Gazete Vatan Logo

Tüberküloz ve SSPE hastalarına aylık ne kadar yardım yapılmaktadır?

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından, psiko-sosyal ve mali kayıp yaşayan tüberküloz ve SSPE hastalarına yönelik düzenli nakdi yardım programı düzenlenmektedir. Hastalar ve hasta yakınları, bu program kapsamında ne kadar nakit para yardımı alabileceklerini merak ederken, programa başvurmak için hangi şartların gerektiğini ve başvurunun nasıl yapıldığını öğrenmek istiyor.

Tüberküloz ve SSPE hastalarına aylık ne kadar yardım yapılmaktadır?

Tüberküloz ve SSPE hastalarına aylık düzenli para yardımı yapılmaktadır. Bu hastalıktan muzdarip olanlar, bu yardımlarla ilgili detayları öğrenmek istiyor. İşte Tüberküloz ve SSPE hastalarına yönelik nakdi yardım programı hakkında bilinmesi gerekenler...

PSİKO-SOSYAL VE MALİ KAYIP YAŞAYAN TÜBERKÜLOZ VE SSPE HASTALARINA YÖNELİK DÜZENLİ NAKDİ YARDIM PROGRAMI NEDİR?

Tüberküloz ve SSPE hastalığı nedeniyle psiko-sosyal ve mali kayıp yaşayan hastaların öz bakım ihtiyaçları ve fiziki ortamlarının iyileştirilmesi için geliştirilen, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik (SYDT) Fonu ile finanse edilen bir yardım programıdır.

BU YARDIM PROGRAMINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Bu yardım programından, Türk vatandaşı olup 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunun 2 nci maddesinin dördüncü fıkrası kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları tarafından muhtaç olduğu tespit edilen, Tüberküloz ve SSPE hastalığından muzdarip kişiler faydalanabilir.

ÖDEME ZAMANI NASILDIR, ÖDEME MİKTARI NE ŞEKİLDE YAPILIR?

Haberin Devamı

Bu yardım programı kapsamında şartları sağlayan ve Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından başvurusu kabul edilen Tüberküloz veya SSPE hastalarına (10.000) gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar düzenli nakdi yardım yapılır. Bu rakam 2018 yılı ikinci yarısı için 1.179,40 TL.’dir. Ayrıca Tüberküloz hastaları için Sağlık Bakanlığınca belirlenen şartları taşımak kaydıyla ilave aylık 600 TL bakım yardım ödemesi yapılabilir. Ödemeler her ayın 25 inde PTT üzerinden kişilerin hesaplarına aktarılır.

BU YARDIM PROGRAMINDAN NE KADAR SÜRE İLE YARARLANILABİLİR?

Yardım programından aranan tüm şartları sağlamaları koşulu ile Tüberküloz hastalarında hastalığın tipine göre 6 ay ile 30 ay arasında, SSPE hastaları ise hastalıkları devam ettiği süre boyunca ödeme almaya devam ederler.

HANEDE SOSYAL GÜVENCELİ BİRİ OLMASI DURUMUNDA BU YARDIMDAN YARARLANILABİLİR Mİ?

Evet, 3294 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin dördüncü fıkrası kapsamında muhtaç olunduğunun tespiti halinde hastanın kendisinin ya da hanede sosyal güvenceli birisinin olması bu yardım programından yararlanılmasına engel teşkil etmez.

Haberin Devamı

YARDIM ÖDEMELERİNİN DEVAM ETMESİ İÇİN GEREKLİ ŞART NEDİR VE KONTROLÜ NASIL SAĞLANIR?

Söz konusu yardım, Kronik Hastalıklar yardım programı kapsamında faydalanıcı olan Tüberküloz hastalarının Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen sağlık kontrollerini gerçekleştirmesi şartı ile yapılmaktadır. Bu şartın kontrolü, Tüberküloz hastalarının kayıtlı olduğu Verem Savaş Dispanserinde yapılan sağlık kontrollerine ilişkin bilgilerinin Sağlık Bakanlığı veri tabanı üzerinden alınması ile yapılmakta olup, bu doğrultuda sistem üzerinden ödemeler hazırlanmaktadır.

BAŞVURUYU NEREYE YAPMALIYIM?

Kişiler ikametgâhlarının bulunduğu il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma(SYD) Vakıflarına başvuruda bulunabilirler.