Gazete Vatan Logo

Tuğgeneral Gürak açıkladı!

“Suriye ile küçük çaplı tatbikatlar” yapıldı...

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Genelkurmay karargahındaki basın bilgilendirme toplantısında İsrail’le yaşanan tatbikat krizi ve TSK’nın tatbikatları hakkında bilgi verdi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tuğgeneral Gürak, Türkiye ile Suriye arasında yapılan ve yapılması planlanan tatbikatlarla ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:

“2009 yılı içerisinde Türkiye-Suriye Sınır Birlikleri Değişim Tatbikatı, 27-29 Nisan 2009 tarihleri arasında yapıldı. İki ülke kara kuvvetleri arasında ilk kez gerçekleştirilen bu tatbikata, Türkiye ve Suriye’den yaklaşık 40 kişilik birer hudut takımı katıldı.”

Bir diğer tatbikatın Türkiye-Suriye Birleşik Doğal Afetler Arama Kurtarma Tatbikatı olduğunu dile getiren Tuğgeneral Gürak, bunun da 5-9 Ekim 2009 tarihleri arasında Türkiye’nin ev sahipliğinde Ankara’da yapıldığını kaydetti. İki ülke doğal afet arama kurtarma unsurları arasında ilk kez gerçekleştirilen bu tatbikata, Türkiye ve Suriye’den 6 ila 8 kişiden oluşan ikişer DAK timinin katıldığına dikkati çeken Gürak, “Görüldüğü gibi Suriye ile yapılan tatbikatlar küçük çaplı tatbikatlardır. 2010-2011 yılı tatbikat esasları üzerinde çalışmalar devam etmektedir” diye konuştu. Tuğgeneral Gürak, “Anadolu Şahini Tatbikatı, 2009 yılı planlı tatbikatlarından olup, bazı basın-yayın organlarında yer aldığı gibi, ABD askerlerinin Irak;tan çekilmeleri ile herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır” dedi.

TSK, Mısır’la da tatbikat yapıyor

TUĞGENERAL Metin Gürak, Türkiye’nin bu yıl ikinci kez katıldığı Bright Star Tatbikatı’nda 13 ülkenin silahlı kuvvetlerinin yer aldığını söledi. Bright Star-2009 Tatbikatı’nın, 10-25 Ekim 2009’da, Mısır’ın ev sahipliğinde yapıldığını ifade eden Gürak tatbikatın üç bölümlü olarak Kahire ve İskenderiye bölgelerinde gerçekleştirildiğini bildirdi. Türkiye’nin tatbikata; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan TCG Salih Reis, TCG Bafra gemileri ve Deniz Harekat Merkezi’nde görev yapmak üzere bir subay ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan üç F-16 uçağıyla katıldığını belirten Gürak, 27 Ekim’deki kıdemli liderler seminerine de bir Türk amirali ve bir subayın da katılacağını bildirdi.

Haberin Devamı