Cennet hurmalı kek! Hadi bakalım!

Yahu memleket Trabzon hurması meraklısı kaynıyormuş da haberimiz yokmuş. Aman ya rabbim, her yerden hurma mektupları geldi!

Haberin Devamı

Yahu memleket Trabzon hurması meraklısı kaynıyormuş da haberimiz yokmuş. Aman ya rabbim, her yerden hurma mektupları geldi!

En büyük tartışma şu: “Onun adı Trabzon hurması değil! Bir İzmirli olarak.. Bir Hataylı olarak.. Bir Artvinli olarak doğrusunu şudur hede hödö..”

Arkadaşlar sakin olalım. Bu nefis meyvenin bin tane adı var ve hepsi de doğru!

Botanideki adı “Diospyros kaki”. “Tanrı meyvesi” demekmiş. Tanrılara layık manasında. Dünyanın büyük bir bölümü “Kaki” diyor. Amerika’da Persimmon diye geçiyor. Anavatanı Uzakdoğu. Esasen bir çok çeşidi var. Küçüğü, büyüğü, tazeyken de buruk olmayanı.. Bizde ilk olarak Artvin’de ekilmiş, Artvin de o zamanlar Trabzon’a bağlı olduğu için adı Trabzon hurması olmuş. Fakat daha çok Akdeniz bölgesinde yetiştiriliyor. Cennet elması, cennet hurması, Japon inciri, Japon hurması gibi muhtelif isimleri var..

Potasyum, A, C, beta-karoten ve bilumum B vitaminlerini içeriyor. Suda eriyen lifli yapısı nedeniyle kabızlığa iyi geliyor ve dikkat! Çok besleyici. Yani şişmanlatıyor!

Fakat öğrendim ki mevsimi daha bitmemiş.. Florya’daki Brezza Cafe bahçelerindeki ağaçlarından elceğizimle koparıp yemem için davet etmiş beni. Sağ olsunlar. Oralara kadar gelemem ama kafelerinde yapmak için kendilerine ve size enteresanlık olsun diye “Trabzon hurmalı kek” tarifi verip kaçacağım..

***

İki veya üç tane olgun hurmayı püre haline getirin. Başka bir kapta bir tatlı kaşığı karbonat, bir tatlı kaşığı kabartma tozu, iki bardak un, bir tatlı kaşığı tarçın, yarım tatlı kaşığı rendelenmiş küçük Hindistan cevizi (muskat) ve yarım tatlı kaşığı rendelenmiş karanfili karıştırın. Başka büyük bir kapta, mikser ile yarım bardak margarin ile yarım bardak beyaz şeker ve yarım bardak esmer şekeri kremalaşıncaya kadar 3 dakika karıştırın. Bir yumurta ilave edip karıştırın. Unlu karışımın yarısını ilave edin, karıştırın. Yarım bardak kefir ilave edin karıştırın. Geri kalan unlu karışımı da ilave edin. Son olarak hurmaları ve portakal kabuğu veya portakal likörü ilave edip karıştırın. Yağlanmış bir kek kalıbına dökün ve 40 dakika (veya batırdığınız bıçağın ucu temiz çıkana kadar) önceden ısıtılmış (180 C) fırında pişirin. 10 dakika soğuduktan sonra bir tabağa alıp iyice soğutun. Son olarak üzerine pudra şekeri dökün. Kabarık bir kek olmuyor, hatırlatayım. (Un yerine aynı miktarda tam un veya yulaf ezmesi koyup, şekerini azaltıp daha sağlıklı bir kek yapabilirsiniz..)

Ayrıca süt ve tarçınla blendırda karıştırılınca çok güzel bir sabah içeceği oluyor.

Taam.. Bu kadar.. Bitti.. Dağılabilirsiniz..

DİĞER YENİ YAZILAR