Gazete Vatan Logo

TSK cezalandırdı!

Şiddetli çatışmalar TSK’nın sabrını taşırdı

Ceylanpınar’da Suriye tarafından atılan bir mermiye, ağır makineli tüfekle karşılık verdi. Genelkurmay’dan yapılan açıklamada da ilk kez “cezalandırıcı karşılık” denildi...

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinin tam karşısında yer alan Suriye’nin Rasulayn kasabasında PYD ile El Nusra arasında 16 Temmuz’da başlayan çatışmalar bitmek bilmiyor. Zaman zaman ara verilen çatışmalar, önceki gün ve dün yeniden alevlendi. Suriye tarafından 31 Temmuz’da atılan bir merminin Ceylanpınar’a düşmesi ise TSK’nın sabrını taşıran son damla oldu. Mermiye ağır makineli tüfekle karşılık verildi. Ve TSK unsurları tarafından ağır makineli tüfekle misliyle mukabele kapsamında yapılan 25 el atış, TSK tarafından ilk kez “cezalandırıcı” mahiyette değerlendirildi.

‘Angajman değil’

TSK Suriye’ye yaptığı misillemeleri, “angajman kuralları”na bağlıyordu. Son açıklamada ise “cezalandırıcı mahiyet” nitelendirmesi yapılması, Suriye devletine karşılık yürütülen angajman kurallarıyla ilgili olmayıp, bölgedeki PYD ile El Nusra arasındaki çatışmalara karşılık verilmesi olarak değerlendirildi. TSK tarafından dün yapılan açıklamada, 31 Temmuz’da meydana gelen olayla ilgili şöyle denildi: “Türkiye-Suriye hududunda 3’üncü Hudut Alay Komutanlığı Cenkeser Hudut Karakolu sorumluluk sahası Ceylanpınar/Şanlıurfa’da, saat 20.20 sularında, Suriye tarafından atılan bir mermiye karşı, Cenkeser Hudut Karakolu Merkez Kulesinden, daha önce belirlenen hedeflerden merminin geldiği tahmin edilen kontrol noktasına piyade tüfeği ile 15 el atış ve karakolun 1150 metre güneyinde bulunan bir mevziye, ağır makineli tüfek ile cezalandırıcı mahiyette misliyle mukabele kapsamında 25 el atış yapıldı.”

Sınırda füzeli savaş

Şanlıurfa’nın karşısında yer alan Suriye’nin Haseki kentine bağlı Rasulayn bölgesinde El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra ile PKK’nın Suriye uzantısı PYD arasında bölgenin kontrolünü ele geçirmek için çatışmalar yoğunlaşarak devam ediyor. El Nusra’nın Kürt köylerinde katliam yaptığı haberlerinin ardından PYD militanları kontrol altında tuttukları Rasulayn’da, güvenlik önlemlerini de artırdı. PYD üyelerinin zaman zaman El Nusra örgütü militanlarına Suriye ordusundan ele geçirdikleri füzeleri de fırlattıkları görüldü. Sınırın Türk tarafına çatışma bu fotoğrafla yansıdı.

3 dilde ateşkes çağrısı

Rasulayn’daN sınırı aşan mermilerle 3 kişinin yaşamını yitirmesi nedeniyle tedirginliğin hakim olduğu Ceylanpınar’da bir araya gelen Sivil Toplum Kuruluşları, çatışmaların bayramında son bulması için 3 dilde ateşkes çağrısında bulundu. İlçedeki 40 STK adına; Memur-Sen Temsilcisi Orhan Şenlik açıklamasını Türkçe, Genç İş Adamları Derneği Şube Başkanı Mehmet Yılmaz konuşmasını Kürtçe ve Semerkant Vakfı Başkanı Ali Dondurmacı ise Arapça yaptı. STK temsilcilerinin 3 dilde yaptığı açıklamada, “Bayram öncesi silahların susmasını umuyoruz. Hiç olmazsa tarafların bayramda ateşkes ilan etmesini istiyorum” denildi.

‘Kaçakçı terörünün ardında PYD var’

Suriye sınırında her geçen gün artan kaçakçı terörünün perde arkasında PKK’nın Suriye uzantısı olan PYD’nin olduğu belirtiliyor. VATAN’ın askeri kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın aldığı yoğun önlemlerin ardından sınırda rantları kesilen kaçakçılar, PYD’nin de kışkırtmasıyla sınır bölgesinde terör estirmeye başladı. Kaçakçıların bu kapsamda mültecileri de kullanmaya başladığı biliniyor. TSK, yasa dışı sınır geçişleri ve kaçakçılara önlem olarak ise Suriye sınırında “kanallı” önlem almıştı. Sınırdaki kritik alanlarda en az iki metre genişliğinde, üç metre derinliğinde kanallar kazılmıştı. Hudut hattı, Kobra adı verilen motorlu devriyelerle de takip edilmeye başlandı.

Atlarla gelmişlerdi

Kaçakçılar sınır olaylarında at ve motosiklet de kullanıyor. Son olarak 350’si atlı olmak üzere toplam 2 bin 350 kişilik kaçakçı grubu Suriye sınırında olay çıkarmıştı.

1066 : Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde verilen bilgiye göre, 26 Temmuz-1 Ağustos arasında Suriye sınırından Türkiye’ye geçmeye çalışan 1066 kaçak yakalandı.

Haberin Devamı