Gazete Vatan Logo

Tüketicinin yüzde 65'i en ucuzu tercih ediyor

Karşılaşıtırmalı fiyat arama motoru ve internet alışveriş rehberi olan Akakçe.com'un kurucu ortağı Koray Karataş Türklerin online alışveriş tercihlerini anlattı. Karataş online alışverişçilerin yüzde 65’inin doğrudan en ucuzu tercih ettiklerini söylüyor.

Tüketicinin yüzde 65'i en ucuzu tercih ediyor

Devir ekonomi devri, siz de büyük bir hizmet veriyorsunuz tüketiciye. Nasıl çıktı bu fikir?

Genelde girişimcilik hikayeleri çok inanılan bir fikir ya da yurtdışında uygulanan bir örnek ile başlar. Akakçe’ninki ise, sadece ve sadece yazılım merakıyla başladı. Google arama motorunun yıldızının parladığı dönemde, “Acaba Google’ın eksik bıraktığı bir şeyler var mı?” diye amatörce düşünenlerden biriydim ben. Bu tür jenerik arama motorları genelde bilgiye giden bir link veriyorlardı ancak bilginin kendisi ortada yoktu. Arama motorlarının bilginin kendisini getiren, doğrudan sonuçları listeleyen bir yönü de olmalıydı. Bu merak, beni öğrencilik döneminde arama motorları ve bot teknolojileri üzerine bazı çalışmalar yapmaya itti. Genel amaçlı arama motorları çok popülerdi ancak ben dikey aramalarda eksiklik görmüştüm. Bu alana yönelerek dikey aramalarla ilgili bazı yazılımlar geliştirdim. Bu yazılımın hangi alanlarda ve nasıl kullanılabileceğini göstermek için de, 2000 yılında ortağım Taner Şahin ile birlikte örnek bir uygulama olarak akakce.com’u hayata geçirdik. Bu tarih, aynı zamanda dünyada e-ticaretin hareketlendiği, bizim segmentteki girişimlerin de tek tük ortaya çıkmaya başladığı bir tarihti. Yaşanan değişimlerin de etkisiyle 2006 yılında şirketleştirdik.

Haberin Devamı

"Akakçe’de de tüketici elektroniği en çok ilgi gören ve sorgulanan kategorilerin başında geliyor."

Tepki göstermedi mi size "pahalı" mağazalar?

Bilgi işlem olanaklarının kullanılması ve Akakçe gibi platformların varlığı ile bugün, bir şeyleri pahalı ya da ucuz olarak nitelendirmek oldukça güç. Farklı fiyatlandırma politikaları mevcut. Kupon, hediye gibi uygulamalar sunanlar var, ucuzluğa oynayan perakendeciler var. Siparişi verdiğiniz gün kargo işlemini başlatanlar var, belli bir tedarik sürecinden sonra ürünü gönderenler var. Bizim yaptığımız iş, tüm bunları görünür kılmak. Bu nedenle, kurulduğumuz günden bu yana herhangi bir olumsuz tepki almadık, hatta hem satıcılar hem de alışverişçiler tarafından hep memnuniyetle karşılandık.

Haberin Devamı

Akakçe'de en çok ilgi gören, sorgulanan ürünler neler?

Online alışverişin genelinde olduğu gibi Akakçe’de de tüketici elektroniği en çok ilgi gören ve sorgulanan kategori. Bunun yanı sıra, bebek bezi ve bebek maması başta olmak üzere anne-bebek ürünleri en popüler ürünlerden. Ayrıca, hanehalkının bütçesinde önemli bir payı olan süpermarket ürünleri de Akakçe en çok ilgi gösterilen ve karşılaştırma yapılan ürünler arasında diyebiliriz.

Tüketici kendi en ucuzunu arıyor

Tüketici tercihleri ne yönde?

İstatistiklere göre, alışverişçilerin yüzde 65’i doğrudan en ucuzu tercih ediyor. Markalara, satıcı isimlerine ve büyük perakendecilerin ürünlerine öncelik veren kesim, alışverişçilerin yüzde 20’sini oluşturuyor. Bunlar satıcı puanlarını, taksit seçeneklerini ve kart kampanyalarını da önemsiyor. Son olarak yüzde 15’lik kesim ise, ucuzluk konusunu bir kenara bırakarak ürünleri keşfederek arama yapıyor. Genellikle moda-dekorasyon benzeri kategorilerde fiyat seçeneği ile birlikte daha çok çeşit görme isteği öne çıkıyor. Tüketiciler kendi en ucuzlarını arıyorlar. Teslimatı birkaç gün sonra olsa da en ucuz ürünü tercih edebiliyor, bugün teslimat için birkaç lira fazla verebiliyor, farklı ödeme seçenekleri olan alternatiflere yönelebiliyor. Dolayısıyla, piyasada “en ucuz”, “kargo dahil en ucuz” ve “bugün kargo en ucuz” “gibi birden çok ucuz seçeneği mevcut.

Haberin Devamı

Kadınlar ucuz ürünü daha hızlı satın alıyor

Kadınlar mı erkekler mi daha çok tasarrufa yöneliyor?

Akakçe’nin alışverişçi profiline baktığımızda, kullanıcıların yüzde 70’inin erkek; yüzde 30’unun kadın olduğunu görüyoruz. Ancak, fark ettiğimiz bir şey var ki o da şu: Tasarrufun cinsiyeti yok. Herkes tasarruf etmeyi istiyor, herkes tasarruf etmeye çalışıyor. Bu noktada, online alışverişte kadın ve erkeklerin davranışlarında bazı farklılıklar var. Mesela, internet üzerinden alışveriş yaparken erkekler daha fazla araştırma yapıyor ancak kadınlar ucuzluğu çok daha hızlı bir şekilde yakalayarak satın alma işlemini de daha hızlı tamamlıyor.

Haberin Devamı

Parfüm ve kozmetikte yüzde 50 uçurum var

Fiyatlar arasında nasıl uçurum var?

Parfüm - kozmetik kategorisinde internet üzerinden yaptığınız alışverişlerde yüzde 50 daha ucuz fiyatlarla karşılaşabiliyorsunuz. Uzun sürede bir alınan ürünlerde fiyat farklılıkları daha yüksek olmakla birlikte; bebek bezi, bebek maması, süpermarket ürünleri gibi sürekli alınan ürünlerde satın alma sıklığı daha çok olduğu için toplamda ciddi tasarruf edilebiliyor.

Doğru zamanlama nedir?

Online alışverişte indirim reklamlarını yoğun olarak gördüğünüz dönemler, avantajlı alışveriş dönemleri değildir aslında. İnternet üzerinden alışverişte fırsatlardan ve indirimlerden yararlanmak için en iyi ipucu, siteleri sürekli takip etmektir. En iyi fırsatı, takip eden yakalar.