Haftanın popüler kitapları

Yazarların yarattıkları dünyada, hiç bilmediğimiz hayatların içinde belki var olan, belki de hiç var olmamış kahramanların hayatlarına dokunuyoruz. Kitapların yarattığı güzel bir karmaşa, tatlı bir dünya öyle değil mi?

Öykünün büyülü dünyası

Engin Türkgeldi ‘nin “Orada Bir Yerde” adlı kitabındaki öyküler hem egzotik, biraz fantastik çokça tanıdık. 10 öyküde; hızlı, baş döndürücü maceraların peşine takılıyor, bilmediğiniz dünyalara dalıyorsunuz.

Yazar, aslında hekim. Birçok meslektaşı gibi, yaratıcılığını yazma üstünde de şekillendirmeyi seçmiş. Neden doktorlarda yazma becerisi bu kadar gelişmiştir, neden birçoğu yazmayı seçer, diye düşündüğüm olmuştur bazen.

Galiba, inşaların hayatlarına bu kadar yakından bakma şansına sahip başka bir meslek erbabı olmadığı için, diye cevap bulduğumu biliyorum bu soruya kendimce. (Can Yayınları, 93 syf, 10.5 TL)

Hayata bakış açınızı değiştirecek psikiyatr

Viktor Frankl, bir psikiyatr. “İnsanın Anlam Arayışı” adlı kitabında aynı zamanda kurucusu da olduğu logoterapinin özelliklerini de anlatmış. “Yaşamın anlamı hakkında sorular sormayı bırakmamız, bunun yerine kendimizi yaşam tarafından her gün, her saat sorgulanan birileri olarak düşünmemiz gerekirdi. Yanıtımızın konuşma ya da meditasyondan değil, doğru eylemden ve doğru yaşam biçiminden oluşması gerekiyordu.”

Haberin Devamı

Yaşamın tarifini bu kadar güzel yapan bir başka cümle daha olabilir mi? (Okuyan-Us Yayınları, 166 syf, 22.5 TL)

Yalnızlığında kaybolmuş insanlar

Galiba en çok yalnızlıktan korkuyor insan... Kendi yalnızlığının arka sokaklarında kaybolanların hikayelerini okumayı seviyor. Rose Tremaın, “Amerikalı Sevgili” adlı öyküler toplamında, insan ruhunun değişik bir yanını gözler önüne sererken farklı duyguları ön plana çıkarıyor.

Londra’daki evinde, 1960’larda yaşadığı tutkulu aşkı hatırlayan Beth... Moskova’dan çok uzakta bir istasyon görevlisinin kulübesinde son nefesini veren yazar Tolstoy... Kızının bitmek bilmez taleplerinden uzaklaşabilmek için Kanada’da bir göl kıyısına yerleşen yaşlı bir baba... Güzel bir çeviri, sağlam insan hikayeleri. Kitap, yalnızlığında kaybolmuş insanların yaşadıklarını saklıyor sayfalarında… (Kırmızı Kedi Yayınevi, 204syf, 16TL)

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR