Gazete Vatan Logo

Tsunami Hawaii'ye ulaştı

Japonya'da meydana gelen deprem sonrası oluşan tsunami saatte 500 km hızla ilerleyerek Hawaii'ye ulaştı

Japonya'nın kuzeydoğusunda meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki deprem sonrasında tsunami oluştu. Depreme yakın bölgelerde kıyıya vuran tsunami dalgaları büyük hasara neden oldu. Ülkenin kuzeyindeki Sendai kentindeki limanı 10 metre büyüklüğündeki dalgalar yuttu. Depremin hemen ardından Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan ülkelerin hemen hepsinde tsunami alarmı verildi.

Saatte 500 km ile ilerleyen tsunami dalgaları, depremden yaklaşık yedi buçuk saat sonra Hawaii kıyılarına ulaştı.

MERAKLILAR SAHİLDE TOPLANDI Bir taraftan sivil savunma ekiplerinin sivilleri tahliye ettiği haberleri gelirken diğer taraftan bazı meraklıların tsunamiyi görmek için Hawaii'nin ünlü Waikiki sahilinde toplandığı bildiriliyor. Polis helikopteri meraklıları sahilden uzaklaştırmaya çalışıyor.

Hawaii'deki Pearl Harbour limanındaki gemiler de ihtiyaç duyulabileceği nedeniyle limandan demir aldı.

DÜNYADA TSUNAMİ ALARMI Hawaii'nin ardından ilk tsunami dalgaları ABD'nin Kuzey California ve Oregon sahillerine de ulaştı. Dalgaların 2 metre yüksekliğe ulaşabileceği belirtilmişti.

ABD'nin Alaska eyaletindeki Tsunami Uyarı Merkezi, ABD ve Kanada'nın batı kıyılarının tamamı olmak üzere, Meksika sınırından ABD'nin Alaska eyaletinin Chignik Bay'a kadar olan bölge için tsunami alarmı verdi. Alaska eyaletinde ayrıca, Aleutian adalarında yaşayan ondan fazla topluluk da tsunami konusunda alarma geçirildi.

50'ye yakın ülkenin tsunamiden etkilenebileceği bildiriliyor. Uluslararası Kızıl Haç Örgütü de tsunaminin en önemli konu olduğunu ve bazı dalgaların Pasifik adalarından daha büyük olabileceğini bildirdi.

Ada ülkesi Guam'da ise tsunami alarmı kaldırıldı.

Haberin Devamı