Gazete Vatan Logo

TÜİK'te sabote şüphesi!

TÜİK yönetiminde ‘Birileri bizi sabote mi ediyor’ şüphesi

TÜİK'te sabote şüphesi!

Kritik verilerin erken açıklanması Türkiye İstatistik Kurumu yönetiminde sabotaj şüphesi doğurdu. TÜİK Başkanı Birol Aydemir, göreve gelmesinin ardından kurumun en kritik noktalarındaki yöneticilerin büyük bölümünü görevden almıştı. TÜİK’te yeni atanan üst düzey kadroların tamamına yakını ‘vekaleten’ görev yapıyor.

TÜİK’in ard arda yaptığı bu hata büyük tartışma yarattı. Kurumda dün gün boyunca yüksek sesle dile getirilmeyen bir şüphenin peşine düşüldüğü, yönetimde “Birileri bizi sabote mi ediyor?” şüphesinin oluştuğu belirtiliyor. Bilgi veren kaynaklar, TÜİK’in aynı hatayı ikinci kez yapmasıyla ulusal ve uluslararası alanda büyük bir güven kaybı yaşadığını belirterek, hatanın ikinci kez tekrarlanmasının bu şüpheyi akıllara getirdiğini vurguladılar. Bu kapsamda Başkan Birol Aydemir’in, göreve gelmesinin ardından kurumun en kritik noktalarındaki yöneticilerin tamamına yakınını görevden aldığı hatırlatılıyor. Halen TÜİK’in Aydemir döneminde atanan üst düzey kadrolarının tamamına yakını ‘vekaleten’ görev yapıyor.

TÜİKte sabote şüphesi

Uzman kadro kızağa çekildi

Başkan Yardımcıları, Hukuk Müşavirliği, Araştırma Müdürlüğü ile Daire Başkanlıkları ve uzman kadrolar ile daha alt düzey ve teknik kadroların çok önemli bir bölümü ‘vekil’ durumunda.

Eski uzman kadrolar ise kurum içinde bir tür kızak görevlere çekilmiş durumdalar. Bilgi veren kaynaklar, TÜİK Başkanı Birol Aydemir’in yaptığı atamaların, kurum içinde büyük bir karmaşa ve tepkiye neden olduğunu, Meclis’te de bazı atamaların gündeme geldiğini hatırlatıyor.

Başkan ‘Artık olmayacak’ demişti

TÜİK Başkanı Birol Aydemir, enflasyon verilerinin yanlış açıklanmasından sonra yaptığı değerlendirmede, gerekli tedbirleri aldıklarını belirterek, “Bundan sonra böyle bir durumla karşılaşmayacağız. TÜBİTAK’tan gelen arkadaşlar bilişim programında gerekli düzenlemeleri yaptılar ve artık kimse 10.00’dan önce istatistiki tablolara erişemeyecek” demişti.

Suçlanan şirket: Gerekirse konuşuruz

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün işsizlik verilerinin erken açıklamasıyla ilgili hatada adres olarak gösterdiği firmanın Eskişehir’de faaliyet gösteren Ester Elektronik olduğu öğrenildi. Ticaret Sicil kayıtlarına göre sözkonusu firmanın ortakları Mehmet Kenan Işık ve Mustafa Kula olarak görülüyor. TÜİK’in dün açıklamasının ardından firma yetkilileri sorularımıza karşılık, “Şu anda bir yorum yapmak istemediklerini ancak daha sonra gerekirse kendilerinin de konuşacağını” söyledi.

Sağlık Bakanlığı ve ÖSYM’yle de çalışıyor

Firmanın internet sitesinde, mobil sms veri paylaşımı konularında devletin önemli ve kritik kurumlarıyla çalıştığı bilgisi yer alıyor. Buna göre firma TÜİK’in yanı sıra, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Sağlık Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), PTT gibi çok önemli kamu kurumları ve TOBB ETÜ ile çalışıyor.

Haberin Devamı