üniversitede bir hocamı dinler gibi dinledim onu tam iki saat. Davranışın da bilimi olur mu, diye düşünenlere inat, o kadar sade, o kadar sahici anlattı hayatı nasıl anlamamız gerektiğini…

Dünyada farklı ülkelerde yapılan sayısız çalışmada, insanların hayattaki olmazsa olmazının mutluluk olduğu saptanmış.

Haberin Devamı

Bu, Polat Doğru’nun deyişiyle eskimo kabilesinde de böyle, İngiliz soylularında da böyle, Anadolu insanında da… Bugün de böyle yüz yıl öncesinde de böyleydi ve hep böyle olacak.

Bu konuyla ilgili olarak bizimle paylaştıklarını Ebru T. Üzümcü ile beraber kaleme aldığı Kendin Ol, Hayatı Keşfet adlı kitapta da anlatıyor Polat Doğru. Piyasa, nasıl mutlu olunur, kitaplarıyla doluyken, bu kadar çok bilimsel araştırma ve sonucu farklı platformlarda paylaşılıyor, bu konu uzman olsun omasın hemen herkes tarafından ele alınıyorken benim size bir kitap önerisiyle gelmemden sıkılmayın çünkü bu kitap diğerleriyle aynı değil.

Biraz düşünsel biraz bilimsel

İçinde iletişim becerilerinden, kadın erkek ilişkilerinden, anne ve babalıktan, öfke ve stresten, özgüvenden, başarıdan, dengeden ve tabii en önemli amaç olan mutluluktan söz eden farklı bölümler ve işin ilginç yanı uygulamalar var. Biraz düşünsel, biraz bilimsel bir kitap… En önemlisi de zorlamıyor, yormuyor anlatırken… O günkü sohbetin hemen ardından kitabı aldım ve okudum. Sohbetin devamı niteliğinde ayrıntılar buldum içinde.

Haberin Devamı

İnsanlarla iletişimde başarılı olan, annelik veya babalığında en az yanlışla bu büyük sorumluluğu erine getirebilen, öfkesini kontrol eden ve stersini azaltmanın yollarını bulan, hayatın içinde her konuda dengeli ve tutarlı davranan, özgüveni yüksek insanlar, mutlu insanlar…

Sağlıklı aile ilişkileri, geleceğe güven duygusu, işini anlamlı bulmak, arkadaşlar ve sosyal çevre, sağlık, özgürlük, yaşama pusula olan değerler; insanın mutlu olmasını sağlayan yapı taşları…

Peki bütün bunları gerçekleştirmek için en lazım?

Hayata sıkı sıkı tutunmak, ondan çok şey beklememek ve bize verdiklerine şükretmek, elindekinin değerini bilmek… Kısacası, farkındalık.

Olandan bitenden, gelen gidenden, hayatın kendisinden ama en önemlisi ne yaşadığından haberdar olan, bunların farkında olan insan, mutlu insan…

Polat Doğru’nun televizyon programı da var. Merak edenler önce programı izleyebilirler, kitabı koşa koşa alacaklardır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR