Gazete Vatan Logo

Tüketicilere kötü sürpriz

Bu yıl Ağustos’ta araç alan, model yılına 2012 diye yazdıramayacak

SIFIR kilometre araç alırken bir sonraki model yılının devreye girdiği 1 Ağustos’u bekleyen tüketiciler, bu yıl kötü sürprizle karşılaşacak. Yürürlüğe giren tebliğe göre, yeni model olarak tescil edilecek araçların artık 1 Ağustos tarihinden itibaren üretilmesi veya ithal edilmesi gerekecek.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, sıfır kilometre otomobillerdeki yeni model yılı uygulamasını değiştirdi. Bakanlığın Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğine göre, bir aracın yıl içinde bir sonraki yılın modeli olarak kabul görüp tescil edilebilmesi için 1 Ağustos tarihinden sonra uygunluk belgesi almış olması şartı getirildi. Uygulama, 1 Haziran 2011 tarihinden itibaren geçerli olacak. Daha önce ise 1 Haziran-1 Ağustos tarihleri arasında Türkiye’de üretilerek irsaliyesi kesilen veya ithal edilen ve gümrük beyannamesi alınan araçlar, bir sonraki yılın modeli olarak kabul ediliyordu.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yürürlüğe giren bu tebliği, hem otomotiv sektörünü hem de tüketicileri olumsuz yönde etkileyecek.

Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın karışıklığa neden olduğu gerekçesiyle yeni model yılında geçerli olan gümrük beyannamesi ile irsaliye yerine Teknik Uygunluk Belgesi’ni uygulamaya soktuğunu açıkladı. Erce, “Tebliğe göre artık 1 Ağustos’a kadar ülkemizde üretilen veya ithal edilen araçlar, bir sonraki model yılı kapsamına alınmayacak. 1 Ağustos’tan itibaren yurtdışından gemiye yüklenen veya Türkiye’deki bantlardan çıkan araçlar bir sonraki model yılı olarak kabul edilecek. Yani 1 Ağustos’ta satın alacağınız otomobil 2012 yerine 2011 yılı olabilecek” açıklaması yaptı.

Tebliğin sıkıntı yaratacağını belirten Dr. Hayri Erce, çekincelerini şöyle anlattı:

“Eskiden 1 Haziran-1 Ağustos tarihleri arasında şirketler bir sonraki model yılının stoğunu yapabiliyordu. 1 Ağustos tarihinde yeni model yılına ait bir otomobil almak istediğinizde sıkıntı çıkmıyordu. Ancak şimdi araç bulunamayacak. En büyük problem Ağustos ayında hem Türkiye’de hem de yurtdışında fabrikaların tatil yapması. Fabrikalar 2-3 hafta tatile girer. Bir de buna gemiyle 15-20 günlük nakliye süresini ekleyin. Bu yüzden örneğin 1 Ağustos’ta yeni model yılı araç satın almak isteyecek olan müşteri, Ekim 15’e kadar beklemek zorunda kalacak. Yürürlükteki tebliğ bir yandan da otomotiv satışlarını olumsuz etkileyecek.”

Tebliğin normalde 1 Ocak 2011’de yürürlüğe gireceğini ancak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’yla gerçekleştirdikleri görüşmeler sonucunda bu tarihi 1 Haziran 2011’e ertelediklerini kaydeden Erce, düzenlemenin sektörde yaratacağı sıkıntıyı yeniden bakanlığa aktardıklarını ve bir çözüm yolu beklediklerini söyledi.

Yerli Etox’u yaratan Ankaralı işadamı elektrikli oto üretecek

Erteks Oto Dekorasyon’un sahibi ve yerli spor otomobil Etox’un üreticisi Ankaralı işadamı Ercan Malkoç, Türkiye’nin ilk yerli yapım elektrikli aracın yapımını 3 ay sonra bitirmiş olacaklarını açıkladı. Daha önce ürettikleri Etox’un, elektrikli binek versiyonunu hazırladıklarını belirten Malkoç, bu aracın saatte 120 kilometre hız yapacağını ve bir dolumda 250 kilometre yol gideceğini ifade etti. Elektrikli Etox için şu anda 4 yerli şirketin ayrı ayrı motor geliştirdiğini anlatan Malkoç, bir yerli firmanın da batarya üzerinde çalıştığını söyledi.

Elektrikli Etox’un prototipinin 3 ay sonra hazır hale geleceğini anlatan Malkoç, “Bizim yapacağımız elektrikli otomobil öyle çok küçük olmayacak. Bildiğimiz 4 kapılı, ihtiyaç duyulduğunda devlet dairelerinde de kullanılabilecek yerli bir model olacak” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan destek istediklerini kaydeden Ercan Malkoç, “Gerekli destek sağlanırsa 1 yıl içerisinde seri üretime geçebiliriz. Seri üretim için büyüklerin söylediği gibi bol sıfırlı rakamlara ihtiyaç yok. 50-60 milyon euroluk bir yatırımla yılda 2 bin 500-3 bin araç üretebiliriz” şeklinde konuştu.

Malkoç, elektrikli Etox’u 30-35 bin liraya satmayı hedeflediklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Elektrikli araç çok ekonomik. Bir bataryayı 10 dolara dolduruyorsunuz ve 250 kilometre yol gidiyorsunuz. Şu anki yakıta göre yüzde 90 daha ucuza geliyor. Elektrikli araç Türkiye için büyük bir fırsat.”

Haberin Devamı