Gazete Vatan Logo

Tüketicinin güveni 2009 düzeyine indi

Tüketici güven endeksi Eylül’de artan terör olayları, seçim kararı ve Fed gerginliğiyle 58.2’ye inerek, 6.5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Tüketicinin güveni 2009 düzeyine indi

Tüketici güven endeksi, Eylül’de 58.52’ye gerileyerek, küresel finansal krizin en etkili olduğu dönem içinde olan Ocak 2009’dan bu yana en düşük değerini aldı.Merkez Bankası ve TÜİK işbirliği ile hazırlanan endeks Ağustos ayında 62.35 değerini almıştı. Endeks Eylül’de bir önceki aya göre yüzde 6.1 geriledi.

TÜİK verilerine göre, 2012’de güncellenmiş endeksin geri çekme yöntemi ile 2004-2011 değerlerinin mevcut endekse uyarlanmış haliyle veri Ocak 2009’da görülen 58.3 seviyesinden bu yana en düşük seviyeye geriledi. Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, endeks verisini şöyle değerlendirdi:

Değersiz TL etkiledi

“Tüketici güven endeksinde düşüş politik alanda tekrar seçim sürecine girilmesi ve artan terör olayları nedeniyle Eylül’de de devam etti. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırım sürecine ilişkin endişeler ve asıl olarak küresel belirsizliklerin de etkisiyle TL’deki ciddi ve kalıcı değer kaybının yansıdığını görüyoruz. Bu ayın başında açıklanan reel efektif döviz kuru da Ağustos’ta ciddi düşüş kaydetmişti.”

Haberin Devamı