Güz okumaları

Sonbahar geldi işte! Yine sarı sıcak, tatlı ılık, geceleri uzamaya başlamış, o nefis döneme girdik. Şimdi istediğimizi okumanın tam zamanı, çünkü ruhumuz kaldırır artık, ağır yazılmış olan ne varsa… Özledik, yoğun ifadeleri, sonun ne olacağını bilemediğimiz romanları, tarih kitaplarını… Gündeme, olana bitene, uzak kalmayalım.

Bilmediklerimiz ve yanlış bildiklerimiz…

Bir şeyler öğrenir, sonra da o öğrendiklerimize mıhlanır, ötesini merak etmeyiz. İşin daha kötüsü, o konuda her şeyi biliyoruz sanırız. Oysa bilgi denen mefhum, güncellenen, değişen, daha doğrusu hep gelişen bir olgudur, hayatın kendisidir çünkü. Hayat ilerledikçe o da değişir. John Lloyd ve John Mitchinson, Cahillikler Kitabı adlı araştırmalarında tam da bu noktalara temas etmişler. Çok da farklı bir bakış açısıyla yola çıkmışlar bunu yaparken: “Bir şey on iki yaşındaki zeki bir insana açıklanamamışsa, o zaman o ya yanlış ya da doğru açıklanmamıştır” diyorlar. Dünyadaki en uzun dağın Everest olduğunu, en soğuk yerin kutuplar olduğunu sanıyorsanız, Japon balıklarının 3 saniyelik hafızaları olduğunu düşünüyorsanız ve hamam böceklerinin nükleer bir savaşı atlatabileceğine inanıyorsanız, henüz Cahillikler Kitabı’nı okumamışsınız demektir. İlk çıktığı günden bu yana doğru bilinen kalıplaşmış bilgileri ve yaygın hataları çürüten Cahillikler Kitabı’nın bu genişletilmiş basımında, 77’si yeni toplam 279 bölüm bulunuyor. İlginç değil mi? Antik Yunan’da gökyüzü ne renkti, keman teli neyden yapılır, dünyanın en büyük şehri hangisidir gibi, merak etmeyi düşünmediğiniz ne kadar ayrıntı varsa hepsini size düşündüren bir kitap bu…

Haberin Devamı

Her ortağın başucu kitabı
Özkan Kirman, Ortak Hadi Gel Batalım büyük firmaların zor günler geçirdiği şu günlerde, yeni ortaklıklar kurmak isteyenlere iyi bir tecrübe niteliğinde bir çalışma olmuş bu kitap. Tecrübe hiç bitmeyen bir serüvendir...
İnsanoğlu tam da “Hayatı biraz öğrendim” derken tası tarağı toplayıp göçüyor bu dünyadan. Benim içimi acıtansa insanın ölmesinden çok, edindiği tecrübenin yok olması...Bir bilgi lazımsa ve uygulan-mıyorsa değersizdir! Çünkü ben artık biliyorum ki bana basit gelen bir bilgi belki de bir insanın hayatını kurtarabilir. “Yap ya da öl” mantığıyla öyle bir kıvılcım çakar ki iş hayatında yok olunup gidilecekken, belki de dünya çapında bir değerin sahibi oluverilir.
Yaşanmışlıklar üzerinden edinilmesi yıllar sürecek tecrübeleri bir araya getiren “Ortak Hadi Gel Batalım” kitabı; içinde girişimci ruhu taşıyan, sadece matematiğe değil ortaklıkla ilgili duyguya da ihtiyaç duyan herkes için yazıldı...

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR