İlkbaharın ilk ayı...

Kapıdan baktıran, kazma kürek yaktıran ya da dert ayı olarak bilinen mart, aslında yenilenmenin, gelişmenin, ümidin ayıdır. Havalar soğuk olsa da günler uzamaya başladı. Bir gün karlı olan hava, ertesi gün adeta yaz yaşatır oldu bize. Çok sağlıklı olmasa da tabiatın inadına yeşermeye, insanların parkları kışın güneşe güvenerek doldurmaya başladıkları şahane ilkbahar günlerine bugün başlıyoruz. Bundan sonrası bizi yokuş aşağı bir hız ve koşuyla yaza taşıyacak. Önce gece ve gündüz eşitlenecek 21 Mart’ta sonra yılın en güzel, en canlı, en uzun günleri gelecek. Ne ümitli, ne sürprizli ve ne şahane bir mevsimdir ilkbahar. Mart ayına da bu sebeple dert ayı demek haksızlık oluyor bence. Para pul konusuna hiç girmeden günlere şöyle bir bakarsak içinde güzel tarihler de barındırıyor üstelik... 8 Mart’ta, Kadınlar Gününü kutluyor bütün dünya... Kadın konulu paneller, sempozyumlar, açık oturumlar yapılıyor. Hiç olmazsa sabit bir tarihte hemen herkes kadın gerçeği üstünde düşünme, konuşma, görüş alışverişinde bulunup kadın konusuna dikkat çekme olanağına sahip oluyor.

Haberin Devamı

Tabiatın canlanışı

12 Mart 1921’de İstiklal Marşı'nın sözleri, TBMM’de ilk kez okunmuş ve ulusal marş olarak kabul edilmiş. 14 Mart’ta Tıp Bayramı var. Doktor olmanın önemi, değeri, güzel yanları bu ülkede doktor olmanın zorlukları tartışılıyor her mart. 18 Mart, bizim için bugünkü bağımsızlığımızın temeli... Anafartalar’da ve Seddülbahir’de gösterilen olağan üstü dirençle ve kahramanlıkla kazanılan zafer, bugünkü Türkiye’nin batı sınırlarının belirlenmesinde ve tarihin yeniden yazılmasında en büyük etken... 21 Mart, baharın ilk günü Nevruz... Tabiatın canlandığı, yeni mevsimin, tazeliğin karşılandığı bayram... 27 Mart, Dünya tiyatrolar günü... Konusu sadece insan olan, insanı insana en güzel şekilde anlatan bu sanatın, insan var olduğundan beri var olduğunu söylemek yanlış olmaz. Konuşma eylemini keşfederek diyalog kurmayı başaran insan, ilk tiyatro metnini de yazmış bilmeden... 3 Mart 1924’te hilafetin kaldırılması, yine aynı gün çıkarılan Tevhid-i Tedrisat kanunu, hukuk ve eğitim alanında yapılan en köklü ve önemli değişikliğin tarihidir. Tam on yıl sonra aynı günde Ankara radyosu yayına başlamış, en tatlı sesler, en güzel piyesler, en faydalı bilgiler anında evlere ulaşmış, toplumun hayattan haberdar olması kolaylaşmıştır. 10 Mart, önemli bir gün çünkü 1876 yılının 10 Martında telefon dünyada ilk kez kullanılmaya başlanmış. 19 Mart da önemli bir tarih... Çoğu kişi bu tarihi bilmez. Yeni bir Meclis'in Ankara’da toplanması için delege toplamak ve çok acele bir seçim yapmak için vilayetlere, komutanlıklara ve ülkenin dört bucağına Mustafa Kemal tarafından genelge yollanan tarihtir 19 Mart. 23 Nisan’da da ilanı gelmiştir.

Haberin Devamı

Farkında olarak yaşayın

30 Mart ise Kurtuluş Savaşının dört büyük adımından ikincisi olan 2'nci İnönü Muharebesi'nin zaferle sonuçlandığı günün tarihi... Cumhuriyet'in ilanından iki yıl önce arka arkaya kazanılan İnönü Savaşları ve hemen ardından gelen Sakarya ve Dumlupınar Savaşları'nın sonunda 9 Eylül 1922’de Yunanlıların ülkemizden çıkması ve İzmir’in kurtuluşu ile resmen sona eren savaşın ardından gelecek aydınlık günlerin habercisidir. Mart, gördüğünüz gibi yurtta ve dünyada bizim için tarihi ve sosyal anlamda önemi durumlara ev sahipliği yapan bir ay... Bu özel ve güzel günleri farkında olarak yaşayın. Baharı, böyle karşılayın.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR