Annemin gelini olur musun?

Size 646 sayfalık bir kitaptan söz ediyorum. Bu okuduğunuz başlık, kitabın adı. Toplumdaki genç erkek nüfusun öncelikleriyle onların ailelerinin, özellikle de annelerinin öncelikleri birbirini tutmadığında neler olabilir’ in ispatı gibi...

Türk toplumunda kız seçilen; erkek ve erkek tarafı da seçendir. Bugün modern şehir hayatında farklı gibi görünse de, gelenek göreneklerden en uzak aileler de olsa aralarında yine de bir evlilik öncesinde erkek tarafı, kızın evine gider ve kız babasının onayını ister. Baba da kızını karşı tarafa ”verir”. Bu tatlı ve hoş başlangıç sohbeti elbette bir alışveriş değildir ama bu söz düzeni, karşılıklı birbirine söz vermeye dayalı bu akit, yalnız genç çiftleri değil, aileleri de birbirine bağlar.

Şeklen de olsa bu, böyledir.

Annemim Gelini Olur Musun’daki hikaye de bize oldukça tanıdık ve henüz bu isteme ve verme noktasına ulaşmamış bir hikaye...

Yekta, hayatın tadına varmak isteyen ve her gece başka bir kızla yeni ufuklara yelken açma peşinde genç bir delikanlı...

Haberin Devamı

Annenin bitmeyen mücadelesi

Annesi Elçin Hanım’ın ise tek isteği, helal süt emmiş, aklı başında, hanım hanımcık bir kızla oğlunu evlendirmek...

Çünkü bu özelliklere sahip genç bir kızdan, yarın öbür gün iyi bir eş, iyi bir arkadaş, iyi bir akraba, iyi bir anne ama en önemlisi iyi bir gelin olur.

Bu doğrultuda aradığı kızı bulup oğlunu onunla tanıştıran bir annenin sonsuz ve bitmez mücadelesi nasıl bir sonuca ulaşıyor sizce?

Bulduğu kız, Yekta’yı yoldan çevirebiliyor mu?

Birinin eşi olmak, sevdiği kadın olmak ve aynı zamanda bir annenin de gelini olmak, imkansız bir gerçeklik mi?

Romandaki her bölüm, kahramanların adıyla belirtilmiş. Böylece kimi takip edeceğinizi ve olayın nasıl düğümlenip çözüleceğini kafanız karışmadan, tatlı tatlı takip edebiliyorsunuz kitabı okurken.

Kitabın zevkli yanlarından biri de tamamen günlük konuşma diliyle yazılmış, bugünün aile yapısına, kadın erkek ilişkilerine, insan hikayelerine ve yaşam görüşüne dayanıyor olması.

Bizi bize anlatması...

Kitabın asıl kızı Aksen.

Haberin Devamı

Bütün düğümü o çözecek gibi kitap boyunca. O kadar uzun, karmaşık ve komik ayrıntıların içinde yürüyüp giderken, sonsuza kadar mutlu yaşadılar cümlesine ulaşmak için daha da sarılıyorsunuz kitaba.

Yazar bütün anlatımında ve olay örgüsünde, toplumun nabzını çok iyi tuttuğu için çok başarılı olmuş. İnsanları eliyle alıp kitabın içine taşımış sanki. Bazı konuşmaların içinde kendinizi buluyor, bazılarında sinirleniyor ya da kahkahalarla gülüyor olacaksınız.

Özlem Türk’ün bir kadın olarak bir erkeğin duygu ve düşüncelerini çok iyi yansıttığını düşünüyorum. Su gibi akıp gidiyor diyaloglar. Sonunda ne mi oluyor?

Seninle oyun oynayalım

Bunu tabii ki yazmayacağım.

Size ancak birkaç cümle aktarabilirim o kadar: "Annem bir gelini olsun istiyor. Ancak ben evlenmek istemiyorum, gençliğimi tek bir kadınla geçiremem. Anlarsın ya, her gece farklı bir çıtırın tadına bakmak varken tek kadına bağlı kalmak çok sıkıcı." Aksen, "Kısa kes!" diye bir kez daha emretti. "Peki... Seninle bir oyun oynayalım. Annemi gelin hayalinden vazgeçirecek tüm özelliklere sahipsin. Düşünüyorum da annemin gelini olur musun?"

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR