Gazete Vatan Logo

Trump yine ırkçılara arka çıktı, partisi bile ayağa kalktı

ABD Başkanı Trump, Charlottesville kentinde yaşanan olaylarla ilgili ırkçılık karşıtlarını da suçlayınca, Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen isimlerinin de tepkisini çekti

Trump yine ırkçılara arka çıktı, partisi bile ayağa kalktı

ABD Başkanı Donald Trump, Charlottesville kentinde hafta sonunda bir kişinin öldürüldüğü ırkçı eylemlerle ilgili son açıklamasında ırkçılık karşıtlarını da suçlayınca ortalık karıştı. Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelenleri Trump’a tepki gösterdi.

Trump New York’taki Trump Tower binasını ziyareti sırasında yaptığı basın açıklamasında, kentte gösteri düzenleyen iki tarafın da suçlu olduğunu savunarak, “Bir tarafta kötü, diğer tarafta da şiddete meyilli bir grup vardı. Bunu kimse söylemek istemiyor ama ben söyleyeceğim. O kişilerin hepsi neo-Nazi değildi, inanın bana. Hepsi beyazların üstünlüğünü savunmuyordu. Bir grup onlara sol diyebilirsiniz - diğer gruba şiddetle saldırarak geldi. Ne isterseniz söyleyin ama durum buydu” diye konuştu.

Trump, ırkçıların Amerikan İç Savaşı’nda kölelik yanlısı Konfederasyon ordusunun komutanı General Robert Lee’nin heykelinin kaldırılmasını protesto ettiğini hatırlatıp, ABD’nin ilk başkanı George Washington’a atıfla, “Irkçı olduğu için George Washington’ın bütün heykellerini kaldıralım mı? Eyleme katılanların hepsi neo-Nazi değildi, kimisi heykelin kaldırılmasından şikayetçiydi” dedi.

Haberin Devamı

‘Aynı kefeye koyamazsın’

Bu sözler, Demokratlar ve pek çok Amerikalının yanı sıra Trump’ın kendi partisi Cumhuriyetçilerden de tepki çekti. Partinin önde gelen üyelerinden Arizona Senatörü John McCain, “Irkçılarla, nefret ve bağnazlığa karşı ayağa kalkan Amerikalılar arasında ahlaki bir eşitlik kurulamaz. ABD Başkanı bunu söylemeli” ifadelerini kullandı.

Eski başkanlardan George W. Bush’un kardeşi Jeb Bush ise, “Şu an ahlaki netlik gerekiyor, belirsizlik değil. Başkanı, Charlottesville’de yaşananların suçunu paylaştırmaya değil, ülkeyi birleştirmeye çağırıyorum. Ülkemizin iyiliği için, Beyaz Saray’ın ırkçılık ve nefrete görmezden gelmeyeceği konusunda şüpheye mahal bırakmamalı” dedi.

Cumhuriyetçilerin eski başkan adaylarından Mitt Romney de, “Bir taraf ırkçı, bağnaz, Nazi. Diğer taraf ırkçılığa ve bağnazlığa karşı. Ahlaki olarak farklı evrenler” şeklindeki sözleriyle Trump’a tepkisini gösterdi.

Haberin Devamı

‘Orada şaraphanem var’

Trump, New York’taki Trump Tower’da düzenlediği basın toplantısında, Charlottesville’i ziyaret edip etmeyeceğine ilişkin soruya, “Charlottesville’de evim var. Ben aslında Charlottesville’de, ABD’nin en büyük şaraphanelerinden birine sahibim” yanıtını verdi. Kentte faaliyet gösteren ‘Trump Şaraphanesi’nin internet sitesinde, işletmenin sahibinin Trump’ın oğlu Eric Trump olduğu belirtiliyor. Trump’ın şaraphaneyi 2011’de satın aldığı, daha sonra kontrolünü oğluna devrettiği kaydedildi.

Kelly memnun değil

Trump’ın ırkçıları savunan açıklamalarının, Özel Kalem Müdürü olarak atadığı John Kelly’nin ‘canını sıktığı’ yorumları yapılıyor. Televizyon kanallarına yansıyan görüntülerde Kelly’nin Charlottesville’deki olaylara ilişkin açıklama yaptığı anlarda Kelly’nin son derece moralsiz durduğu görülüyor. Sosyal medya kullanıcıları, vücut dilinden Kelly’nin, Trump’ın son açıklamalarının ardından görevi kabul ettiği için pişman olduğu yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Trump, son aylarda Beyaz Saray’da yaşanan sorunları çözmesi ve ekibine çekidüzen vermesi için Kelly’yi özel kalem müdürü yapmıştı.

Yaprak dökümü sürüyor

ABD’nin en büyük sendikalar birliğinin iki yöneticisi, Trump’ın danışmanlar konseyinden ayrıldıklarını açıkladı. Konseyden ülkede hafta sonunda yaşanan şiddet olaylarının ardından istifa eden iş dünyası temsilcilerinin sayısı böylece 6’ya çıktı.

ABD İşçi Sendikaları Federasyonu ve Endüstriyel Örgütler Kongresinin (AFL-CIO) Başkanı Richard Trumka ve Müdür Vekili Thea Lee, Trump’ın iş dünyasıyla fikir alışverişi yapabilmek için kurduğu danışmanlar konseyinden ayrıldıklarını duyurdu.

İstifa kararı alan diğer isimler teknoloji devi Intel’in İcra Kurulu Başkanı (CEO) Brian Krzanich, spor ürünleri firması Under Armour’ın CEO’su Kevin Plank, ilaç üreticisi Merck’in CEO’su Kenneth Frazier ve Amerika İmalat Birliği Başkanı Scott Paul oldu.

Göstericiler kapıda

Başkan Trump, iki günlük programı kapsamında geldiği New York’taki ikinci gününde de bazı gruplar tarafından protesto edildi. Göstericiler, Trump’ın görevinden azledilmesini de içeren sloganlar atarken, az sayıdaki Trump destekçisinden oluşan bir grup da, tüm yasadışı göçmenlerin sınır dışı edilmesi isteklerini sloganla dile getirdi.

Haberin Devamı