Edebiyat, tarih ve bugün…

Bu hafta sizlere iki kitap tanıtacağım, ilki Türk Yahudilerini antatan Bir Deneyim Sözlüğü; diğeri ise Türk hikayeciliğinin mihenk taşı Sait Faik Abasıyanık’ın yaşam öyküsü...

Türkiye’de Yahudi olmak...

Türkiye’de Yahudi olmakla ilgili bir anı kitabı derledim 2008 yılında… Türk Musevi Cemaati Onursal Başkanı Bensiyon Pinto’nun anıları… Anlatmasam Olmazdı- Geniş Toplumda Yahudi Olmak adıyla yayınlanan kitap, Doğan Kitaptan çıkmış, çok güzel bir satış grafiğiyle okurlara ulaşmıştı. Yakın dostlarının çoğu Yahudi olan biri olarak Türkiye’de yaşayan Türk Musevilerinin kültürlerini, gelenek ve göreneklerini, yaşam tarzlarını çok iyi biliyorum. Renkli, samimi ve sahici dünyalarının ne kadar güzel olduğunu da…
Geçen gün Türkiye’de Yahudi Olmak adında bir kitaba rastladım kitapçıda. Kitap, Raşel Meseri ve Aylin Kuryel’in derlemesiyle oluşturulmuş Bir Deneyim Sözlüğü adıyla çıkmış. Alfabetik olarak Türk Yahudilerine, onların kültürlerine, hayata bakışlarına, dillerine, gelenek ve göreneklerine dair hemen hemen ne varsa hemen hepsine yer veriyor. Okurken eğleniyor, öğreniyor, neşeleniyor ve hüzünleniyorsunuz. Ama Türk Yahudileri hakkında kısa kısa bilgileri biriktirerek onları daha yakından tanıma fırsatı buluyorsunuz. Çok ama çok güzel… Yahudi dostunuz, tanıdığınız ya da komşunuz varsa okuyacaklarınızı zaten duydunuz, dediniz, yaşadınız demektir. Yoksa işte o zaman bu kitapla capcanlı, rengarenk bir dünyaya adım atacaksınız...
İletişim Yayınları, 270 syf, 24 TL
Sait Faik hakkında her şey
Sait Faik Abasıyanık… Türk Edebiyatında durum hikayeciliğinin öncüsü… Özlem Esmergül de Yalnız Hatta Yapayalnız adlı kitabında Sait Faik’i anlatmış. Bir yazarın bir yazarı anlatmak için araştırma yapmasını, sonra da bulduklarını kendi düş ve düşünceleriyle kaleme almasını çok değerli buluyorum. O kadar keyifli güzel olmuş ki, kalemine sağlık Özlem Esmergül’ün. Sevdikleri, sevmedikleri; dostları, dost sandıkları; yazar olmanın sancıları… Her şey var Sait Faik’le ilgili… Kitabın son sözünde yazar, bu kitabı yazarken nasıl bir yol izlediğinden söz etmiş. Yayın yönetmeni bir gün ona: ”Sait Faik’in yazdığı gibi yaşadığını biliyor olsan, bu hikayeler aslında çok daha büyük bir anlam kazanırdı, zaten Sait Faik’in hayatı fazlasıyla romanesk… Keşke bir roman yazsan.” demesi üzerine yazmış romanını…
Bir yazarı boşuna sevmez insan… Kendisiyle ortak bir noktayı mutlaka yakalar kaleminde… Belli ki yazar da yakalamış…Sait Faik okumuş ve onu çok sevmiş biri olarak ben de inanılmaz keyif aldım.
Humboldt’un izindeki objeler ecnp galeri’de
ECNP Galeri’deki sergide, bu defa doğadan ilham alan ve kullandıkları malzemelerin özelliklerini deneylerle sınayan uluslararası tasarımcıların ürünleriyer alıyor. Cam ve seramiği, cam üfleme sürecinde bir araya getirme yöntemlerini ve statik tabaklardaki hareketi araştıran, standart slip-döküme alternatif arayan, kumun farklı görsel ve dokusal özelliklerini inceleyen, kile bir simyacı gözüyle yaklaşan birbirinden özel işler sergileniyor.Bu sergi, doğa bilimci Alexander VonHumboldt’un; keşif, ölçüm, gözlem ve doğayı anlamasından referans almıştır. Doğanın oluşumları, örüntüleri ve çalışmaları olan tasarımları içeriyor.
Sergide eserleri yer alan tasarımcılar ise şöyle, Ekin Kayış, Lina Saleh, Studio Ayaskan Fargo Design, Made byManos, MG FloralProject, Rezzan Hasoğlu.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR