Gazete Vatan Logo

Tsunami Türkiye fabrikasını da vurdu

Japonya’da yaşanan deprem ve tsunami felaketi, Türk otomotiv sektörünü de vurdu. Honda Türkiye, önümüzdeki haftadan itibaren Şekerpınar fabrikasındaki Civic Sedan üretimini yarı yarıya azaltacak. Şirket, 1 Nisan tarihine kadar Japonya’da yaşanan parça temin sıkıntısı ve 4 Nisan’dan sonra parça temin adetlerindeki azalma nedeniyle üretim adetlerinde de değişiklikler yaşanacağını açıkladı. Honda’nın Japonya’da yer alan Saitama (Sayama, Saitama) ve Suzuka (Suzuka, Mie) üretim tesislerinde 11 Nisan’dan itibaren otomobil üretimine devam edileceği, Japonya dışında üretim yapılan ülkelerde üretimde kullanılan parçaların ise sevk edilmeye başlandığı, ancak parça tedarik adetlerinin değişkenlik gösterdiği için bağlantılı Honda tesislerinde üretimlerin yüzde 50 kapasite ile gerçekleştirileceği kaydedildi.

Honda Türkiye, şu açıklamayı yaptı: “1 Nisan’a kadar Japonya’da yaşanan parça temin sıkıntısı ve 4 Nisan’dan sonra parça temin adetlerindeki azalma nedeniyle Honda Türkiye üretim adetlerinde de değişiklikler yaşanacaktır. Ancak 11 Nisan’dan itibaren Civic Sedan üretim adetleri yüzde 50 azaltılarak Türkiye’de üretimin kesintisiz olarak devam etmesi sağlanacak. Honda Türkiye olarak bu dönemi üretim iyileştirme çalışmaları ve eğitimle değerlendireceğimizi, parça tedarik sürecinde yaşanan aksaklıkları takip ederek üretim merkezlerimizdeki gelişmeleri sürekli sizlerle paylaşacağımızı belirtmek isteriz.”

Günde 45 Civic Sedan üretilecek

Honda Türkiye Pazarlama Müdürü Can Eroskay, Japonya’daki fabrikanın deprem nedeniyle 3 haftadır üretime ara verdiğini belirterek, “Japonya’da gelen elektronik parçalarda sıkıntı yaşıyoruz. Üretimi yarı yarıya azaltma kararı aldık. Günde 90 Civic Sedan üretiyorduk, bu sayı 11 Nisan’dan itibaren 45 adede düşmüş olacak” dedi.

Geçen yıl 20 bin araç ürettiklerini hatırlatan Eroskay, 2011 için de aynı rakamı hedeflediklerini söyledi. Eroskay, “Üretim hedeflerimizde bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz. Önümüzdeki dönemde üretimdeki aksamayı telafi ederiz” açıklaması yaptı.

En zengin Japon Son depremzedelere servet bağışladı 120 MİLYON DOLAR

JAPONYA internet ve telekom şirketi Softbank’ın CEO’su Masayoshi Son, kişisel servetinden 120 milyon doları deprem ve tsunami kurbanlarına bağışlayacak. Softbank sözcüsü Makiko Ariyama yaptığı açıklamada, Son’ın, kişisel servetinden 120 milyon doları deprem ve tsunami kurbanlarına destek için çalışan Japon Kızılhaçı ve diğer kuruluşlara bağışlayacağını söyledi. Bu bağışın en büyük kişisel bağış olduğunu belirten Ariyama, Son’ın ayrıca emekli oluncaya kadar her yıl yıllık ücretini de deprem ve tsunami kurbanlarına vereceğini kaydetti.

Çocuklara cep telefonu

Japonya’nın en zengin kişisi olarak bilinen 53 yaşındaki Son’ın, 60 yaşına kadar şirketi yönetmesi bekleniyor. Son’un geçen yılki yıllık ücreti 1.3 milyon dolardı. Forbes dergisine göre, Masayoshi Son, 8.1 milyar dolar servetiyle dünyanın en zenginleri listesinde 113’üncü sırada yer alıyor. Son’ın kişisel serveti ve yıllık ücretinin haricinde Softbank da deprem ve tsunami kurbanlarına yardımcı olan Japon Kızılhaçı’na yaklaşık 12 milyon dolar bağışta bulunacak.

Şirketin sözcüsü Ariyama, Softbank’ın, deprem ve tsunamide ailelerini kaybeden çocuklara cep telefonu setleri vereceğini ve çocuklar 18 yaşını tamamlayıncaya kadar bu telefonların faturalarını ödeyeceğini de ifade etti.

Masayoshi Son, geçen hafta, Fukushima nükleer santralindeki kazadan etkilenen Tamura kentini ziyaret etmiş ve felaketten etkilenen bin 200 kişinin kendi memleketi Takeo kentine yerleştirilmesi ve bu kişiler iş buluncaya kadar giderlerini karşılama sözü vermişti.

Haberin Devamı