Gazete Vatan Logo

TÜFE üzerindeki baskı güçleniyor

Yeni enflasyon rakamları TÜFE ile ÜFE arasında 14 puanın üzerinde farkı ortaya koyarken dün TCMB’nin yayınladığı raporda “Tüketici fiyatlarında üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskıları oldukça güçlendi” dedi.

TÜFE üzerindeki baskı güçleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ağustos ayına ilişkin Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı. Raporda, Ağustos’ta tüketici fiyatlarının yüzde 2.30 arttığı, yıllık enflasyonun 2.05 puan yükselerek yüzde 17.90 olduğu anımsatılarak, gıda enflasyonunun, işlenmiş gıda grubundaki olumsuz seyre bağlı olarak bir miktar yükseldiği belirtildi.

Temel malların etkisi

Enflasyondaki artışın ana sürükleyicilerinin temel mal ve enerji fiyatlarının olduğu aktarılan raporda, “İthal içeriği yüksek temel mallarda yüksek oranlı fiyat artışları izlendi. Enerji fiyatlarındaki güçlü artış eğiliminin Eylül ayında da devam etmesi beklenmektedir. Bu dönemde hizmet sektöründe de genele yayılan fiyat artışları izlendi. Üretici fiyatları maliyet baskılarının oldukça güçlendiğine işaret etmiştir. Bu görünüm altında çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi önemli ölçüde yükselmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Raporda, Ağustos’ta B ve C endekslerinin yıllık değişim oranlarının sırasıyla 1.94 ve 2.12 puan artarak yüzde 16.95 ve yüzde 17.22 düzeyinde gerçekleştiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

“Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, Ağustos’ta bir önceki aya göre temel mal, enerji, hizmet ve altın gruplarının katkılarında sırasıyla 0.98, 0.54, 0.24 ve 0.23 puan artış gözlenmiştir. Bu dönemde gıda ve alkol-tütün gruplarının katkısında önemli bir değişim gerçekleşmemiştir. Sonuç olarak, çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğiliminde belirgin bir bozulma izlenmiştir.”

Nedeni TL’nin değer kaybı

Güçlü fiyat artışlarında, Türk Lirası’nda gözlenen değer kaybının belirleyici olduğu aktarılan raporda, “Söz konusu dönemde, imalat sanayi yıllık enflasyonu 8.01 puan artarak yüzde 33.29’a yükselmiştir. Bu gelişmelerle petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış ana eğilimi önemli ölçüde hızlanmıştır” denildi.