Gazete Vatan Logo

Trump sulandırdı

ABD, ithal çelik ve alüminyuma ek vergi getirdi. Kanada ile Meksika’nın dahil edilmemesi ‘Trump işi sulandırdı, diğer ülkeler Beyaz Saray’ın telefonunu kilitler’ şeklinde yorumlandı

Trump sulandırdı

ABD Başkanı Donald Trump, ticaret savaşlarını resmen başlattı. Trump ithal çelik ile alüminyuma ek gümrük vergisi uygulanması kararını imzaladı. Meksika ve Kanada dışındaki ülkelerden ABD’ye ithal edilecek çeliğe yüzde 25, alüminyuma yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacak. Trump, tartışmalı gümrük vergisi kararı için Beyaz Saray’da düzenlenen imza töreninde, “Aldığımız kararlar, bir seçenek değil, ulusumuzun güvenliği için zorunluluktu” dedi.

Dostlara 15 gün süre

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer’ı çelik ve alüminyuma yönelik tarifelere yönelik alternatif arayan ülkelerle müzakere etmek için görevlendirdiğini söyleyen Trump, Kanada ve Meksika’ya süren NAFTA müzakereleri nedeniyle şu an itibarıyla söz konusu vergilerden muaf tutulacağını bildirdi. Bununla birlikte, ABD’ye ticaret ve askeri alanlarda adil davranan ‘gerçek dostlara’ büyük esneklik gösterileceğini ifade eden Trump, söz konusu tarifelerin en az 15 gün daha yürürlüğe girmeyeceğini ekledi.

Ticaret Örgütü’ne şikayet

Donald Trump’ın en çok çelik ithal ettiği ülkelerden Kanada ile Meksika’yı gümrük vergisinden muaf tutması tartışmaları alevlendirdi. Avrupa Birliği (AB) kararın serbest ticarete aykırı olduğunu ve Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayet edeceklerini duyurdu. Uzmanlar, Trump’ın Kanada ve Meksika’yı ayırmasını ‘İşi sulandırdı, diğer ülkeler Beyaz Saray’ın telefonunu kilitleyecek’ değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström de, “AB, ABD’nin yakın müttefiki. AB’nin bu tedbirlerin dışında tutulması gerektiği görüşünü sürdürüyoruz” diye konuştu.

Harley Davidson misillemesi

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, Başkan Donald Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatındaki gümrük vergilerini arttırma kararına karşı çıkıyor ve kararın kötü bir küresel ticari savaşa dönüşeceği uyarısında bulunuyor. IMF Başkanı Christine Lagarde, “Gümrük vergilerinin karşılıklı olarak arttırılmasıyla beslenen bir savaştan kimse kazançlı çıkamaz” dedi. Karşılık vereceklerinin altını çizen Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB ülkelerinin de ABD’den ithal ettikleri, Harley Davidson motosikletler, burbon içkiler, jean giysiler, bazı meyve suları ve meyveler gibi ünlere ek vergiler koyabileceğini söyledi.

Haberin Devamı