Gazete Vatan Logo

TSK'ya yüzen dev

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en büyük deniz aracı olarak hizmet verecek Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) Projesi start aldı. İşte 2021 yılında tamamlanacak TSK’nın yüzen devi.

Dikey iniş yapan uçak

Tenis sahası büyüklüğünde bir alana dikey olarak inip kalkabilen ayrıca, ‘it dalaşı‘ sırasında üstün manevra yeteneğiyle öne çıkan uçabilen AV-8B Harrier II havuzlu çıkarma gemilerinin vazgeçilmez savaş uçağı.

231 metre

Tam yüklü 27 bin 436 ton ağırlıkta, 231 metre boyunda ve 32 metre genişliğinde inşa edilmesi planlanan LDP, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en büyük deniz platformu olacak. Gemi Ege, Karadeniz ve Akdeniz ve okyanuslarda kullanılabilecek.

1 tabur asker taşıyacak

LPD, 1200 personel ile birlikte 1 amfibi tabur taşıyacak.

Hangarı 900 metrekare, uçuş pisti 5440 metrekare..

Altı pistten helikopter, İHA ve Herrier tipi uçaklar havalanacak

Gemide 6 piste var ve 35 tona kadar iniş kalkış ağırlığına sahip helikopterler, Herrier tipi çift motorlu uçak ve insansız hava araçlarının (İHA) iniş-kalkışına ve ana üs desteği olmadan kriz bölgelerine taşıyabilecek nitelikte.

Elektronik Harp Suiti'nden operasyon yönetilecek

Savunma sistemi de son teknoloji ürünü. STAMP VE STOP silah sistemleri, radar elektronik taarruz sistemi, elektronik harp suiti, kızıl ötesi iz takip sistemi, torpido karşı aldatma sistemi gibi en ileri savunma ve hücum sistemleri bulunacak.

Haberin Devamı

Amfibi harekatlarda kullanılacak

Gemi 6 adet ana muharebe tankı, 31 adet taktik araç, 27 adet zırhlı amfibi hücum aracını taşıyabiliyor. Geminin hanga 12 adet helikopter, 7 adet AV-8B Harrier II uçağı taşıyabilme özelliğine sahip. Gemi, su alabilen bir kıç havuza sahip olacak. Bu havuzun içinde tank taşıma kapasiteli 6 bot girecek ve amfibi harekâtlarda, tanklar düşman kıyılarına taşınabilecek.