Gazete Vatan Logo

Tüketici 2.elde fiyatların artacağını düşünüyor!

Ülkemizde yaşanan tam kapanma sürecinin birçok sektörde olduğu gibi otomotiv sektörüne de etkileri devam ediyor.

Tüketici 2.elde fiyatların artacağını düşünüyor!

Tam kapanma kararı sonrası tüketicilerin araç alım-satım konusunda neler düşündüğü merak konusu oldu. Arabam.com’un Mayıs ayında 3.048 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına göre kapanma sürecinde katılımcıların %50.4’ü araç alma veya satmayı düşünürken, %49.6’sı ise bu süreçte araç alım-satımı yapmayı düşünmüyor. Katılımcıların verdiği yanıtların birbirine yakın oranlarda olması, tüketicilerin bu konuda kararsız oldukları izlenimini veriyor. Tüketicilerin %32.9’u kapanma sürecinin ikinci el otomotiv sektöründeki fiyatları artış yönünde, %26.9’u düşüş yönünde etkileyeceğini; %18.2’si fiyatların değişmeyeceğini, %19.2’si ise bu konuda kararsız olduğunu söylüyor.

Talepte düşüş olacak mı?

Kapanma sürecinin ikinci el araç fiyatlarını artıracağını düşünen tüketicilere, bu düşüncelerinin nedeni sorulduğunda %42.7’si sıfır araç tedariğinde yaşanan sıkıntıları, %33.4’ü tam kapanma bitince talepte yaşanacak artışı, %21.5’i ise kurdaki dalgalanmaları gerekçe olarak gösterdi. Fiyatların düşeceğini bekleyen tüketicilerin en büyük gerekçesi %73.7 ile talepteki düşüşün fiyatları da düşüreceği yönünde. Buna göre kapanma sonrasında bir kısım tüketicinin fiyatlarda düşüş ve indirim beklentisi olduğunu söylemek mümkün. Katılımcıların %13.4’ü fiyatlardaki düşüşün gerekçesi olarak galeri ve satış yerlerinin kapalı olmasını işaret ederken, %12.9’u ekonomide yaşanabilecek olumlu gelişmeleri öne sürdü.

Haberin Devamı

Fiyatlar artar mı?

Tam kapanma sürecinin sıfır otomotiv sektörünü nasıl etkileyeceği sorulduğunda ise, tüketicilerin %40.3’ü fiyatların artacağını söylüyor. Artış yönündeki düşüncelerin gerekçeleri ise %34.3 ile kurdaki dalgalanmalar olurken, bunu %33.6 ile dünyada yaşanan çip krizi ve %29.9 ile sıfır araçlardaki diğer üretim sıkıntıları takip etti. Kapanma sürecinin sıfır otomotiv fiyatlarını düşüreceğini düşünen %20.7’lik kesime bunun gerekçeleri sorulduğunda %71.5’i Koronavirüs nedeniyle talepte yaşanacak düşüşü sebep gösteriyor. Tüketicilerin %18.1’i ekonomide yaşanabilecek olumlu gelişmeleri, %10.4’ü ise bayilerin satışa kapalı olmasını öne sürdü. Cevaplayıcıların %26.9’u kapanma sürecinin sıfır araçlarda fiyatları çok değiştirmeyeceğini ifade ederken, %12.2’si bu konuda kararsız olduğunu belirtti.

Haberin Devamı